simma_logga_2017
Simpodden
Hultén & Jansson

snackar simning. Utkommer sådär - var 14:e dag och du kan ladda ner den i din telefon och också höra den i din dator.
Du hittar podden här - klick

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

Ur innehållet på SIMMA:

Sarah Sjöströms drills - kolla Sarahs teknikövningar under 2017 -klick

Tävlingskalender för året hittar du alltid på SIMMA - klick

SIMMA på sociala medier? Dessa hittar du här - klick

Har du varit inne på vår Norska avdelning på senaste tiden? Den hittar du här - klick

15-28 februari 2018

Lediga jobb i Sverige  -  Lediga jobb i Norge

Helsingborgs DM-trupp, Elisabeth Ketelsen grattas för Världsrek och prisutdelning för dambröstsim. (foto HS-sim och SK Poseidon Helsingborgs DM-trupp, Elisabeth Ketelsen grattas för Världsrek och prisutdelning för dambröstsim. (foto HS-sim och SK Poseidon

2018-02-18 Skånska Mastersmästerskapen
Under lördagen arrangerade SK Poseidon i Lund - för 11:e gången de Skånska Mästerskapen i simning för Masterssimmare. Rekordmångasimmare hade hittat vägen till Högevallsbadet och 21 olika klubbar med 108 simmare som gjorde 294 individuella och 21 lagkappstarter kunde man räkna in. Tre av klubbarna kom från andra sidan Öresund. Simmare från 21 till 85 år deltog i tävlingarna och vi kan plocka upp följande godbitar från tävlingarna:
Lennart Brock -Lunda simmaren avslutade som 85-åring sin karriär med att sätta svensk rekord. Långt bak i tiden var han med att slå det första världsrekordet på 4x100m medley när grenen infördes för 65 år sedan.
Vi hade en simmare som gjorde sin tävlingdebut som 75 åring, en 85 åring som avrundade sin fantastiska simkarriär med ett svenskt rekord, en senior simmerska som satte världsrekord, en massa unga från premasters till 30 osv. Alla var fantastiska simmare som gjorde denna tävlingsdag till något speciellt. Rekord sattes, pers sattes och prestationer utöver det vanliga gjordes.
Elisabeth Ketelsen, danskan som simmar i klassen 75-79 år hade lovat ett världsrekord. Det blev det också. 40.74. Dessutom slog hon också ett Europarekord på 100m ryggsim.
Anna Hammar, Saltsjöbaden har halkat in i klassen 50-54 år och då blev det två rekord. På 50m bröstsim och 50m ryggsim. På ryggsim fick hon en match av MKK:s Caroline Lindborg som bara var 1/1700-delar efter i mål.
På tal om Anna så gjorde hennes mamma tävlingsdebut i 75-årsklassen. aldrig för sent att simma Masters så klart.

Här är en komplett resultatlista från tävlingarna - klick

Rekorden under tävlingarna:
Fin Biering-Sørensen Ku Svømning Og Vandpolo 70-74 100 fri 1:10.91 DR
Anna Hammar Saltsjöbadens Idrottsförening 50-54 50 bröst 34.91 SR, NR
Lennart Brock Simklubben Poseidon 85-89 50 bröst 55.47 SR
Elisabeth Ketelsen Swim Team Taastrup - VATCPH 75-79 50 rygg 40.74 DR, NR, ER, WR
Anna Hammar Saltsjöbadens Idrottsförening 50-54 50 rygg 32.37 SR, NR
Elisabeth Ketelsen Swim Team Taastrup - VATCPH 75-79 100 rygg 1:29.96 DR, NR, ER
Fin Biering-Sørensen Ku Svømning Og Vandpolo 70-74 100 rygg 1;26.67 DR

Malmösimmerskorna Caroline Lindborg och Annelie Jönsson. Lennart Brock slog svenskt rekord i 85-årsklassen
Malmösimmerskorna Caroline Lindborg och Annelie Jönsson. Lennart Brock slog svenskt rekord i 85-årsklassen
Fabian Bergman Fabian Bergman

2018-02-18 US Conferences 200m ryggsim
Det jämnar ut sig i toppen på 200y ryggsim i den Sverige statistik som inte finns. I natt blev det en dubbelseger i A-10 Conference när Gustav Hökfedt vann loppet på 1.41.97 - före Fabian Bergman 1.42.02. 
Frågan är om svenske rekordhållaren Petter Fredriksson kan matcha dessa tider? Han har ju gjort 1.40.57 men hans resultat på 100m ryggsim vid SEC-conference tyder ju inte på att han skall kunna ta sig ned på sina bästa tider - den här gången? Petter finns i vattnet just på 200y ryggsim ikvällens försök på SEC-Conf.

2018-02-17 Tre rekord av Gustav Hökfeldt
Gustav Hökfeldt, Neptunsimmaren som i USA tävlar för George Washington University har gjort en del hyfsade tider i samband med sin Conference A-10. På 50y ryggsim preseterade han på starten i lagkappen 4x50 medley 21.44. Laget slog Conferencerekord och Gustavs tid är den snabbaste en svensk gjort på 50yards ryggsim. Pontus Renholm hade den tidigare bästa tiden med 21.59. Efter NCCA kommer dessa Sverige-bästa-tider omvandlas till svenska rekord. (50 rygg, bröst och fjäril)

I finalen på 100y ryggsim segrade han på 46.44 - hundradelen bättre än Pontus Renholms tidigare svenska rekord.
Förutom segern också conferencerekord och poolrekord. Detta upprepades sedan i långa medleylagkappen men då simmade Gustav på 46.02 - ännu en gång Svenskt rekord.  Dessutom vann han 50yards fritt med 20.12. Fabian Bergman också Neptun (tidigare Saltsjöbaden) vann 200y medley 1.46.06

Till resultaten för A-10 Conference - klick
Till svenska rekorden - klick
Kolla också A-10 på Facebook - klick

Kommentar från SIMMA: Briefa oss gärna om svenska simmare på olika conference i USA. Bara den här helgen så simmas det 20 olika conference i USA och vi kan inte hålla kolla på alla! Så vi är tacksamma för support. Mejl till SIMMA - klick

Nicholas Dworet Nicholas Dworet

2018-02-16 Svenskättad simmare död i skolskjutningen
Vid skolskjutningen i Florida häromdagen fanns det en simmare bland offren. Offret var Nick Dworet. Nicholas hade en svensk mamma och du kan läsa om det hela i Aftonbladet - klick 
Läs också på Swim Swam - klick
Läs också om minnesceremonin i Parkland - på CNN - klick2018-02- 16 Tovas mördare dömd.
Den 23-årige pojkvännen till Hudiksvallssimmerskan Tova Moberg dömdes till livstidsstraffarbete igår när tingsrätten avkunnade sin dom.
Läs mer i Aftonbladet - klick

2018-02- 16 Behövs det en Pichler i simningen?

OS i fjärran Syd-Korea trummar på. Vissa talar om skandinaviska mästerskap på asiatisk mark, andra är euforiska över de svenska insatserna. Stridsyxan med Norge verkar vara nedgrävd och the bad guy – tidigare benämnd Northug finns inte på plats. Den lede fi i öst, mao ryssen har fått ett reningsbad och avväpnats. Ryssarna kallas i TV-grafiken OAR men verbalt benämns kallas alla för ryssar. Vilken är skillnaden. Ja det är uppochnedvända världen.

OS är ju vintersport på riktigt. Inte som det där som skvalas på helgerna i TV och är försörjningsidrott. Då, under säsongen helt jämbördigt med SHL:s hockey grundserie med en envis serielunk. Just hockeyn är väl dock den sport som mest ändrar ansikte. Förvandlingen från grundspel till slutspel är ju så stor att man tro att det är två olika idrotter!

Nej, OS är idrott på rätt nivå. Där det är viktigt att vara på tårna i varje sekund. Dom av svenskarna som har varit mest på tårna är skidskyttarna. Vilka lyft man har presterat. Det lilla förbundet (Skidskytteförbundet) med 4500 medlemmar som har den stora TV-tiden och de monumentala sponsorintäkterna - utifrån vad man verkligen är – har överpresterat och lyckats fantastiskt bra här under OS.

Orsaken till detta kanske skall stavas -  Wolfgang Pichler. Tysken som får åkare att underkasta sig träning på ett sätt som ingen annan grupp gör i det svenska idrottsamhället. Pichler är kompromisslös och kan vara en j-vel ute i skidskytteskogen. Hos Pichler är man med, på hans villkor eller så får man snabbt hitta dörren till utgången.

Man undrar hur det hade gått om han hade fått hand om de svenska skidherrarna? Wolfgang har i flera omgångar visat vad han står för och han sätt att få skidskyttarna att prestera är remarkabelt.
En annan tanke hade varit en Pichler i svensk simning. Hade han kunnat göra skillnad? Ja kanske. Kanske inte! Det närmaste Pichler jag kan tänka mig i svensk simning är Greg Conell. Tränaren som ledde Malmö till massor av framgångar på 80- och 90-talet. Han betraktades som en demon på kanten men fick många att prestera. Conell var lika obekväm i simningen som Pichler är i skidskyttet. Tuff, kompromisslös men framgångsrik.

OS-guldvinnaren Björn Ferry har vid något tillfälle kallat Pichlers ledarstil – ”sektliknande” och jämfört det hela med Livets ord. I samma andetag kallar han Pichler - sin bäste tränare någonsin. Det är kanske just så det är. I framgångens stund lyfts  ledare som Pichler till skyarna och när det sedan  blåser motvind – ja då kan dom fara all världens väg eller åka ut med badvattnet.

Vilken ledarstil som är bäst är situations anpassat men också en fråga om långsiktigt planerande. I Pichlers fall - utspringer energi och utpekande av vägriktningen från hans tunga och hand. Hos andra tränare försöker man få atleten att ta detta ansvar själv. Den mer atletorienterade vägen tar längre tid och är en mer omfattande process och ger inte så snabba resultat. Men detta är något som man måste ha i bakhuvudet när man engagerar tränare på inte bara toppnivå utan när man vill att tränare och ledare skall forma en klubb, ett, lag eller en atlet.

Idag är Pichler kungen. Idrottsgalan har ett lätt val när det gäller att utse Årets ledare men kanske också Bragdjuryn när det gäller att hitta årets bragdidrottare. För i år kommer man inte att behöva leta i stallet efter den vinnaren. Nu skall man istället hitta segraren på skjutvallen, i en skog med ett skidspår.

Se och lyssna gärna på Patrick Ekwall och Wolfgang Pichler på Eurosporst web - klick.

2018-02- 15 
Ansvarig tränare Simiadenverksamhet

Simklubben Elfsborg söker en Simiaden-ansvarig tränare. Mer om förutsättningar, tjänstegrad och tillsättningstid hittar du i den bifogade annonsen - klick

Som vanligt finns våra jobbannonser överst i nyhetstexten - klicka på "Lediga jobb i Sverige" eller ute i högerspalten under "Lediga jobb".

2018-02- 15 SEC-Championships
Igår startade SEC Championships i Rec
Center Natatorium, College Station, Texas. Petter Fredriksson är svensk deltagare i mästerskapen och där finns också tex. Caleb Dressel, världens bästa simmare 2017. Vi skall hålla kolla på mästerskapet under några dagar.
Petter inledde med att simma i finalen 4x200 och du kan hitta första dagens resultat på resultatsidan här - klick

2018-02- 15 Simpodden nr 84
Den 84:e Simpodden Hultén & Jansson har simtränaren i Spårvägen, Jenny Gustavsson - som gäst. Jansson kan tro att hon är en framtida förbundskapten. Victor Johansson rapporterar om vad han har pysslat med sedan sist. H&J botaniserar i utmärkelserna runt ”Årets simidrottare”, man snackar om det svenska Elitcentrat, Ett inspel från norskt simning. Jansson har kollar fransk simning och sedan snackar man om trovärdigheten i Uppdrag Gransknings rapporter om dopning.

Hitta nyheter från den 1-14 februari 2018-  klick

Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick

Tävlingar

Läger/Camps

Camps i Ungern

Jobb
annonser

Täby Sim söker Verksamhets-ledare
Klicka på loggan för mer info.

Täby Sim söker Verksamhets-ledare
Klicka på loggan för mer info.

Saltsjöbaden Söker Huvudtränare
Klicka på loggan för mer info.

Järfälla söker medarbetare.
Klicka på loggan för mer info.

Skövde Simsällskap söker Chefstränare
Klicka på loggan för mer info.

Helsingborgs SImsällskap söker medarbetare
Klicka på loggan för mer info.

SK 1970 söker Chefstränare
Klicka på loggan för mer info.

SS Mora söker Chefstränare och Projektledare
Klicka på loggan för mer info.

Äldre annonser till jobb hittar du här - klick

Studier

Kombinera idrott och studier i Umeå. Klicka på loggan för att läsa mer!

Här ovan hittar du länkar till nya jobb inom simningen. Dessa jobb finns också på plats på vår speciell jobbsite som du hittar i en norsk och en svensk upplaga.
Jobb i Sverige
Jobb i Norge