simma_logga_2017

klicka på Sarah Sjöström för att få veta mer om Arenas produkter

Simpodden
Hultén & Jansson

snackar simning. Utkommer sådär - var 14:e dag och du kan ladda ner den i din telefon och också höra den i din dator.
Du hittar podden här - klick

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

Ur innehållet på SIMMA:

Sarah Sjöströms drills - kolla Sarahs teknikövningar under 2017 -klick

Tävlingskalender för året hittar du alltid på SIMMA - klick

SIMMA på sociala medier? Dessa hittar du här - klick

Har du varit inne på vår Norska avdelning på senaste tiden? Den hittar du här - klick

1-14 augusti  2018
Lediga jobb i Sverige  -  Lediga jobb i Norge

Ovan - herrfinalen på 200m fritt

2018-08-19  Asian Games dag 1
Den asiatiska motsvarigheten till EM - dvs. kontinentmästerskapet - Asian Games inleddes idag i Jakarta, Indonesien. Tävlingen i simning omfattar sex tävlingsdagar. Första dagen blev det tre mästerskapsrekord.

Se vidare  noteringar nedan dessutom.

Resultatsidan - klick


Top-3 dag 1

1500m fritt damer
1: Wang Jianjiahe, CHN, 15:53.68 (världstrea i år)
2: Li Bingjie, CHN, 15:53.80 (världsfyra i år)
3: Waka Kobori, JPN, 16:18.31


200m fritt herrar
1: Sun Yang, CHN, 1:45.43 (blev tvåa 2010 och 2014)
2: Katsuhiro Matsumoto, JPN, 1:46.50
3: Ji Xinjie, CHN, 1:46.68


200m ryggsim damer
1: Liu Yaxin, China, 2:07.65 (gick från 4 till 1 på sista 50)
2: Natsumi Sakai, Japan, 2:08.13 (ledde efter första 100)
3: Peng Xuwei, China, 2:09.14 (född 2003)


100m ryggsim herrar
1: Xu Jiayu, China, 52.34 (tang mästerskapsrekord)
2: Ryosuke Irie, Japan, 52.53
3: Juho Lee, South Korea, 54.52


100m bröstsim damer
1: Satomi Suzuki, Japan, 1:06.40 (Nytt mästerskapsrekord)
2: Reona Aoki, Japan, 1:06.45 (under gamla mästerskapsrekordet)
3: Shi Jinglin, China, 1:07.36


200m fjäril herrar
1: Daiya Seto, Japan, 1:54.53 (världsfemma i år)
2: Nao Horomura, Japan, 1:55.58
3: Li Zhuhao, China, 1:55.76


4x100m fritt damer
1: Japan, 3:36.52 (Mästerskapsrekord/Nationsrekord - Ikee 53.60 på starten = CR)
2: China, 3:36.78
3: Hong Kong, 3:41.88

Foto: SK Neptun Foto: SK Neptun

2018-08-19  Riddarfjärdssimningen i Stockholm
Det var bara Stockholm på prispallarna vid Riddarefjärdssimningen i Stockholms Ström under lördagen. I herraklassen så simmade hemmaklubben Neptun hem alla tre medaljplatserna med Kristian Kron som klar etta i mål. Damklassen vanns av förortens Esther Rydbeck Nordén som representerar Täby Sim för de bägge Neptunsimmerskorna Ekman och Mattsson. Nedan top-3 i dam och herrklassen. Under resultaten hittar du resultat för resterande klasser.

Riddarfjärdssimningen TOP 3

Herrar

1 Kristian Kron AY2192 SK Neptun 38:25
2 Mattias Glenesk BB6994 SK Neptun 38:44
3 Johan Dahlgren AB4986 SK Neptun 40:55

Damer
1 Esther Rydbeck Nordén Täby Sim 42:12
2 Christine Ekman AE8294 SK Neptun 42:27
3 Rebecca Mattsson AQ0295 SK Neptun 46:24

Alla resultat

klicka på bilden så blir den större. klicka på bilden så blir den större.

2018-08-19  Skagius Swim Camp
Landslagssimmaren Johannes Skagius arrangerade för andra året den sk. "Skagius Camp" som i år omfattade simmare från elva simklubbar från Ringsjö SImklubb längst i söder till Pite Sim i norr. Åtta träningspass med ledare som Sara Junevik, Björn Seeliger, Mattias Carlsson och arrangötren själv Johanne Skagius.

foto: Håkan Fredriksson foto: Håkan Fredriksson

2018-08-16  Det är något galet med simningen.

Bosse Hultén som är Simmas svenska redaktör har precis just varit med om ett SIm-EM som kommentator. Hans erfarenhet med simning sträcker sig långt tillbaka som simmare, elittränare, masterstränare, utbildare, speaker och kommentator. Han skriver så här efter att ha landat i vardagen efter EM igen:

Det är något galet med simningen
När man fått uppleva ett EM i simning med svenska glasögon - inte med simglasögon för de är ju kopior – så blir man som lite förundrad. Speciellt som utfallet var i år – 13-15 % (exakt 11 st)  personliga rekord för de svenska simmarna som gör vår nationella simvärld deppad. Ja helt enkelt besviken. 

På Sim-EM var det 19 svenska simmare med och dessa gjorde 11 finaler..
Dessutom är säsongen slut och nu gäller det – som detså vackert  heter – dags att ladda om igen.Inför nästa säsong. Nästa år är det VM och snart OS 2020. Inte ens där kommer det att gå fort om de riktiga svartmålarna får bre på med sina penslar. Kan nämnas att det blev också fyra medaljer på årets EM.

Hade man istället varit friidrottare så hade man sagt. Det gick fantastiskt bra. Vi tog fyra medaljer bland våra aktiva. Gräver man vidare i statistiken så hittar vi åtta Top-8 platser bland de  67 svenska aktiva. Dessutom slogs det sju personliga rekord. ”Ja vi är riktigt nöjda” säger några landslagsledare unisont. Nu skall det bli kul att komma hem och få uppleva , först - SM i Eskilstuna och sedan har vi ju Finnkampen i Helsingfors som avslutning. Jubel och glädje!

Vad är då skillnaden mellan dessa två verkligheter. Egentligen är det två idrotter som bägge mäts exakt. Mycket exakt. Förutsättningarna inom simningen är nästan likvärdiga. Alltid. Visserligen kan det skilja lite mellan simning ute och inne men det är marginellt och förresten det är ju bara Sverige och Norge som kör sina mästerskap ute numera. Kan det ha att göra med den svenska sommaren? Kanske är vår naturromantiska längtan allt för stor och det kanske inte är bra för vår utveckling av tävlingssimningen?  Friidrotten har till stor del eliminerat sina variationer av väderpåverkan genom att bygga mer eller mindre stora tak på sina anläggningar och ha banor som klarar vädret bra.

En del säger att man sprungit och kastat samt hoppat mycket längre än man simmat därför har människans utveckling på de områdena kommit längre och därmed svårare att slå rekord. Kan ligga lite i det. Tekniken i simningen har ändrats mer än löpningen har förändrats sedan till exempel året 1966. Men, men - det räcker ändå inte.

Kanske har det att göra med att simningen är ”för” precis i sin bedömning och det trycker ned och belastar simmare men också tränare med sin absoluthet.. Vi kanske skall snacka mer om SB – säsongsbästa än alltid älta det där med PB – personbästa.

Kanske är simningens tävlingsformer för statiska. Konservativa förståsigpåare – dissar tex. mixedmedleylagkappen när den simmas. Trots att den är OS-gren och är mindre förutsägbar än många andra simgrenar.

Kanske skulle man simma andra distanser – 25 meter med flygande start. Tänk vilka skillnader vi kommer att få i dessa simmares kroppskonstitutioner jämfört med 1500 meters simmare.

Kanske skall vi uppskatta kampmomentet starkare i simningen än vad vi gör idag. Open Water-lopp i bassäng. Kan bli häftiga uppgörelser. Lite som shorttrack i skridsko.
Mystery-medley lopp, individuellt och i lag är andra möjligheter. Snacka om oförutsägbart.

Men kanske är det så att om alla svenska simmare nästan alltid simmade till sig ett personligt rekord på varje års internationella simmästerskap - då hade vi inte gnällt. Så det är kanske där eller i den hörnan vi skall titta istället.

Ändra simsäsongen – anpassa den till vårt lands förutsättningar istället för till det internationella programmet (förstå mig rätt nu) Man behöver inte lägga svenska mästerskap i början av november för att ta ut en kortbanetrupp till EM/VM. De 20 simmarna kan tas ut tidigare. Får alla träna under vintern och tex. under jullovet då det finns utrymme för massor med tränings så kanske man kan skapa en bättre kortbane-simning i början av februari istället.

Tävla mer. Man får inte vara rädd och orutinerad när man väl simmar EM. ”Komma-igång-lopp” skall man inte ha på EM. När man är på ett internationellt mästerskaps skall man ha en ”game-plan” och den skall följas.Man skall inte göra strykningar för att man vaknat med en fis på tvären.

Vi skall inte köra slut simmaren när den är 16-17 år – utan det gäller att ha is i magen som tränare att våga hålla igen på träningen tills simmaren är mottaglig och kan ta till vara resultatutveckling i vuxen ålder.
Addera tegelsten för tegelsten till ett bygge som skall blomma mellan 22-26 år åldern. Kanske är det en bra målsättning att få fler simmare att överleva studentexamen - som simmare.
Det kanske är så att våra tränare är för dåligt utbildade?

Tränar simmana i för stora grupper. Montera ned stordriften i svensk simning genom att skippa lagkapper på SM och premiera det individuella tävlandet. Är det för dyrt att träna i små grupper? Utbilda då simmaren för att kunna träna mer självständigt istället och ta mer ansvar för sinn egen träning. Det behöver inte stå en tränare och titta på varenda simtag som tas.

Visst finns det mycket att gräva runt och i. Massor att arbeta med.

Kanske är det dags för Svensk simning att göra det nu –dvs. lyfta på alla stenar. Definiera problem och frågor och börja smida och snickra på svaren. Våga lyfta blicken så att de stora talanger som finns i vår idrott inte mals ned i den stora kvarnen som flera generationerna före.

Mycket att tänka på, sa Bill. Mycket att göra, sa Bull.

James "Doc" Councilman James "Doc" Councilman

2018-08-15 Veckans artikel från Gary Hall.
Veckans artikel från fd. världsrekordhållaren numera simtränaren Gary Hall Sr handlar om stora simtränare.
Du läser artikeln på vår specialsida om The Race Club och du hittar den här - klick

2018-08-15 Simpodden nr 96
Simpodden Gultén & Jansson tuffar på mot 100. Nu framme vid upplaga 96. Sugen på att lyssna på bl.a EM-sammanfattningen? Gå till vår podd-sida - klick.

Hitta nyheter från den  1-15 augusti  2018-  klick
Last Months News - klick

Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick

Tävlingar

Läger/Camps

Camps i Ungern

Jobb
annonser

Eskilstuna söker Elittränare.

Klicka på loggan för mer info.

S02 söker Simtränare med Breddansvar

Klicka på loggan för mer info.

Täby Sim söker Simlärare
Klicka på loggan för mer info.

Ljungby Simsällskap söker Simtränare
Klicka på loggan för mer info.

SS Delin i Broby söker Simtränare
Klicka på loggan för mer info.

Stockholms Simförbund söker en kanslist
Klicka på loggan för mer info.

SK S02 söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Stockholms KK söker Simlärare
Klicka på loggan för mer info.

Stockholms KK söker Simlärarassist
Klicka på loggan för mer info.

Sundsvalls SImsällskap söker Simtränare.
Klicka på loggan för mer info.

Sundsvalls SImsällskap söker Simskole-
ansvarig

Klicka på loggan för mer info.

Daglig leder for Bærum
svømmerne.

Klicka på loggan för mer info.

Värnamo SImsällskap söker Kanslist och Simskoleansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Falkenberg söker Siminstruktör
Klicka på loggan för mer info.

Landskrona Sim söker en Simiaden
tränare

Klicka på loggan för mer info.

Karlstad Sim söker en Utvecklings
ledare

Klicka på loggan för mer info.

Sjöbo Sim söker Verksamhets-samordnare
Klicka på loggan för mer info.

Skuru - simning söker Simtränare.
Klicka på loggan för mer info.

Äldre annonser till jobb hittar du här - klick

Studier

Kombinera idrott och studier i Umeå. Klicka på loggan för att läsa mer!

Här ovan hittar du länkar till nya jobb inom simningen. Dessa jobb finns också på plats på vår speciell jobbsite som du hittar i en norsk och en svensk upplaga.
Jobb i Sverige
Jobb i Norge