simma_logga_2017

Preview: VM-langbane 2019 (Gwangju, Sør-Korea)

VM-langbane er rett rundt hjørnet og vi gleder oss veldig til å følge den norske troppen under mesterskapet som går i Gwangju i Sør-Korea. Det blir også spennende å følge utviklingen i internasjonal svømming, og det er alltid ekstra høye forventninger og prestisje knyttet til VM-langbane. Her kommer en liten "preview" av mesterskapet sett med norske og internasjonale øyne.
 
De norske
Norge stiller med fire utøvere: Henrik Christiansen (Lambertseter SK), Tomoe Zenimoto Hvas (Bærumsvømmerne), Niksa Stojkovski (Bærumsvømmerne) og Ingeborg Vassbakk Løyning (Bærumsvømmerne). Henrik Christiansen er «veteranen» på laget og har vært med på VM-langbane to ganger tidligere (2015 Kazan og 2017 Budapest), mens de andre har aldri svømt VM-langbane før. Samtidig har alle i troppen flere internasjonale mesterskap under beltet, så det er lov å håpe på at de er klar for denne store anledningen. Svømmerne har vært på pre-camp i Fukuoka i Japan og vi har fått gode rapporter derfra.  
 
Norge stiller med en relativt liten tropp i forhold til mange av de store svømmenasjonene. Allikevel har vi har gode tradisjoner med å levere sterk svømming i mesterskap. Størst forventninger er kanskje knyttet til Henrik Christiansen, som har levert veldig gode resultater denne sesongen. Han fikk med seg to medaljer under VM-kortbane i desember på 400 fri (sølv) og 1500 fri (bronse). Han har også vært i finaler i VM-langbane tidligere, og kom blant annet på 4. plass på 800 fri under VM i Budapest for to år siden. Henrik har etablert seg som en av de beste distansesvømmerne i verden, og vi håper han har truffet med formen også denne gangen. 800 fri blir nok hans sterkeste øvelse, men han har gode muligheter til å være med å kjempe på 400 fri og 1500 fri også.
 
Ingeborg Vassbakk Løyning hadde et strålende NM-langbane bare for noen uker siden, og leverte norske rekorder på alle ryggøvelsene. Om hun klarer å heve seg et lite hakk fra NM er det veldig sterkt. Hun er absolutt i nærheten av semifinalenivå på 50, 100 og 200 rygg. OL-kravet på 100 rygg lyder på 1.00,25, det er kun 23/100 raskere enn det Ingeborg leverte på NM-langbane. Det hadde vært utrolig gøy å se Ingeborg under dette kravet, og det er helt klart innen rekkevidde.
 
Tomoe Zenimoto Hvas har den siste tiden vært litt utslitt og «traff virkelig bunnen» under NM-langbane i starten av juli. Vi har fått positive rapporter og hørt at ting har begynt å løsne for unggutten på pre-camp. Om dette stemmer, vet vi alle hva som bor i Tomoe. Vi håper han har funnet formen og at han får noen gode opplevelser under VM. Han velger bort 200 fly denne gangen og satser alt på 200 IM, en øvelse han vant under ungdoms-OL i fjor på sterke 1.59,58. Dette var også under A-kravet til OL på øvelsen, men utenfor kvalperioden. Han viste gode tendenser på øvelsen under Mare Nostrum-stevnet i Barcelona i midten av juni med fine 2.00,60. Dette er nok øvelsen han har best muligheter på, men vi vet også at Tomoe har flere strenger å spille på.  Han stiller sterkt også på 50 og 100 fly samt 50 og 100 rygg.
 
Niksa Stojkovski stiller på sprintøvelsene 50 fri, 100 fri og 50 fly i VM. Han var i semifinale på 50 fly under VM-kortbane i desember og satt også en sterk norsk rekord på 50 fri (22,30) under Bergen Swim Festival i april. Han har med andre ord levert veldig sterkt når det gjelder ved flere anledninger denne sesongen. Vi håper han leverer sterkt også nå. På de korteste øvelsene er det ofte veldig tett og mange om beinet i kamp om semi- og finaleplassene. Niksa må virkelig levere på topp om han skal gå videre fra forsøkene, men vi håper selvfølgelig på sterk svømming og stang inn for norsk-kroaten.

De internasjonale
Det er duket for beinhard konkurranse når de store internasjonale svømmestjernene inntar Nambu University Municipal Aquatics Center i Gwangju. Dette er det siste store internasjonale mesterskapet før OL i Tokyo neste år, og de fleste vil nok benytte anledningen til å teste formen skikkelig. Det blir også en fin indikasjon på om treningsarbeidet som legges ned er bra nok.
 
Blant de internasjonale stjernene er det fartsmaskinen Caeleb Dressel (USA) som er den store helten fra Budapest i 2017. Der dro han med seg hele syv gullmedaljer hjem i bagasjen. Han tangerte også rekorden til Michael Phelps i antall gullmedaljer i ett og samme mesterskap. Dressel har levert sterke tider det siste halvåret og hvis han klarer personlige rekorder under mesterskapet vil han definitivt snuse på en verdensrekord eller to. Dressel får følge av unggutten Michael Andrew (USA) som virkelig har tatt store steg på de korteste distansene det siste året. Han stiller på de fire 50-meterne og er innenfor topp syv på alle øvelsene, en vanvittig allsidighet på sprinteren fra USA altså.
 
Til start i Gwangju har vi også store navn som Adam Peaty (Storbritania), Chad le Clos (Sør-Afrika), Ryan Murphy (USA), Kyle Chalmers (Australia), Chase Kalisz (USA), Xu Jiayu (Kina) og Gregorio Paltrineri (Italia). Den evigeunge Lazlo Cseh (Ungarn) stiller opp også denne gangen, og er meldt på 50 fly, 100 fly og 200 IM. 
 
Mildt sagt kontroversielle Sung Yang stiller også til start i Gwangju. Han skal forsøke å forsvare gullene han tok på 200 fri og 400 fri i 2017, noe flere av de andre internasjonale utøverne ikke er særlig begeistret over. Kineseren har hatt en turbulent periode etter VM i Budapest hvor det ble kjent at han blant annet knuste en dopingprøve. I september skal saken til høring i CAS (idrettens voldgiftsrett). Du kan lese mer om hendelsen i denne artikkelen fra Swimming World Magazine.
 
For damene blir det også flere spennende dueller, blant annet en ny kamp mellom bryst-ikonene Lilly King (USA) og Yulia Efimova (Russland). Kylie Masse (Canada) og Kathleen Baker (USA) har begge slått verdensrekorden på 100 rygg siden VM i Budapest og de to vil nok krige hardt om å stå øverst på podiet i årets VM.

Distansedronningen Katie Ledecky (USA) har holdt en relativt lav profil etter mesterskapet for to år siden, der hun tok fem gull og ett sølv. Hun kommer nok til å hamre ut fra start på de lengste crawldistansene og feltet skal slite med å holde følge. Hvis hun har dagen kan hun utfordre sine egne verdensrekorder på 400 fri, 800 fri og 1500 fri.

På sprintøvelsene er det Sarah Sjöström (Sverige) som skal prøve å forsvare sine tre titler fra VM i Budapest. Sarah har levert gode tider gjennom FINA Pro Series og ligget i god trening sammen med resten av Team Energy Standard i Tyrkia. I år kommer hun også til å stille på 200 fri, hvor hun får stor konkurranse fra Titmus (Australia), McKeon (Australia) og Ledecky (USA).

Katinka Hosszu (Ungarn) fikk med seg to gullmedaljer, en sølvmedalje og en bronsemedalje på hjemmebane for to år siden. Siden da har hun hatt en noe turbulent periode, men virker å være tilbake i god form. Hun er nok ute etter å plukke med seg flere medaljer også under årets mesterskap. Hun stiller opp på fem øvelser, men er nok kun favoritt på de to medleyøvelsene.

Pernille Blume (Danmark), Simone Manuel (USA), Frederica Peligrini (Italia), Yui Ohashi (Japan), Cate Campbell (Australia) og Kelsi Dahlia (USA) er også store navn som jakter edelt metal under mesterskapet i Gwangju.
 
Noe du gleder deg til eller noen vi har glemt? Legg igjen en kommentar her eller på Facebook! Tips kan også sendes til simmanorge@gmail.com

Kommenter gjerne:

  • Ungdomstrøya • 20 juli 2019 18:19:48
    Flott forhåndsomtale gutter! Keep ut the good work

Nyhetsarkiv

Linker

-

Seneste kommentarer

Seneste nyheter