Jefimova kan svømme igjen

Julija Jefimova kan svømme konkurransar igjen, etter at det internasjonale svømmeforbundet har oppheva den midlertidige suspensjonen påfølgande hennes positive dopingprøve på Meldonium.

Det gjer dei etter råd frå WADA som skal undersøke meir om Meldonium, langtidsvirkningar og liknande.

Det betyr ikkje at Jefimova nødvendigvis vil gå fri for alltid, men at ho kan stille i konkurransar igjen. Det er vanskelig å sjå for seg at saken vil være ferdig før OL i Rio, så vi kan nok regne med å sjå russerinna der.

Dette skriver FINA i en pressemelding:

FINA statement on Ms Yulia Efimova (RUS)

FINA today confirmed that the provisional suspension of the Russian swimmer Yulia Efimova has been lifted from May 20, 2016, the news only being released after FINA had first given notification in person to the athlete and respective National Federation.

This news follows a new recommendation from the World Anti-Doping Agency (WADA ) on this case. WADA is to undertake further scientific research on Meldonium and have therefore recommended to FINA that the suspension of the swimmer should be lifted.

In mid-April, based on the scientific evidence made available by WADA at that time, FINA’s decision had been to maintain the suspension. This was mainly due to the sequence of testing results of Ms Efimova.

All these developments confirm the extreme complexity and sensitivity related to the inclusion of Meldonium in the list of prohibited substances.

Considering all of the above, FINA clarifies that this case is not closed. Following the outcome of WADA's scientific studies and subsequent indication on this matter, the FINA Doping Panel will take a decision. After that, Ms Efimova would be entitled to file an appeal to the Court of Arbitration for Sport (CAS).

FINA would like to underline that the decisions taken on this case have strictly followed the FINA Doping Control Rules as well as specific recommendations from WADA concerning the prohibited substance Meldonium.

Kommenter gjerne:

Nyhetsarkiv

Linker

Seneste kommentarer

  • X-Glide » Henrik til finale:  ”Markus Lies gamle pers var faktisk på 25,77 fra NM Lang i fjor. Han perset altså..”

  • Kjell Eirik » Henrik til finale:  ”7:47,61 og ikke 8 ”

  • A » VM dag 1:  ”God start, slår han Gard Kvales norske rekord (1.48,57) i forsøket i morgen, er ..”

  • Aleksander » Brasils VM-lag:  ”VM i Kazan?! Hvor har dere i simma.nu vært de siste to årene?”

  • Anonym » Lotte Friis legger opp:  ”Hun har to VM gull men ikke to OL gull...”

Seneste nyheter