SE
DK
FI
NO
Navigering: Nyheter

Nyheter

!
Toppnyheter
Lediga jobb inom simningen. [ Läs mer» ]
maj
03
 

Söndagsgodis från 1948

Post created 17:16
Här är en mycket intressant film från OS 1948. Här kan du se damernas höga hopp, herrarnas 200m bröstsim - som den gången simmades som fjärilsim (innan man skiljde simsätten 1953) och sedan kan man se damernas 400m fritt och en del andra godbitar.. Bilderna i utmärkt färg och ett tidsdokument att njuta av. Efter detta kommer en del andra idrotter också. Njut idrottsvänner!


 

EM 2016

Post created 17:02

Äntligen har hemsidan för EM 2016 kommit ut på nätet. I London samsas stora med Masters-EM. På hemsidan för Mästerskapen kan du (knapphändigt) läsa om mästerskapet 2016.
Läs mer här - klick
Facebooksidan hittar di här- klick
 

SIMMA 15 år den 1 maj

Post created 16:55


När vi nu firar vårt 15 års jubel på SIMMA så har vi ställt frågor till skribenter som har medverkat på SIMMA genom åren. Idag har turen kommit till Dennis Frediksson, tränare i Uddevalla SIm.


Våra frågor:
1 - Hur är ditt engagemang i simningen 2015
2 - Om du  jämför simning år 2000 med den 2015 - hur skiljer det sig åt?
3 - Vad hoppas du svensk simning skall kunna producera de närmaste åren.Mitt engagemang i simningen 2015
Numera är jag Klubbchef i Uddevalla Sim.

Om jag jämför simning år 2000 med den 2015 - hur skiljer det sig åt?          
Oj, simningen har verkligen gått igenom flera stora förändringar under dessa 15 år som har tagit den mot nya nivåer och snabbare tider.
Materiell utveckling som efter några år slutade med superdräkter som kom och försvann, utvecklade startpallar, stor utveckling i starter och vändningar hos simmarna. Allt har inneburit att simningen på toppnivån idag går så mycket snabbare än för 15 år sedan.

Det här hade jag hoppats att svensk simning skulle kunna producera de närmaste åren.
Svensk simning producerar årligen en massa talanger, det är bra. Men sen succén i Sydney har vi bortsett från några enstaka EM och VM haft svårt att hävda oss i den allt tuffare internationella konkurrensen där fler länder finns representerade i toppen. Men med Sarah som galjonsfigur tror jag på en vändning redan på VM i sommar som blir starten på en ny framgångsrik era för Svensk landslagssimning över både Rio och Tokyo!
 

Vi gratulerar Agneta Eriksson

Post created 16:41


Idag den 3 maj gratulerar vi en av Sveriges bästa simmerskor genom tiderna. Agneta Eriksson - Västerås Simsällskap som fyller 50 år. Agneta med tre Olympiska spel på sitt samvete- 1980-84 och 88 tog som bäst en silver medalj på 4x100m fritt på sitt första OS 1980. Hon simmade då i ett lagkappslag tillsammans med  Carina Ljungdahl, Tina Gustafsson och Agneta Mårtensson. En ytterligare medalj blev det det i karriären för Agneta - brons på 4x200m fritt vid EM i Sofia 1985 (se bilden nedan).
På det nationella planet vann hon 40 SM-guld och hade svenska rekord på 50-100-200m fritt samt 100m fjärilsim.
SIMMA.bugar och grattar Agneta!!!

EM-laget 4x200m fritt 1985 Eva Nyberg, Suzanne Nilsson, Maria Kardum och Agneta Eriksson.
maj
01
 

Med Mike Phelps i jobbtagen

Post created 21:44
 

Tylösands Aquathlon & Swim

Post created 18:19
Se filmen om Tylösands Aquathlon & Swim nedan och besök också hemsidan för arrangemanget - klick


 

Afrosvensk simmerska sökes som ”Body Double” till filminspelning.

Post created 18:16
Caroline Drab (fd. simmerska) castar för en film och har följande meddelande till våra läsare:

Afrosvensk kvinnlig simmerska/konstsimmerska i åldern 15-30 år, ca 160-175cm lång, sökes till långfilminspelning i Malmö den 8 juni 2015.
 
Är du intresserad eller har tips på någon som kan passa?
Maila namn, bild och telefonnummer till: malmofilm@gmail.com
 
Filmen är en varm dramakomedi om identitet och migration med prisade Dani Kouyaté som regissör. Den handlar om relationen mellan mor och son med rötter i Gambia som är på väg i olika riktningar i livet.

 

SIMMA 15 år idag ! Thomas Jansson

Post created 14:17Till förre förbundskaptenen Thomas Jansson ställde vi naturligtvis samma  frågor som vi ställt till andra skribenter som deltagit på SIMMA under de 15 åren sedan år 2000.

1 - Hur är ditt engagemang i simningen 2015
2 - Om du  jämför simning år 2000 med den 2015 - hur skiljer det sig åt?
3 - Vad hoppas du svensk simning skall kunna producera de närmaste åren.


Thomas Jansson svarade så här:


Hur är ditt engagemang i simningen 2015

Sedan september 2010 är jag verksam i Farum SK norr om Köpenhamn. De första åren som chefstränare men sedan sommaren 2013 som mentor. Mentorrollen är till nuvarande chefstränare, de åtta bästa simmarna utifrån deras behov, samt för de simrelaterade besluten i styrelsen. Det är en mycket spännande upplägg där styrelsen givit mig en inspirerande och fri roll.
Dessutom hoppar jag in som bisittare/expert på Europsport ibland. Så blir det också vid sommarens VM. Den rollen har blivit mer och mer intressant och delvis påverkat mig att med Bosse starta simpodden. Vi har ju kört två utgåvor i april och mera kommer.

Om du  jämför simning år 2000 med den 2015 - hur skiljer det sig åt?

Det har skett mycket sedan 2000. Phelps monstervändning vid 150 på 200 frisim vid VM finalen i Melbourne 2007 klassar jag som den största väckarklockan för oss och simvärlden, avseende undervattensarbetet och kickar, även om många före honom i flera år arbetat med dessa saker.
Startpallarna har utvecklats genom stödet för den bakre foten en innovation som presenterades vid för OS i Beijing i januari 2008. Ryggsimmarna har också fått en ändring via fotstödet nere i vattnet.
Träningen både på land och i vattnet har också utvecklats eller rättare sagt förfinats. Det grovhuggna uttrycket att träna hårt har ändrats successivt till att träna rätt saker för att utveckla de kapaciteter man behöver.
Det är en större grad av individualiseringen idag än 2000. Man har blivit taktiskt mer skicklig, även om en bra taktisk disposition har präglat merparten av de världsrekord som slagits de senaste 50 åren.
Via exempelvis World Cup, inbjudningstävlingar samt hur FINA premierar rekord är det idag fler möjligheter att tjäna pengar i vår underbara idrott.
Jag tror det var Mikael Eriksson som i en intervju fyndigt uttryckte att de ”fasta” situationerna har blivit mer betydelsefulla och tänkte då på  start och vändningsmomentet och så är det.
Sedan 2015 har vi sett bl.a Frankrike, England, Ungern, Japan, Brasilien, Danmark och Sydafrika ta för sig på den internationella scenen på ett alldeles lysande sätt. Bland förlorarna finns länder som Sverige och Tyskland mfl under 2000-talet även om enstaka mästerskap varit lysande för svensk del under denna period.

Vad hoppas du svensk simning skall kunna producera de närmaste åren.


Jag skulle önska att Svensk simning tar spetsen internationellt när det gäller

A  att förvandla simningen från en ”barnidrott” till en senioridrott. Det råder ingen tvekan om att bästa ålder för elitprestation är snarare runt 30 år och inte runt 20 år. Utvecklingen går åt rätt håll, för det är idag fler i världstoppen som är i 30 års åldern än tidigare. Men  mycket återstår innan vi är en vuxenidrott.

B  att ha simmare i 15 års åldern som presterar toppresultat på grund av bländande teknik och inte ett överutnyttjande av så kallad hård träning.

C  att träningen präglas av en hög grad av individualisering och delaktighet av den aktive

D  att svenska simmare redan i tidig ålder skall kunna göra egna årsplaneringar, träningspass samt självanalys. Med andra ord kunna vara sin egen tränare.

E   att tänka långsiktigt avseende utvecklingsområdena och inte bara till nästa uttagningstillfälle

Jag vill också mot bakgrund av att det i 25 meters bassäng är nästan 40% av tävlingstiden som är kopplat till vändningar och start (så kallade ”fasta situationer”), sker en inriktning redan i 8-9 års ålder mot dessa områden så att start o vändning är 30-40 % av träningstiden.

Grattis Bosse till de 15 åren du drivit Simma.nu

.............mer om SIMMAs första 15 år kommer i morgon lördag.
 

SIMMA 15 år - Glen Christiansen

Post created 13:08

Glen Christiansen skriver till SIMMA om 15års jublet och ses här ovan instuera på ett läger härförleden i Beirut - Libanon.


Vi har som du sett de senaste dagarna presenterar en del av våra skribenter från de här åren och ställt följande frågor till dem:

1 - Hur är ditt engagemang i simningen 2015
2 - Om du  jämför simning år 2000 med den 2015 - hur skiljer det sig åt?
3 - Vad hoppas du svensk simning skall kunna producera de närmaste åren.

Glen Christiansen - simningens globetrotter skriver så här som svar:


1.Mitt engagemang i simningen 2015

Idag tränar och inspirerar jag allt från unga till ”gamla”, såväl nybörjare till elit runt om i hela världen. Simmare, tränare och ledare.  Jag har funnit min livsuppgift.
Förra aret tog mig denna livsuppgift mig till allt från Örebro, Göteborg till Bahamas, Beirut, Teneriffa......... och andra härliga ställen på vårt klot.

2.Om jag jämför simning år 2000 med den 2015 - hur skiljer det sig åt?
Ja den digitala utvecklingen är tex enorm. Jag minns när jag var pa SM i Landskrona 2002 och hörde om SIMMA.nu och tänkte:

Oj! Jaha, kan det vara något...

och 2 ar senare lanserade jag min egen hemsida: www.glen-christiansen.com

Idag inga märkvärdigheter (när att vara först är allt tufft) och du Bosse gjorde en stor insats för utvecklingen. Information ger kunnande och utveckling.  Och inspiration förstas.

Sedan har världssimningen blivit ännu mer internationell och bredare. Fler länder är med och kämpar om finaler och medaljer. Det är mycket positivt för simsporten. Och informationsflödet genom internet (återigen) gör att sporten utvecklas.

Träningen pa elitniva har blivit mer specialiserad.
OCH att inte glömma!:
VUXENSIMNINGENS utveckling! Härligt!

3.Det här hade jag hoppats att svensk simning skulle kunna producera de närmaste åren.
En dröm och önskan är att det Svenska Simlandslaget tar nästa steg upp på simvärldskartan (igen).

att i Tokyo 2020 ha en lika stark eller starkare OS trupp som den i Moskva 1980 - men att man denna gang vinner 4 x 100m medley herrar utan diskning!
Det skulle glädja mig otroligt mycket!
 

15 år med SIMMA - på Dansk(a)

Post created 13:00Under fem år så har SIMMA också utkommit på danska. En av redaktörerna under den här perioden och den mest debattglade var Ricki Clausen skriver om Simma 15 års jubel - här på svenska SIMMA. För dagen, ja under snart ett år har danska SIMMA inte varit i funktion. Om det blir det igen? Ja det vet vi inte. Den svenska redaktionen hade gärna sett detta - naturligtvis. Så här skriver Ricki:15 år som væsentlig medspiller i dansk svømning

 

På 15 års-dagen for opstarten af Simma.nu, er det vigtigt for mig at fortælle, hvad Simma.nu har betyder for dansk svømning og især dansk elitesvømning.

Da undertegnede sammen med Claus Lyder i 2008/2009 påbegyndte den danske version af Simma.nu var det med et håb om at gøre en forskel ifht. at åbne kommunikationen og debatten om dansk svømning. Vi arbejdede herpå i knap 5 år og med slet skjult stolthed kan jeg konstatere, at vi fik sat nogle ting på dagsordenen, som mange har rost og påskønnet både under diskussionerne og bagefter.

Simma.nu har derfor været en væsentlig spiller under den transformation, som dansk svømning og især dansk elitesvømning gennemgik i de år. Nogle af de mere eller mindre heldige ting, svømmere blev udsat for i landsholdssystemet blev påtalt, og der blev sat spørgsmålstegn ved de beslutninger, der blev truffet både i unionen og i klubberne.

Dette fremkaldte vrede hos nogle og smil hos andre – men debatten blev taget. Enkelte ophidsede mails fra ledende figurer i unionen blev vendt og snakket på plads med de forurettede og selv om der eksisterede høj bølgegang nogle gange, blev tingene afsluttet i god ro og orden.

Det er for øvrigt sjovt, hvordan man kan modtage en glødende arrig og indigneret mail, fordi man har stillet spørgsmålstegn ved væremåde og opførsel for en landstræner – tænk på den dagligdag DBU og DHF har med talrige journalister, der klandrer landstrænere for magtmisbrug og kræver deres afgang?! Der lever vi en beskyttet tilværelse i svømning, hvor selv den mindste kritik bliver set som landsforræderisk.

Man kan derfor også undre sig en anelse over, hvor debatten blev af, da Claus og jeg gik hver til sit i efteråret 2013 og efterlod den danske Simma.nu redaktørløs. Debatten eksisterer i øjeblikket kun på kanten til svømmestævnerne – både blandt trænere og ledere. Og den debat, man har der, bliver ikke taget seriøst. Den kan negligeres af både unionen, klubberne, trænerne, pressen etc. …. Det kunne den ikke, når den blev bragt til torvs.

Den version af Simma.nu, som florerede for 2-6 år siden er savnet af mange og behovet for en ny, ærgerrig skribent eller to er åbenlyst. Jeg ved, Bo Hulten vil tage imod seriøse forespørgseler med kyshånd – for lad der ikke herske tvivl derom. Der er brug for Simma.nu – både i Sverige, Norge, Finland og Danmark!


Tillykke med fødselsdagen! /Ricki Clausen

apr
30
 

SIMMA.Nu fyller 15 år

Post created 10:19


I morgon - den 1 maj fyller SIMMA.NU - 15 år och under dagarna runt omkring frågar vi människor som har skrivit på´sidan under de här 15 år - om vilken spaning dom har framåt och bakåt.
Idag har turen komit till Karin Elmberg. Journalist, Mastersimmare (med SR/NR i 50 årsklassen på senaste SM) hur tycker.

Våra tre frågor till skribenterna har varit följande:

1 - Hur är ditt engagemang i simningen 2015
2 - Om du  jämför simning år 2000 med den 2015 - hur skiljer det sig åt?
3 - Vad hoppas du svensk simning skall kunna producera de närmaste åren.


Först - GRATTIS Bosse och Simma.nu! Och tack för allt engagemang du lagt ner för att vi ska få ett läs- och sevärt nyhetsflöde om simning från en svensk horisont.

Nu till frågorna och svaren.

Hur är ditt engagemang i simningen 2015

Fortsatt engagerad i KSLS mastersverksamhet där vi är ett glatt gäng som vevar på. Men vi blir gärna flera och välkomnar nygamla simmare. Vi gör ett simläger i sommar på Väggabadets (Karlshamn) ute-50:a där simmare från flera klubbar träffas med kvalificerad tränare och trivsamma middagar.

Om du  jämför simning år 2000 med den 2015 - hur skiljer det sig åt?
Hade ett nästan 30 års långt uppehåll med simningen och började med masters för tio år sedan. Under dessa år tycker jag att masterssimingen utvecklats en hel del: Simklubbarna har startat träningsgrupper, det finns läger att åka på och nivån har höjts märkbart. Sverige står sig väl internationellt och SM är betydligt tuffare än NM resultatmässigt. En häftig trend så klart, men med en liiten varningsflagg: charmen, glädjen och nöjet som är masterssimningens signum får inte gå förlorad. Det finns en liten risk att många glada amatörer (där jag befann mig för några år sedan) skräms bort av denna höga nivå på tävlingsarenan.

Vad hoppas du svensk simning skall kunna producera de närmaste åren.
Det är en utmaning för klubbarna att rodda både glada motionssimmare och tävlingssatsande atleter. Men en rolig och charmig utmaning! Båda kategorierna behövs för att få en bredd. Hoppas att klubbarna också kan fånga upp det stora intresset för vuxencrawl (inkl tekniksim i alla simsätt) som jag tror bara är i sin linda. Här har vi en stor målgrupp som är motiverade och kan bidra med både kapital och engagemang till klubbarna. Och förhoppningsvis ingå i morgondagens mastersgäng.


Simpodden nr 2 är nu ute. Hör den/ladda ner här - klick


Gläm inte att gilla vår Facebook-sida. Utmärkt att kolla på om web-sidan ligger nere (som faktiskt kan hända - tydligen) Du hittar vår Facebooksida här - klick


 

Avbrott - ursäkta

Post created 9:57
Lagen om alltings jävlighet drabbade oss - precis när vi skulle fira 15 år och Simpodden kom ut med sitt andra nummer. Uppdatering av vår server där vår host lyckades knäcka vår viktigaste styrfil och allting försvann. Men sedan 00.01 i natt är sidan upp igen och nu hoppas vi att den skall fungera som vanligt.
Vi ber stort om ursäkt för detta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
apr
28
 

Simpodden nr 2 - nu ute

Post created 11:17


Simpodden nr 2 är nu ute. Hör den/ladda ner här - klick

 

Simma 15 år den 1 maj

Post created 8:00


SIMMA fyller 15 år den 1 maj. Under några dagar runt månadsskiftet april/maj belyser vi detta med artiklar och kommentarer från några av vår medarbetare under de här 15 år.
Tommy Lindell - simtränare i Simklubben Lödde fick tre frågor av SIMMA:

Vi frågade Tommy om hur:

1 - Är ditt engagemang i simningen 2015

2 - Om du  jämför simning år 2000 med den 2015 - hur skiljer det sig åt?

3 - Vad hoppas du svensk simning skall kunna producera de närmaste åren.

Tommy svarade så här:

Engagemanget
Mitt engagemang för Svensk simning är fortfarande mycket stort, men att det idag bara innefattar mitt jobb som huvudtränare i SK Lödde.


Skillnaden sedan år 2000

Under de sista 15 åren, har klimatet hårdnat vad det gäller samarbetet anställda inom simidrotten och deras arbetsgivare/simföräldrar, vilket har fått till följd att vi tappat expertis i form av duktiga ledare/tränare. Vi har också tappat simmare "på vägen", till andra aktiviteter (inte bara idrottsliga), då vi idag har ett enormt utbud av fritidssysslor. Vi har idag färre bantimmar att träna på, i och med att privata aktörer i större utsträckning driver våra simanläggningar i ett enbart ekonomiskt syfte.
Vi fortsätter att tappa mark gällande distanserna 400, 800 och 1500m, vilket säkert hänger ihop med den tid vi har till vårt förfogande i bassängerna, samt samhällsutvecklingen i stort. "Allt ska gå så fort som möjligt och det ska alltid vara kul och lustfyllt"! Vi påverkas dagligen av ny input...

Inför framtiden

Att det byggs riktigt många nya simhallar runt om i Sverige. Helst inomhus 50:or (25m breda).

Att fler simmare söker sig till USA efter avslutade studier istället för att lägga ner sina satsningar.

Att Svenska Simförbundet omprioriterar sin budget och maximerar antalet deltagare till samtliga Internationella Mästerskap (sen, jun & ungd).

Att Svensk simning tittar över hur våra barn (12 oy) tävlar. Hur ska de tävla och hur ska deras tävlingsdistanser se ut. Det måste inte vara "riktiga" tävlingsdistanser etc.

Att vi får mer plats i bassängerna, så att vi kan utveckla vår idrott med tex. rena pojk och flickgrupper 12 oy, att kunna erbjuda en linje för alla de som vill fortsätta träna men inte tävla på samma sätt som tidigare; se Long-Term Athlete Development, att kunna erbjuda simträning för handikappade-utvecklingsstörda och icke simkunniga invandrare, samt vettiga träningstider för alla de simmare som vill satsa 100% på sin idrott.

Att svensk simning i större utsträckning inför adekvata tester och vetenskapliga undersökningar, som ska gynna en fortsatt fin utveckling.

Att inte Svenska Simförbundet får panik, så fort de anser att något är fel. Herrarna tränar för lite, flickorna är för dåliga etc, etc. Allt går i cykler och det är bara att titta tillbaka vad som har hänt från andra världskriget och framåt....

Slutligen
Jag hade förmånen att under 11 år få vara med som tränare i olika landslag. Vid "ett par" tillfällen tog jag mig också tid att prata med andra länders ledare och de var samtliga djupt imponerade av hur Sverige med den lilla folkmängden, så många olika sporter med internationella framgångar, kunde producera Världssimmare år efter år, efter år...
Vi ska självklart sträva efter att bli bättre och smartare, men va fán, VI ÄR BRA!

Arkiv äldre nyheter:

2015
 - maj
 - april
 - mars
 - februari
 - januari
2014
 - december
 - november
 - oktober
 - september
 - augusti
 - juli
 - juni
 - maj
 - april
 - mars
 - februari
 - januari
2013
 - december
 - november
 - oktober
 - september
 - augusti
 - juli
 - juni
 - maj
 - april
 - mars
 - februari
 - januari
2012
 - december
 - november
 - oktober
 - september
 - augusti
 - juli
 - juni
 - maj
 - april
 - mars
 - februari
 - januari
2011
 - december
 - november
 - oktober
 - september
 - augusti
 - juli
 - juni
 - maj
 - april
 - mars
 - februari
 - januari

annonser
Månadens...
Månadens överr.
annonser
Tävlingar
Träningsläger
Lediga jobb
Huvudtränare i Skuru
Klicka på loggan
Kvarligger till 29 april
Skolsimstränare i Neptun
klicka på loggan
Kvarligger till 29 april
Sportsklubben Speed, Oslo, Norge søker ny breddetrener i 100 % stilling.

Klicka på loggan för at läsa mer.
Tönsberg, Norge, søker ny huvudtränare.
Klicka på loggan för mer info.
Kvarligger til 30. maj
Kongstensvømmerne, Fredrikstad, Norge söker ny tränare.
Klicka på loggan.
Kvarligger til 30. maj
Lørenskog Rælingen (Norge) söker ny tränare för sina yngra simtalanter.

Klicka på loggan för mer information.
Vill du annonsera här,
skicka ett mejl till
Bosse Hultén - klick
Skåne Sim söker Kanslist
Klicka på loggan
Kvarligger till 9 april
Skåne Sim söker Simtränare
Klicka på loggan
Kvarligger till 9 april
Landskrona Simsällskap söker medarbetare till simskolorna
Klicka på loggan
Kvarligger till 18 maj
I denna spalt kan du göra reklam för klubbens simtävling, lägga in jobbannonser, göra reklam för träningslägerställen och camps. Hör av dig till Bosse Hultén för att få veta mer!
Adress och telefonnummer hittar du under kontakter
Laddar... Laddar...