Simpodden
Hultén & Jansson

snackar simning. Utkommer sådär - var 14:e dag och du kan ladda ner den i din telefon och också höra den i din dator.
Du hittar podden här - klick

Ur innehållet på SIMMA:

Sarah Sjöströms drills - kolla Sarahs teknikövningar under 2017 -klick

Tävlingskalender för året hittar du alltid på SIMMA - klick

SIMMA på sociala medier? Dessa hittar du här - klick

Har du varit inne på vår Norska avdelning på senaste tiden? Den hittar du här - klick

2017-10-20
Ungdoms-GP under helgen

Helgen är full med Ungdoms-GP över hela landet. Här är alla resultatlänkar till tävlingarna från Trelleborg i söder till Njurunda i norr.

Hässleholm - klick
Trelleborg - klick
Stenugnssund - klick
Njurunda - klick
Oskarshamn - klick
Mölndal -klick
Stockholm - klick
Linköping - klick
Karlskoga - klick
Falun - klick
Staffanstorp - klickSkicka bilder till oss från Ungdoms-GP!!! Du som är simmare, förälder, ledare eller arrangör. Skicka bilder från helgens Ungdoms-GP. Det räcker med 2-3 bilder och gärna med en notering om vem som är med på bilderna. Skicka bilderna till denna adress - klick

2017-10-20 Möt Dara Torres
Här kan du möta Dara Torres - 12 faldig Os-finalist - när hon visar några drills på Swim Swams sida

2017-10-18  #metoo
Ditt och mitt ansvar - och allas  ansvar.


Man måste vara långt ifrån civilisationen om man inte har uppmärksammat den våg av diskussioner, inlägg, vittnesmål och kommentarer som har följt på hashtaggen metoo.

Många och det är inte överdrivet - har lyft fram sina tankar i frågan. Tjejer, kvinnor, barn som har – på olika nivåer drabbats av gubbar, män och pojkar som inte kan hålla fingrarna och tungan i styr i sitt förhållande till det motsatta könet.
I dagens Expressen är det TV-kändisar, journalister och andra som får sig en skopa av sleven och med all rätta.
Trattar man ner det till - simning – den idrott som många av er - som läser den här sidan – gillar –  ja då har vi stundtals problem med förhållandet mellan tränare och adepter. Främst mellan manliga tränare och kvinnliga adepter men även exempel på det motsatta finns.

Problemet är definitivt inte bara en svensk företeelse. I Australien och USA finns det massor av exempel på att samspelet mellan tränare och adepter inte sker med de rätta spelreglerna. Simning tillsammans med gymnastik och ridsport räknas till de idrotter som är värst drabbade -  av det som juridiskt sätt kallas sexuella övergrepp. Men det är inte där gränsen går - i diskussionerna runt #metoo. Det är också på andra plan. Plan som är aningen mer sofistikerade än de rena, råa sexan- och övergreppen.

England är det land som har tagit frågan på störst allvar. Sedan länge har man en uppsjö med människor inom idrottern som jobbar med frågor runt sexuella övergrepp. I Sverige har RF för något år sedan, presterat ett handlingsprogram i dessa frågor och visst finns det med i en del utbildning MEN ännu så länge finns det inte så långt fram på prioritetslistan.

Utomlands och främst i USA har relativt många tränare dömts för sexuella överträdelser och därmed också ha blivit avstängda på livstid. Hos oss har snacket vaknat och genom några fall i vårt land. Därigenom har frågan blivit mer ”talbar” än tidigare. Bra så!

Men det är viktigt att ha klart för sig att det här är ingen fråga som är en enbart diskussion om sexuella övergrepp eller inte. Det är en fråga om sättet att samspela med det motsatta könet. Snacket, tänket, handlingarna som sker mer i det fördolda är lika viktiga att bekämpa. Precis som köksbordsrasismen är omklädnings-humorn något alla skall vakta sin tunga i.

Detta och mycket annat i det här ämnet kommer vi att ta upp i nästa nummer av Simpodden Hultén & Jansson. Där kommer vi också att diskutera varför media inte vågar ta debatten om ojämnlikheten inom fotbollen. Bara senast idag har ”stora tyckare” i mediabruset slagit ned på de danska fotbollsdamernas kamp om mer jämlikhet – på det ekonomiska planet.

Vi som håller på med simning skall också vara försiktiga med vår relativt ”jämlika idrott”. Steget ut i dyn kan gå snabbt och det blir snabbt djupt !

För att lyfta ett exempel från VÅR värld så publicerar vi gårdagens FB-inlägg som Hanna Westrin gjorde. Hanna som för inte så länge sedan var EJM-segrare, svensk mästarinna, SM-speaker och idag jobbar med information i ett av de politiska partierna. Så här lyder hennes inlägg och är bara ett av många exempel där vi måste tänka till i samhället. Inte bara vad vi gör utan också vad vi säger….
 
 Hanna Westrin skrev .......
Efter att ha resonerat med mig själv fram och tillbaka, landade jag i att det inte finns någon anledning att inte dela min historia - det fanns bara bortförklaringar för att inte ge mig in i debatten. Men jag vill stå upp för jämlikhet och kvinnors trygghet, och vill tro att vi tillsammans kan påverka.
Fyra år sedan, dagen efter midsommarafton. En ljum sommarnatt och det var fortfarande ljust ute trots att klockan var strax innan 23.
Jag blev erbjuden sällskap hem, men eftersom det bara var fyra kvarter att promenera tackade jag artigt nej - det kändes överdrivet, ville inte var till besvär.
Klostergatan i Jönköping är nästan öde, bara en man längre fram på gatan som har noterat min närvaro, han sneglar flera gånger åt mitt håll och min obehagskänsla infinner sig blixtsnabbt. Jag kramar telefonen hårdare i ena handen och nyckelknippan i den andra, som jag alltid gör. Ökar takten i stegen och viker av mot min gata, Gröna gatan. Jag hinner precis släppa tanken på mannen som stirrade på mig när jag plötsligt hör en röst bakom mig. Jag skräms och hoppar till av reflex då jag trodde jag var ensam. Bakom mig står han med uppdragen luva, minst ett huvud längre än mig. Hans blick är kall och ansiktet uttryckslöst.

Han frågar mig vart jag är på väg och innan jag hinner svara puttar han mig bakåt. En ytterligare knuff baklänges och jag hamnar på rygg mellan två bilar på sidan om trottoaren, tio meter från min ytterdörr. Han säger ingenting men sätter sig över mig och försöker tygla mina armar som jag vevar framför mig. Allt går fort. Jag försöker slå och mota bort honom, men har ingen chans mot hans kroppsvikt. Han sitter gränsle över mig och sliter i mina kläder.

Plötsligt slår han mig ifrån sig, och springer i väg. Det svartnar framför ögonen på mig. Och följande minuter är det becksvart i mitt minne.
Nästan alla kvinnor kan på något sätt relatera till känslan av att ha blivit utsatta för kränkande beteende så som sexistiska kommentarer eller ofredande av en man. Kommentarer i krogkön eller på öppen gata. En tredjedel av alla kvinnor känner sig otrygga när de tar sig hem på kvällen, till och med i sitt eget bostadsområde. Jag är en av dem.

Jag blir så jäkla förbannad över att det ska behöva vara på det här sättet, och det är av den anledningen jag delar med mig av min historia. Inga sympatier eller snyftningar. Det är bara viktigt att vi belyser samhällsproblemet och verkligheten, backar upp varandra, kan vi tillsammans bidra så vill jag vara med.
Till alla kvinnor som delar era historier under #MeToo – all kärlek till er, det är viktigt.

2017-10-19 Lyssna på Simpodden
Har du lyssnat på den senaste Simpodden Hultén & Jansson? Om inte så ta dig till poddsidan för att lyssna in denna - klick


2017-10-18 Karlskrona söker Chefstränare
I vackra Blekinge finns nu Chefstränarejobbet i Karlskrona Simsällskap ledigt. En heltidstjänst med tillträde i januari 2018.

Läs hela annonsen här - klick

Denna liksom andra jobbannonser finns klickbara överst i nyhetsflödet under "Lediga jobb i Sverige" men också ute i högerspalten under "Lediga jobb".


2017-10-18 KVIK Masters
Nu kan du hitta startlistan till Kvik-Masters i Kastrup den 4 november - på nätet.

Du hittar den  här - klickNedan - Något att tänka på !!!!

2017-10-16 Svenska Yards-rekord
Nu börjar det bli säsong för svenska yardsrekord igen. Varje år så slås 2-8 stycken rekord på yardsdistanser av svenska simmare. Vill man ha rekordet noterat - ja då måste man rapportera det till SIMMA. Det är bara på SIMMA som rekorden noteras. Dvs. man måste rapportera till oss om rekordet skall komma in i rullorna och uppmärksammas!
Först ut att slå svenskt rekord den här säsongen är Louise Hansson på 200m ryggsim. Hur snabbt hon simmade? Ja det kan du se på vår rekordsida - klick.

Nedan - 10 knäppa uttalande som simmare kan göra - tycker den som inte är simmare själv.

2017-10-16 DM runt om i Sverige
När man läser sig genom helgens resultat från DM - då slås man av att det saknas en del av de bästa simmarna för att man skall kunna dra några slutsatser av hur läget i i den svenska simningen är just nu. Man kan också konstera att det är en hel del simmare som inte riktigt använder DM fullt ut som förberedlser inför SM. Lite synd faktiskt. DM är en bra fartträning men också i de bästa distrikten en del prestige på spel. Nu har DM inte samma roll som förr - men man kan konstatera att det trots allt är en del klubbar och simmare som simmar på det yttersta för att ta chansen att utvecklas.. Nedan har vi plockat några noteringar från helgen i de sex distrikten. Mycket mer kan ju naturligtvis sägas men vid en relativt snabb genomläsning hittar vi detta.

Från Skåne/Blekinges DM noterar vi:
Jonas Holmström vann 100m fritt på 50.44
Mattias Carlsson MKK vann 100m rygg på 54.58 – två tiondelar före Christoffer Carlsen.
Olle Williamsson HS vann 200m bröstsim på 2.14.93
Tre man under 1.50 på 200m fritt – Kron-Holmström-Carlsson
Karlskrona vann 4x50m fritt damer – enda Blekingesegern.
Hanna Rosvall Ängelholm vann sju DM-titlar

Från Mellansvenska noterar vi att:
Gustaf Dahlman vann 100m fritt herrar på 50.21
Sara Junevik vann 200m fjäril på 2.14.48
Johan Rydahl Karlstad vann fem DM-titlar på en salig blandning av grenar.
Sex titlar blev det för Sara Junevik.
Bra att Mellansvenska har distriktsrekorden i resultatlistan. Plus i kanten.

Norrländska Mästerskapen i Umeå
Umeå blev bästa klubb på Norrländska.
Minus i kanten för att både junior och seniorgrenarna är kallade seniorer…..
Enda DM:et med utländsk klubb, Vasa Simsällskap från Finland.
 
Västsvenska i  Skövde har vi följande noteringar ifrån:
Adam Paulsson vann 200m fritt på 1.48.78
Robin Andreasson segrade på 100m fritt herrar 50.21
Fem DM-titlar till Adam Paulsson Elfsborg
Linnea Bielicz och Trine Forss vann fyra titlar var.

Östsvenska i Växjö
Victor Johansson vann 1500m fritt på 15.05.52
Klar seger på 100m bröstsim för Vilma Ekström 1.08.55
Hanna Eriksson persade på 1500m fritt 16.48.71 – Sverigeetta i år.
Victor Johansson och Hanna Eriksson bägge Jönköping dominerade tillsammans med Vilma Ekström LASS.

Stockholms-DM i Haninge
Emile Fast född 2004 vann 50m bröstsim med 31,51
Anna Miriam vann fem guld och William Lulek.
Tyvärr saknas flera landslagssimmare på Stockholms-DM och det gör att klassen inte lyfter. Synd.
 

Resultatlänkar till alla DM runt om i landet:
Skånes och Blekinges DM i Ängelholm. Till resultatfilen - klick
Mellansvenskas DM i Västerås. Till resultatfilen - klick
Norrländska Mästerskapen i Umeå - Till resultatfilen klick. Superlive - klick
Väst-svenska Mästerskapen i Skövde. Till resultatfilen - klick
Öst-Svenska Mästerskapen i Växjö. Till resultatfilen - klick
DM i Stockholm i Haninge. Till resultatfilen - klick

Greta Johansson - OS-guld 1912 - Sveriges första kvinnliga Guld-Olympier. Greta Johansson - OS-guld 1912 - Sveriges första kvinnliga Guld-Olympier.

2017-10-16 Bara en månad kvar.
Det hisnande historien om Sveriges första guld-olympier - Greta Johansson som vann OS i simhopp 1912 och hennes kärlekshistoria med kollegan Ernest Brandsten - berättasdes och sändes i SvT för ett år sedan knappt. Nu är det bara en månad kvar av visningstiden på SvT-Play. Missa inte denna fantastiska historia om den unga flickan som bodde i Eldkvarn och kom sig ut världen.
Detta är Public-service TV när den är som bäst. Missa inte att fängslas av Jens Lind film.

I SvT-Plays presentation skriver man så här:
Greta Johansson bor med sin familj i gamla Eldkvarn i Stockholm åren före första världskriget. Det är platsen där Stadshuset snart kommer att byggas. Huvudstaden förbereder sig för de Olympiska spelen 1912. Greta hänger med många andra arbetarungdomar i Strömbadet. Bara 17 år gammal vinner hon överraskande guld i simhopp och blir Sveriges första olympiska mästarinna. Denna magiska sommar förälskar hon sig i en svensk-amerikansk simhoppare, och två år senare följer hon sitt hjärta och emigrerar. Var femte svensk väljer vid den här tiden att utvandra. Och två av hennes tre syskon kommer att söka lyckan i Svensk-Amerika, medan hennes föräldrar blir kvar i en liten stuga i Ösmo. Jens Lind berättar en svindlande släktsaga med en modig pionjär i huvudrollen, som kommer att uppleva kvinnlig rösträtt, möjligheten att verka som entreprenör och bryta mark för generationer av kvinnor.

Gå till filmen - klick

2017-10-16 Simpodden 76
Simpodden Hultén & Jansson följer ett land, en simmare och en tränare fram emot OS 2020. Idag kollar vi med hjälp av Skövde tränaren Tamas Fekete hur det står till i ungersk simning. En intressant uppgift att ta tag i ett av världen mest intressanta simländer. Häng med från början på resan. Detta och naturligtvis en hel del annat bjuder herrar Hultén och Jansson på i denna 76:e simpodd.
Simpodden lyssnar du på länken nedan. Äldre simpoddar hittar du på vår speciella poddsida - klick

Hitta nyheter från den 1-15 oktober -  klick

Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick

Tävlingar

Läger

Jobb
annonser

Karlskrona söker Chefstränare.
Klicka på loggan för mer info.

SS04 söker Elitutvecklare
Klicka på loggan för mer info.

Upsala Simsällskap söker ny Klubbchef
Klicka på loggan för mer info.

Ålands Simförening söker Verksamhets-ledare.
Klicka på loggan för mer info.


Helsingborg söker ny Klubbdirektör.
Klicka på loggan för mer info.


Värnamo Sim söker Kanslist och SimskoleansvarigKlicka på loggan för att läsa hela annonsen


Trollhättans Sim söker Chefstränare
Klicka på loggan för att läsa hela annonsen


Malmö KK söker en ny Klubbchef
Klicka på loggan för att läsa mer !


Helsingborgs SImsällskap söker Medleyansvarig
50%
Klicka på loggan för att läsa mer !


Helsingborgs SImsällskap söker
Assisterande breddansvarig
100 %
Klicka på loggan för att läsa mer !

Äldre annonser till jobb hittar du här - klick

Studier

Kombinera idrott och studier i Umeå. Klicka på loggan för att läsa mer!

Här ovan hittar du länkar till nya jobb inom simningen. Dessa jobb finns också på plats på vår speciell jobbsite som du hittar i en norsk och en svensk upplaga.
Jobb i Sverige
Jobb i Norge