simma_logga_2017

Stjerner i vannkrig med FINA

Før verdensmesterskapet i Hangzhou er flere svømmestjerner i opprør mot det internasjonale svømmeforbundet (FINA). Blant annet har Katinka Hosszu, Michael Andrew og Tom Shields gått til søksmål mot FINA i USA, på bakgrunn av at de prøver å kvele konkurranse i markedet.

Bakgrunnen er at FINA tok grep for å stoppe et stevne i Italia (Energy for Swim), som International Swimming League (ISL) ville arrangere. De ville blant annet straffe utøvere med utestengelse for å delta i et stevne som ikke var godkjent av FINA, og krevde 50 millioner dollar for å godkjenne stevnet. Mange store svømmestjerner hadde forpliktet seg til å delta, blant andre svenske Sarah Sjöström og Adam Peaty i tillegg til de over.

Bakgrunnen for at mange har troen på ISL er at de ønsker at utøvere skal få en større del av kaken, enn tilfellet er med FINA. Per nå er det få utøvere som kan leve godt av svømmingen. ISL ønsker å introdusere en ny konkurransestruktur, som skal komme utøverne til gode. Stevnet som nå er blokkert, skulle være det første av mange.

Dagen før VM-start har Chad Le Clos gått ut med sin støtte til ISL, selv om han selv er blitt rik på FINAs verdenscup-struktur.

- Jeg er skuffet over at sporten vår er så lite åpen for forandringer, skriver Le Clos på sosiale medier.

- Alle i svømming bør vurdere hva som skal skje i fremtiden.

Adam Peaty har kanskje vært den som har vært mest kritisk til FINA.

- Det føles som om vi fremdeles er på 1970-tallet, har han uttalt.

- FINA trenger å lytte til utøvere og høre hva de ønsker, istedet for å si: "Dere trenger dette." Hele sporten trenger å endres, og det er noe jeg føler sterkt for.

Kommenter gjerne:

Nyhetsarkiv

Linker

-

Seneste kommentarer

Seneste nyheter