simma_logga_2017

VM-langbane finaler dag 8

50 rygg herrer finale
På forhånd var det vanskelig å spå hvem som skulle stikke av med seieren på øvelsen, og det ble som forventet en veldig tett finale. I mål var det Zane Waddel fra Sør-Afrika som slo inn først av alle på tiden 24,43. Morsomt med en overraskelse på VMs siste dag, og det er alltid gøy å se når utøvere viser mye følelser når de tar gull. Evgeny Rylov har hatt et godt mesterskap, og fikk med seg sølvet på 24,49. Verdensrekordholder Kliment Kolesnikov hadde en dårlig start i midten av bassenget, men svømte raskt og fikk med seg bronsen på tiden 24,51.

50 bryst damer finale
Forsvarende mester Lilly King innfridde i finalen på damenes 50 bryst og tok gullet på 29,84. Det var ca. fire tideler over hennes egen verdensrekord. 14 år gamle Benedetta Pilato snek seg foran russiske Yulia Efimova og fikk dermed sølvet på 30,00. Den italienske ungjenta var overlykkelig over å få med seg sølvmedaljen, mens Efimova så litt mer skuffet ut over bronsen. Jamaicanske Alia Atkinson måtte nøye seg med fjerdeplass på øvelsen, hun svømte på 30,34.

1500 fri herrer finale
Etter sølvmedaljen på 800 fri, hadde vi store forventninger til Henrik Christiansen på den lengste fridistansen. Han åpnet løpet bra og var godt foran sin egen norske rekord ved halvsvømt løp. Henrik var allikevel et lite stykke bak de tre guttene som gjorde opp om medaljene, som fortsatt holder et litt høyere nivå på 1500 fri i forhold til nordmannen. Regjerende mester Gregorio Paltrinieri, tyskeren Florian Wellbrock og ukrainske Mykhallo Romanchuk lå klart i front hele veien, og løpet ble avgjort på den siste 100-meteren der Wellbrock spurtet inn til gullet. Tyskeren vant på 14.36,54 mens de andre to herrene også svømte under 14.40. Henrik Christiansen endte til slutt som nummer fem i et meget sterkt heat, og satt ny nordisk rekord på tiden 14.45,35. Det var også personlig rekord med over fire sekunder og en ny god prestasjon av Henrik, som virker å være i rute til OL neste sommer.

50 fri damer finale
Det var umulig å se hvem som skulle ta gullet da det gjenstod noen meter på damenes 50 fri, og det var innslaget som avgjorde medaljene på øvelsen. Gullvinneren på 100 fri fra tidligere i mesterskapet Simone Manuel, traff best i avslutningen og slo inn til gullet på 24,05. Sarah Sjøstrøm var kun to hundredeler bak Manuel og tok sølvet på distansen. Det var hennes femte individuelle medalje i mesterskapet. Australske Cate Campbell fikk med seg bronsen etter en svak start, kun ett hundredel foran den regjerende olympiske mesteren Pernille Blume på fjerdeplass.

400 IM herrer finale
Daiya Seto lå an til å vinne gullet i ensom majestet, men ble veldig sliten på crawletappen og holdt på å bli tatt igjen av amerikanske Jay Litherland på slutten. Japaneren holdt akkurat unna og tok gullet på 4.08,90, mens Litherland slo inn til sølvmedaljen på 4.09,22. Han tok inn ca 3,5 sek på den siste 100-meteren. Lewis Clareburt fra New-Zealand tok bronsen på tiden 4.12,07, et lite stykke bak de andre medaljørene. Ingen var i nærheten av å kunne true Michael Phelps sin siste gjenlevende verdensrekord på sterke 4.03,84 fra OL i 2008.

400 IM damer finale
Kathinka Hosszu var på forhånd den klare favoritten på distansen, og vant et overlegent gull på tiden 4.30,49. Hun ble presset av Yui Ohashi underveis, men Hosszu var veldig sterk på den andre halvdelen av løpet og dro ifra resten av feltet. Ingen klarte å true "The Iron Lady" på crawldelen og hun ble dermed historisk med sitt femte strake gull på øvelsen. Hun har nå tatt gull på begge medleyøvelsene i fem mesterskap på rad. Ye Shiwen slo igjennom med verdensrekord på øvelsen under OL i London i 2012, og den kinesiske jenta svømte inn sølvet på 4.32,07 etter en sterk avslutning. Ohashi ble til slutt bronsemedaljør med 4.32,33.

4x100 medley herrer finale
Evgeny Rylov sendte russerne ut i teten etter den første etappen på 52,57. Adam Peaty svømte britene opp i feltet med 57,20 på brystetappen, og de var i ledelsen ved den andre vekslingen. Tett bak fulgte Kina, Russland og USA, men etter oppgangen hadde Caeleb Dressel sendt amerikanerne opp i spissen. Han leverte en råsterk butterflyetappe med 49,28 og sendte den rutinerte ankermannen Nathan Adrian ut i teten. Det så ut til at de amerikanske herrene skulle ta et nytt stafettgull, men Duncan Scott leverte en fantastisk sisteetappe på 46,14 (!) og gullet gikk dermed til Storbritannia. Det var den nest raskeste crawlsplitten gjennom tidene, kun slått av den legendariske etappen til Jason Lezak fra OL i Beijing i 2008 (46,06). Adrian holdt unna for de andre lagene og det ble dermed sølv til USA. Bronsen gikk til Russland etter en god ankeretappe av Vladimir Morozov på 47,02.

4x100 medley damer finale
Det ble ikke like spennende på damenes stafett, men de amerikanske damene leverte meget sterk svømming VMs siste øvelse. Ungjenta Regan Smith imponerte med verdensrekord på 200 rygg tidligere i mesterskapet og gjentok bragden på ryggetappen på stafetten med 57,57. Lilly King, Kelsi Dahlia og Simone Manuel fulgte opp på sine etapper, og sammen knuste de verdensrekorden på 4x100 medley. USA avsluttet altså mesterskapet med dobbel verdensrekord, både individuelt og som lag. Australierne har levert sterkt på lagøvelsene i Gwangju, men måtte ta til takke med sølvet på den siste stafetten. Penny Oleksiak svømte inn bronsen for Canada.

Kommenter gjerne:

Nyhetsarkiv

Linker

-

Seneste kommentarer

Seneste nyheter