simma_logga_2017

Banebrytende norsk svømmeforskning

Aleksander Hetland under NM 2012. FOTO: Øyvind Thorsen/lsvk.zenfolio.com Aleksander Hetland under NM 2012. FOTO: Øyvind Thorsen/lsvk.zenfolio.com

Kva skiller dei beste frå dei nest beste i brystsvømming? Ein ny metode utvikla av doktorgradsstudent Bjørn Harald Olstad ved Norges Idrettshøgskole  kan avsløre om akkurat du bruker musklene riktig.

Det er Norges Idretthøgskole som skriver om den banebrytende forskningen på sine nettsider.

Mangelfulle testmetodar har gjort det vanskelig å måle riktig muskelaktivering under vatn. Olstad har testa ut ny teknologi, der han har satt ein ny type elektroder på utvalgte muskler har han klart å måle korleis desse blir brukt under trening. Tidlegare har ein slitt med å få elektrodene til å sitte fast på svømmarane, men no har dei funne utstyr som fungerer.

21 personar har vore med i studien, deriblant Aleksander Hetland, og nivået har variert frå nasjonal elite til verdensklasse. Studien viser, kanskje ikkje overraskande, at utøvarar under verdensklasse brukar musklane meir kontra dei bedre svømmarane som brukar meir teknikk.

Kunnskapen skal brukast til å optimalisere trening og teknikk hos konkurransesvømmarar, men også blant nybegynnarar. Olstad har laga ei liste med åtte punkter som han håpar at svømmarar og trenarar kan fokusere på i treninga.

– Det handlar om blant anna meir effektive beinspark og glifaser slik at ein unngår for tidlig muskeltrøytte under trening og konkurranse. Dette gir ein mykje bedre trenings- og prestasjonseffekt. Verdensmestarane har visst dette lenge, men no kan også andre svømmarar dra nytte av denne kunnskapen, seier Olstad.

Olstad disputerer med sin doktoravhandling "Muscle Activation and Kinematics in Contemporary Breaststroke Swimming" torsdag 18. februar på Norges Idrettshøgskole.

Bjørn Harald Olstad. Foto: Jarle Stokland/NIH Bjørn Harald Olstad. Foto: Jarle Stokland/NIH

Olstads åtte fokuspunkter for bedre brystsvømming:

  • Aktivering i trapezius under bensparkets fremdriftsfase for å opprettholde overkroppen i en best mulig linjeholdning.
  • Generere en liten knevinkel idet bensparket begynner sin fremdriftsfase for å generere en lengre arbeidsvei.
  • Aktiv bruk av gastrocnemius mot slutten av bensparkets fremdriftsfase og under glifasen i bensparket for å opprettholde en mer strømlinjeformet posisjon av føttene.
  • Aktivering i rectus femoris i begynnelsen av glifasen for en fullstendig kne ekstensjon etter at føttene har påbegynt å komme sammen. Dette kan tyde på en aktiv strategi for å utføre kroppsundulasjon.
  • En tidlig aktivering i biceps brachii under armtaket for en albuefleksjon som kan generere tidligere fremdrift i armtaket og et mer kontinuerlig bevegelsesmønster ved maksimal innsats.
  • En tidligere og lengre aktivering i pectoralis major under glifasen til bensparket (den fremdriftsskapende fasen til armtaket) for "å fange" vannet tidligere og generere høyere fremdrift fra armtaket og bruke en mer kontinuerlig koordinering.
  • En tidlig aktivering av biceps femoris under opptrekket av bensparket for å redusere tiden som brukes i denne fasen.
  • En sen og rask aktivering i tibialis anterior under opptrekket av bena for å redusere vannmotstanden og en for tidlig dorsiflexion av foten.
  • Unngå unødvendig koaktivering i tibialis anterior og gastrocnemius i løpet av syklusen, og overdreven bruk av triceps brachii under bensparket (hvor overkroppen ligger i linjeholdning), som kan føre til tidligere muskeltretthet under trening og konkurranse.
Les alt om studien her!

Kommenter gjerne:

Nyhetsarkiv

Linker

-

Seneste kommentarer

Seneste nyheter