simma_logga_2017

Initiativ for å hindre frafall

Øystein Hetland som University of Tennesse-svømmer. Øystein Hetland som University of Tennesse-svømmer.

Tidligere toppsvømmer Øystein Hetland kommer, sammen med klubben Bærumsvømmerne, med et spennende initiativ som er designet for at det skal kunne holde svømmere i bassenget lenger.

Den vanskelige økonomiske situasjonen og den kvardagslige balansekunsten det er å få livet til å henge saman med høgare studier, jobb og satsing på svømming etter vidaregåande får mange til å slutte før dei tar ut talentet sitt. 

Det ønskar Hetland å kunne bidra til å hjelpe nokon med, gjennom satsinga PTX.no - en personlig trener-tjeneste basert på delingsøkonomi. Utøverne skal kunne lage sin egen profil der de tilbyr ulike former for trening - så kan andre enkelt bestille timer hos dem gjennom tjenestene.

Formålet er at utøverne selv kan tilpasse arbeidstidene etter hvordan det passer med trening og livet ellers.

Les Øystein Hetland, som selv reiste til USA og University of Tennessee for å svømme og studere, sine tankar om dette under: 

Svømming etter videregående og hvordan hindre frafall


Etter videregående har vi dessverre et enormt frafall innen svømming her i Norge. Dette ser vi tydelig fra junior til senior NM. Kongene av junior-NM er mange, men de som kjører på videre og får ut alt av sitt potensial er dessverre mye mer sjeldent. I denne tiden står mange i dilemmaet mellom å fortsette med å svømme, som også kan bety dårligere økonomi, eller bruk av et studielån til finansiering av en svømmekarriere. For alle de utøverne i Norge som er rett bak seniorlandslag eller stipender fra Olympiatoppen, er inntekter ved siden av idretten vanskelige å kombinere. 

Så hvorfor slutter så mange etter videregående?

Jeg vet hvordan det var den tiden og andre jeg kjenner mange i dag som sliter med akkurat de samme tankene og valgene jeg hadde. Man føler seg flink til å svømme, har dedikert så stor del av livet sitt til idretten og ønsker å se hvor langt man kan nå. Jeg tror alle føler et slags kall til å fullføre det man har startet å høste alt det man har sådd i så mange år. Det å være stolt over seg selv og kunne si "jeg gjorde det beste med det jeg hadde" er en god følelse enten det ender opp i en NM-finale, landslag eller OL.

Dessverre er de fleste historiene vi hører i dag om hvor god man kunne, hadde man ikke sluttet for tidlig. Hvorfor trene hele barne- og ungdomstiden, for å så slutte etter videregående? Det henger jo ikke på greip å legge opp når guttene så vidt har fått litt dun på kassa. 

Så hvis jeg har rett i at alle har et kall om å fullføre det de har startet, hvorfor slutter da så mange i denne perioden? Jeg tror det går mye på livssituasjon med økonomi, bosted, utdanning, jobb på den ene siden eller svømmekarriere på den andre. Ja, det er mulig å kombinere disse, men det krever en utrolig strukturert utøver og er ofte vanskelig.

Er du rett bak landslaget og ikke får andre stipender er det ingen inntekt i svømming utenom noen små premiepenger her og der, men vi kan ikke sammenlikne oss med andre land som får utbetalt lønn av klubben vær måned. Jeg tror ikke dette er veien, men tenker vi nytt kan vi gjøre mye for og legge til rette for utøveren. Det er ikke snakk om å bli rik på svømmingen, men bare det å ha noe så ting kan gå rundt og ikke være en stressfaktor i hverdagen. Det kan føre til at disse satsende utøverne kan satse svømming i flere år til og ha muligheten til å ta skrittet opp mot internasjonalt nivå. 

Så da kommer spørsmålet om hva kan vi gjøre for å forenkle denne sitasjon for svømmeren. Klubben sin jobb har jo alltid vært å trene utøveren, så må de selv finne ut av resten. Skal man satse på svømming på et høyt nivå trenere man nok rundt 25 timer i uken, så hvordan kan man da jobbe ved siden av for å dekke husleia og samtidig klare å få slappet av mellom øktene er utfordringen.  

I dag holder jeg og Bærumsvømmerne med på et prosjekt hvor de elitesvømmerne som ønsker kan lage en profil på www.PTX.no så vil vi i PTX finne kunder som ønsker dette tilbudet utøveren har lagt ut gjennom vår side og web-app.

Dette er også en side hvor klubber kan bruke andre trenere og legge ut PT-tilbud som vi også vil markedsføre på nye kanaler som vil være en ekstra inntekt til klubber og trenere. Vårt mål er å gi elitesvømmere en god ekstra inntekt de kan selv styre når det passer for dem, klubben og publikum. Vi ønsker at PTX skal bli et samarbeid mellom klubber, utøvere og nye kunder som ønsker svømmetimer. Vi ønsker ikke at dette skal være i konkurranse med klubbens egne tilbud, men et ekstra tilbud om nye markeder til de klubbene og utøverene som ønsker det. 

www.ptx.no finnes det et registerings skjema i dag, og den ferdige siden med trener profiler vil snart komme ut når siden blir lansert denne høsten.

For spørsmål kontakt meg gjerne på oystein@barumsvommerne.no eller 466 74 562. 

Kommenter gjerne:

Nyhetsarkiv

Linker

-

Seneste kommentarer

Seneste nyheter