simma_logga_2017
Simpodden
Hultén & Jansson

snackar simning. Utkommer sådär - var 14:e dag och du kan ladda ner den i din telefon och också höra den i din dator.
Du hittar podden här - klick

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

Ur innehållet på SIMMA:

Sarah Sjöströms drills - kolla Sarahs teknikövningar under 2017 -klick

Tävlingskalender för året hittar du alltid på SIMMA - klick

SIMMA på sociala medier? Dessa hittar du här - klick

Har du varit inne på vår Norska avdelning på senaste tiden? Den hittar du här - klick

1-15 december 2017
Lediga jobb i Sverige  -  Lediga jobb i Norge

Idag och resten av veckan !!!!!!!!!!!!!!!!
EM i simning 13-17 december, i Köpenhamn - klick
Senaste Simpodden Hultén & Jansson med Victor Johansson - klick

2017-12-07 Simpodden nr 80
Den här decemberdagen 2017 snackar vi spännande saker om ungersk simning. Vi tar tempen på Tams Fekete, simtränare i Skövde - om hans forna hemland men också om simningen i Skövde. Sarah Sjöström får naturligtvis mycket beröm av Hultén & Jansson. Man tittar tillbaka på Nordiska Mästerskapen och blickar framåt mot Sum-Sim och EM. Som vanligt mycket i Simpodden Hultén & Jansson. Detta är upplaga nr 80.
Lyssna på podden nedan. Vill du lyssna på äldre poddar? Gå till vår poddsida - klick

Pernilla Lindberg med andra Para-VM guldet i Mexiko. Här med ledaren Anna Åhlin - foto Roger Lindberg Pernilla Lindberg med andra Para-VM guldet i Mexiko. Här med ledaren Anna Åhlin - foto Roger Lindberg

2017-12-06 Andra guldet till Pernilla
I natt kom det andra M-guldet för pernilla Lindberg på Para-VM i Mexiko. I natt var det 200m fritt som hon simmade hem med 2.14.75. Riktigt bra med tanke på qatt simningen avgörs på 2500meters höjd över havet.
Till resultatsidan - klick

2017-12-06 Finland 100 år.
Idag är det en stor dag för Finland. 100 år av oberoende och århundradéts fest sker ikväll på presidentpalatset. Slottsbalen kallad med 1600 gäster och allt vad Finland kan uppbringa av kultur-politik- och idrottskändisar.

En stor dag också för Finlands bäste simmare genom tiderna, Jani Sievinen, OS-tvåa, 5-faldig VM-segrare och 13-faldig EM guldmedaljör men framförallt Eurosportkommentator - som nu har provat ut fracken och tänkt ut allt vackert han skall säga under kvällen.

6 december är en stor dag för Finland och finländarna och vi på SIMMA grattar vårt broderland till denna högtidsdag!

Bilden: Jani Sievinen

Sarah Bragdguldet 2017 - foto: SvD Sarah Bragdguldet 2017 - foto: SvD

2017-12-05 Bragdguldet för andra gången till Sarah Sjöström
Stenmark, Borg och Anja Pärson och nu Sarah Sjöström. Ja där har ni de fyra som fått Svenska Daggbladet Bragdmedalj två gånger, för sina individuella prestationer. Sarah sällar sig till en skara av de allra bästa genom tiderna i svensk idrott när hon nu kl 13.00 på tisdagen fick reda på att det blev ett andra Bragdguld.

Simmare som fått Bragdguldet sedan 1925:
1926 - Arne Borg
1938 – Björn Borg, simning
1960 – Jane Cederqvist, simning
1970 – Gunnar Larsson, simning
2000 – Lars Frölander, simning
2011 – Therese Alshammar, simning
2015 – Sarah Sjöström, simning
2017  - Sarah Sjöström

Simma kommenterar
Intressant det här med eftersnacket om vem som skulle ha Bragdguldet. Tove Alexandersson har ju nästan varit i samma position som Sarah, favorit och levererat väl. Kanske inte så helt överraskande när det gäller henne heller. Jo Sarah har ju beskyllts för att vara favorit och att det saknats ett "bragdmoment". Samma som sagt för Tove men i en ack så liten idrott.
Sedan finns det de som tycker att fotbollslandslaget skulle haft det. Tycker man det så har man inte höjt blicken mycket än fotbollsdobbarna under skorna.... Att inte kvala in till VM, få spela ett förlorarkval och på det sättet komma in bland 32 lag, bragd. Absolut inte. Spännande och kul kanske men att vara den störste i Biggest Looser känns inte så bragdartat.
Hästen All in och hans chaufför Peder Fredricsson vann ett superriggat Jerringpris i fjol. Man kan inte vinna med det upplägget i Bragdguldet som tur är.

Pernilla Lindberg, Göteborg vann VM-guld i nattens Para-VM i Mexiko - foto Roger Lindberg Pernilla Lindberg, Göteborg vann VM-guld i nattens Para-VM i Mexiko - foto Roger Lindberg

2017-12-05 VM-guld till Pernilla Lindberg
Det blev en andra medalj för Pernilla "Pippi" Lindberg från Göteborgs Sim i nattens final på 200m medley vid Para-VM i Mexico City. Segertiden 2.36.92. En seger för det svenska laget efter tre medaljer de inledanade dagarna som inte nådde upp till toppen på prispallen.
Pernilla hade tidigare tagit brons på 100m bröstsim liksom Ida Andersson Wulf tog VM-brons på 100 meter bröstsim i klassen SB6.
Guldmedaljören från senaste Paralympics, Karl Forsman, fick också ställa sig på pallen. Dock fick Forsman nöja sig med en silverpeng den här gången då han besegrades av spanjoren Antoni Ponce Bertran, ny simmare i klassen. Spanjoren slog till med nytt världsrekord, 1:28.57, åtta sekunder snabbare än svensken som tog en komfortabel andraplats med 1:36.60. 


Till den internationella hemsidan - klick
Till svenska Parasportsidan - klick

2017-12-05 Strängnäs söker Klubbchef med Huvudtränaransvar
Strängnäs Simklubb söker nu en Klubbchef som också skall ha Huvudtränaransvar. Ansökningstiden för tjänsten går ut den 29 december.

Du hittar den kompletta informationen om tjänsten här - klick

Tjänsten finns länkad den närmaste månden ute i vår högerspalt under Lediga jobb samt överst på sidan under Lediga jobb i Sverige.

2017-12-05 Nya Filbyter Cup
LASS-Linköping har gjort en uppdatering av Filbyter Cup. Tävlingen har fått bättre förutsättningar för distanslopp, nya åldersindelning med finalheat i varje gren och en tävlingsavslutning med den ultimata urladdningen, 50m fritt.
Tävlingen har du på Tinnerbäcksbadet den 1-3 juni. Lång bana naturligtvis. Inbjudan hittar du tills vidare ute i högerspalten - under tävlingar.

Gå till inbjudan - klick

2017-12-05 Annons från Freker Sport. Gå till webshoppen - klick

2017-12-04 Helsingborg söker Tränare
Helsingborgs Simsällskap söker Simtränare till sin verksamhet. Tjänsten som nu är ledig omfattar arbete med följande verksamhetsområden:

Ansvarig tränare Sum Sim äldre,  Mästerskapsgrupp.
Ansvarig tränare ungdomsgrupp.
Ansvarig NIU verksamhet.
Ingå i HS simkommitté


Du hittar den kompletta informationen om tjänsten här - klick

Tjänsten finns länkad den närmaste månden ute i vår högerspalt under Lediga jobb samt överst på sidan under Lediga jobb i Sverige.

2017-12-04 Bra där Simförbundet !!!
Nästa års Simborgarmärke ett "Regnbågsmärke". Det visade sig idag när Simförbundet presenterade 2018 års upplaga av Simborgarmärket. Då finns det dubbla anledningar att ta Simborgarmärket nästa år - dels att manifestera att du kan simma 200 meter men också för att du sympatiserar med alla människors lika rätt. Så här skriver man i sitt pressmeddelande idag!

"För att manifestera alla människors lika rättigheter och värde kommer Simborgarmärket under 2018 att vara regnbågsfärgat. Svensk Simidrott kommer även att genomföra en rad aktiviteter kopplade till Simborgarmärket för att manifestera att vi vill skapa en idrottsmiljö öppen för alla. Inom Svensk Simidrott ska alla som vill och kan idrotta känna sig välkomna, oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.
Parallellt påbörjar Svensk Simidrott också ett förändringsarbete för en mer öppen miljö, där alla ska känna sig inkluderade och välkomna. Svensk Simidrott kommer att samarbeta med RFSL för att öka kunskapen om hbtq-inkludering inom idrotten. Tillsammans kommer vi att arbeta för att stärka befintliga och kommande generationers möjligheter att delta i en simidrott för alla.
En rad kunskapshöjande utbildningsinsatser som synliggör frågan kommer att genomföras under kommande år. Samtidigt kommer information kring hbtq-frågan integreras i Svensk Simidrotts utbildningsutbud på samtliga nivåer."

2017-12-04 Petter Fredriksson noterade "Sverigebästa" notering
Ryggsimmaren Petter Fredriksson som simmar för Auburn/  Malmö KK har tävlat i helgen. Om detta kan du läsa på hans hemsida - klick.

Bla noterade han en Sverigebästa notering på 50m ryggsim för herrar. Vi noterar under den här säsongen sk Sverigebästa noteringar på 50 bröst/rygg/fjärilsim. Dessa grenar brukar inte finnas med i det officiella programmet, förutom ryggsimmet som finns i medleylagkapper.  Hans notering på 100yards ryggsim var inte heller något att skämmas för. 18/100-delar över det svenska rekordet och ett personligt rekord på distansen.

Så nu är det dasg för dig som tycker att du vill ha en Sverigebästa notering på dessa sträckor att anmäla det till oss.
Läs mer på vår REKORDSIDA där du hittar svenska yardsrekord en liten bit ned på sidan - klick

Isak Eliassson hälsas välkommen av Spårvägens ordförande Magnus Sundqvist Isak Eliassson hälsas välkommen av Spårvägens ordförande Magnus Sundqvist

2017-12-04 Isak Eliasson till Spårvägen simförening
Isak Eliasson är en av Sveriges främsta frisimmare och med en potential att nå världstoppen. Han tränar till vardags på Nationella elitcentret på Eriksdalsbadet.
Isak är 21 år gammal och fostrad i Mölndal ASS. Han kommer närmast från Helsingborgs Simsällskap och sedan ett år tillbaka bor och tränar han i Stockholm för landslagstränaren Johan Wallberg tillsammans med nya klubbkamraten Michelle Coleman och ett flertal andra landslagssimmare. Isak innehar det svenska juniorrekordet på  100 frisim och hans satsning går mot OS 2020 med EM i Glasgow sommaren 2018 som första delmål.

- Vi är mycket glada att Isak valt att fortsätta sin satsning mot den internationella toppen i Spårvägen. Med Isak får vi som förening ytterligare en bra förebild för våra unga lovande simmare. Jag är övertygad om att han kommer bidra med massor både i och utanför bassängen. Vi har sett en bra utveckling på framförallt våra yngre damsimmare sedan Michelle Coleman valde Spårvägen. Möjligheten att få se och simma med en riktig toppsimmare har varit ovärderlig för våra damjuniorer. Nu förväntar jag mig att Isak kommer bidra med samma sak för de yngre killarna där vi har ett lovade gäng födda 01 - 02. Isaks egna satsning är dock självklart prioritet ett, säger Spårvägens sportchef Jonatan Wik

Länk till Pågående föreningsbyten på Octo Open - klick

2017-12-04 Sum-Sim rapporter
Fredagen den 8 december tom söndagen den 10 december är det fullt fokus på Sum-Sim Riksfinaler i Eskilstuna. Vi liverapporterar på Mästerskapssidan lördag och söndag. Du hittar vi rapportering här - klick

2017-12-03 Vi söker........ för november!
Då är det dags att nominera till Månadens Överraskning i november månad. Har du i din närhet, eller på avstånd, en ungdoms- eller juniorsimmare som inte varit med i svenska seniorlandslaget? Och som under november gjort något litet extra? Då är det dags att nominera genom att skicka ett mail till barbro@freker.se senast den 7 december. Skriv lite om den du vill nominera, som namn och i vilken simförening han eller hon simmar, samt varför du vill nominera.
Vinnaren får ett fint simmar-kit från Freker Sport med StrechCordz bromsskärm för lite tuff träning, HEAD Diamond simglasögon, Strokemakerpaddlar, DMC Elite simfenor, Finis Lightning Goggles samt en meshbag att förvara allt i.
Lycka till men nomineringarna!

Svenska segrarlaget i den avslutande 8x50m fritt  lagkappen. Foto: Mikael Eriksson Svenska segrarlaget i den avslutande 8x50m fritt lagkappen. Foto: Mikael Eriksson

2017-12-03 Nordiska Mästerskapen dag 3
Här är den resultatmässiga sammanställningen av sista dagen på Nordiska Mästerskapen i Reykjavik, Island

Statistik
Komplett resultatlista -klick
Medaljställningen i resp klass - klick
Högsta FINA-poäng i resp klass - klick
Flest medaljer -klick

50m fritt damer OPEN
1. Karoline Barrett 02 Denmark 25.14
2. Kaisla Kollanus 93 Finland 25.31
3. Sofia Henell 97 Sweden 25.48
8. Gloria Muzito 02 Sweden 25.80

50m fritt herrar
1. Erik Brandt 99 Sweden 22.26
2. Nikita Saunonen 97 Finland 22.67
3. Tomas Sungaila 99 Lithuania 22.72
7. Daniel Kertes 99 Sweden 23.22

200m ryggsim damer 13-16 år
1. Astrid Julie Halvorsen 01 Norway 2:11.36
2. Trine Forss 03 Sweden 2:13.86
3. Liva Palmund 02 Denmark 2:14.76

200m ryggsim damer 17 år
1. Signhild Joensen 00 Faroe Isl. 2:09.32
2. Sara Sylvest 00 Denmark 2:10.89
3. Miranda Arvidsson 98 Sweden 2:12.40
4. Anna Brandt Nielsen 98 Denmark 2:12.78
5. Anna Miram 99 Sweden 2:14.44

200m ryggsim herrar 14-17 år
1. Dennis Aateigen 01 Norway 1:59.45
2. Alanas Tautkus 00 Lithuania 2:00.01
3. Andre Maharaj Gregussen01 Norway 2:00.37
6. Stefan Varga 00 Sweden 2:01.95

200m ryggsim herrar 18 år äldre
1. Rokas Juozelskis 99 Lithuania 1:56.24
2. Andreas Kaas Elmgreen 99 Denmark 1:58.16
3. Olle Skoeld 99 Sweden 2:00.24

200m ryggsim damer 13-16 år
1. Thea Blomsterberg 02 Denmark 2:26.25
2. Julia Mansson 02 Sweden 2:28.84
3. Kotryna Teterevkova 02 Lithuania 2:29.47

200m ryggsim damer 17 år och äldre
1. Silje Poll Mikkelborg 98 Norway 2:26.85
2. Sara Wallberg 99 Sweden 2:32.66
3. Agne Seleikaite 00 Lithuania 2:32.88

200m ryggsim herrar 14-17 år
1. Gustav Persson 00 Sweden 2:13.97
2. Aksel Skrydstrup 01 Denmark 2:14.14
3. Andre Klippenberg Grindh0e0im Norway 2:15.00
4. Linus Kahl 01 Sweden 2:15.12

200m ryggsim herrar 18 år och äldre
1. Patric Ridell 93 Sweden 2:10.50
2. Jacob M. Joergensen 97 Denmark 2:11.16
3. Miikka Ruohoniemi 93 Finland 2:11.49

400m fritt damer 13-16 år
1. Louise Bach Andersen 01 Denmark 4:14.06
2. Malene Rypestoel 01 Norway 4:14.15
3. Amalie Soeby Mortensen 01 Denmark 4:17.19
5. Hanna Bergman 01 Sweden 4:21.67
7. Malin Eklund 01 Sweden 4:25.31

400m fritt damer 17 år och äldre
1. Aino Otava 99 Finland 4:14.81
2. Klara Reeh 99 Denmark 4:20.42
3. Bryndis Bolladottir 99 Iceland 4:20.43
4. Emma Rotstam 98 Sweden 4:21.78

400m fritt herrar 14-17 år
1. Andreas Hansen 00 Denmark 3:50.52
2. Mattis Grindalen Svendsen 00 Norway 3:52.49
3. Melker Olsson 00 Sweden 3:52.56
4. Robin Hanson 01 Sweden 3:52.89

400m fritt herrar 18 år och äldre
1. Mikkel Gadgaard 99 Denmark 3:49.45
2. Mattias Glenesk 94 Sweden 3:56.36
3. Tomas Sungaila 99 Lithuania 3:57.04

200m fjäril damer 13-16 år
1. Astrid Julie Halvorsen 01 Norway 2:12.60
2. Edith Jernstedt 02 Sweden 2:12.96
3. Wilma Johansson 01 Sweden 2:19.37

200m fjäril damer 17 år och äldre
1. Hilla Kortetjaervi 96 Finland 2:15.30
2. Emilia Christiansen 99 Sweden 2:16.83
3. Cecilie Wiuff 00 Denmark 2:17.07

200m fjäril herrar 14-17 år
1. Arthur Dalen Ellegaard 01 Denmark 2:00.34
2. Patrick Viktor Toth 00 Norway 2:01.39
3. Sindre Pleym Olsen 00 Norway 2:02.93
4. Oskar Iwarsson 00 Sweden 2:03.08

200m fjäril herrar 18 år och äldre
1. Albin Loevgren 99 Sweden 2:00.57
2. Peik Lindberg 99 Finland 2:00.65
3. Kalle Pyykkoenen 96 Finland 2:00.97

4x100m medley damer 13-16 år
1. Denmark junior Denmark 4:05.69
2. Sweden Jr Sweden 4:07.51
Trine Forss 1:01.87 Edith Jernstedt  1:00.55
Julia Mansson  1:09.88 Hanna Bergman  55.21
3. Norge J1 jr. Norway 4:08.99 13,00

4x100m medley damer 17 år och äldre

1. Finland Sr Finland 4:06.59
2. Denmark senior Denmark 4:08.14
3. Sweden Sr Sweden 4:08.66
Miranda Arvidsson  1:02.62 Emilia Christiansen  1:01.42
Sara Wallberg 1:09.24 Sofia Henell  55.38

4x100m medley herrar 14-17 år
1. Sweden Jr Sweden 3:37.64
Stefan Varga  55.81 Johan Rydahl 53.10
Emil Hassling 59.95 Robin Hanson 48.78

2. Denmark junior Denmark 3:41.82 14,00
3. Norge G1 jr. Norway 3:44.52

4x100m medley herrar 18 år och äldre
1. Sweden Sr Sweden 3:37.09
Anton Andersson 55.76 Oskar Hoff  53.63
Patric Ridell 59.19 Erik Brandt 48.51
2. Denmark senior Denmark 3:38.10
3. Finland Sr Finland 3:38.54

8x50m fritt mixed
1. Sweden  3:11.33
Olle Skoeld 99  22.62  Miranda Arvidsson 98  25.75  Robin Hanson 01  22.19  Gloria Muzito 02  25.15
Emil Hassling 00  22.43  Erik Brandt 99  22.76  Sofia Henell 97  25.01  Hanna Bergman 01  25.42

2. Denmark mix Denmark 3:13.14
3. Finland Mix Finland 3:15.53

Rejäl sänkning av Louise Hansson - svenskt rekord på 200yards fjäril. Bild från USC hemsida Rejäl sänkning av Louise Hansson - svenskt rekord på 200yards fjäril. Bild från USC hemsida

2017-12-03 Hansson slog ett rejält svenskt rekord
Det blev till en rejäl sänkning av det svenska rekordet på 200y fjärilsim i nattens avslutande finalpass på ”Texas Hall of fame swimming invite” i Austin. Det gamla rekordet, som Michaela Ahlin hade på 1,56.66 fick sig en rejäl knuff nedåt till 1.52,66 - exakt 4 sekunders sänkning. Om man förvandlar hennes tid från natten till 25 meterstid - ja då skulle vi landa på 2.05.16. (Dock skall dessa tidsförvandlingar tas med en nypa salt) Det skulle betyda att det är fem sekunder under hennes personliga rekord på 200m fjäril i kort bassäng - en tid från 2012. I vilket fall som helt, ett bra formbesked av Louise inför EM och ett besked på att hon håller loppet ut - vilket ibland har varit hennes problem.
I övrigt kan vi notera att hon, förutom segern på 200 yards fjäril också vann 100m fjärilsim på fina 50.41 - bara två hundradelar över sitt eget pers och det svenska rekordet. (50.41 motsvarar 56.00 i meters bassäng) På 200yards medley blev hon fyra med en notering dryga två sekunder över det personliga rekordet


Till tävlingarnas resultatlista - klick
Svenska rekord i yardsbassänger hittar du naturligtvis på vår rekordsida - klick

2017-12-01 Vellinge söker ansvarig för Tävlingsverksamheten.
V
ellinge Nästes Simklubb som har sin verksamhet i tätorten Vellinge, drygt en mil söder om Malmö söker Ansvarig för tävlingsverksamheten.

Allt om tjänsten kan du läsa i den kompletta annonsen för detta jobb - klick och du kan också hitta annonsen klickbar ute i högerspalten under Lediga jobb och ovan under Lediga jobb i Sverige - den närmaste månaden.

Medaljlagen i yngsta grabbarnas 4x200m fritt på lördagen - foto: Mikael Eriksson Medaljlagen i yngsta grabbarnas 4x200m fritt på lördagen - foto: Mikael Eriksson

2017-12-01 Nordiska Mästerskapen på Island - lördag
Nedan hittar du resultaten från dagens finalpass på Nordiska Mästerskapen på Island. Resultaten på SIMMA omfattar finalresultat med Top-3 och svenskar. Vi kommer med en rejäl sammanfattning av tävlingarna på söndag. Den kompletta resultatlistan hittar du här - klick

Resultat lördag

50m bröstsim damer OPEN

1. Agne Seleikaite 00 Lithuania 31.22
2. Hanna Kareinen 00 Finland 31.48
3. Silje Poll Mikkelborg 98 Norway 31.60
4. Sara Wallberg 99 Sweden 31.70
8. Julia Mansson 02 Sweden 32.16

50m bröstsim herrar OPEN
1. Daniel Kertes 99 Sweden 27.77
2. Miikka Ruohoniemi 93 Finland 27.79
3. Patric Ridell 93 Sweden 27.80

100m fritt damer 13-16 år
1. Elisabeth Sabroe Ebbesen 02 Denmark 55.34
2. Hanna Bergman 01 Sweden 55.89
3. Amalie Soeby Mortensen 01 Denmark 56.04
4. Gloria Muzito 02 Sweden 56.38

100m fritt damer 17 år och äldre
1. Hedda Oeritsland 99 Norway 55.36
2. Sofia Henell 97 Sweden 56.04
3. Bryndis Bolladottir 99 Iceland 56.92

100m fritt herrar 14-17 år
1. Robin Hanson 01 Sweden 48.41
2. Sebastian Tullberg 00 Denmark 49.87
3. Rasmus Udbye 00 Denmark 50.04
4. Johan Rydahl 01 Sweden 50.05

100m fritt herrar 18 år och äldre
1. Erik Brandt 99 Sweden 48.84
2. Tomas Sungaila 99 Lithuania 49.32
3. Marko-Matteus Langel 99 Estonia 49.65

100m fjäril damer 13-16 år
1. Karoline Barrett 02 Denmark 1:00.11
2. Julie Kroeyer Svendsen 02 Denmark 1:00.56
3. Malene Rypestoel 01 Norway 1:02.02

100m fjäruil damer 17 år och äldre
1. Kaisla Kollanus 93 Finland 1:00.17
2. Tanja Kylliaeinen 93 Finland 1:00.61
3. Cecilie Wiuff 00 Denmark 1:00.80
4. Emilia Christiansen 99 Sweden 1:00.99

100m fjäril herrar 14-17 år
1. Oskar Iwarsson 00 Sweden 54.91
2. Alex Ahtiainen 01 Estonia 55.07
3. Santeri Hoelttae 00 Finland 55.13

100m fjäril herrar 18 år och äldre
1. Albin Loevgren 99 Sweden 54.06
2. Eemil Varho 97 Finland 54.25
3. Anton Andersson 93 Sweden 54.48

400m medley damer 13-16 år
1. Astrid Julie Halvorsen 01 Norway 4:44.56
2. Edith Jernstedt 02 Sweden 4:48.84
3. Laura Findahl Andersen 01 Denmark 4:49.73
4. Wilma Johansson 01 Sweden 4:54.20

400m medley damer 17 år och äldre
1. Hilla Kortetjaervi 96 Finland 4:49.23
2. Anna Miram 99 Sweden 4:49.51
3. Eydis Osk Kolbeinsdottir 00 Iceland 4:56.45

400m medley herrar 14-17 år
1. Emil Hassling 00 Sweden 4:16.55
2. Arthur Dalen Ellegaard 01 Denmark 4:20.03
3. Lucas Bruun Stroebek 01 Denmark 4:21.56
4. Linus Kahl 01 Sweden 4:21.96

400m medley herrar 18 år och äldre
1. Jacob M. Joergensen 97 Denmark 4:14.79
2. Mikkel Gadgaard 99 Denmark 4:17.28
3. Kalle Pyykkoenen 96 Finland 4:20.27

50m ryggsim damer OPEN
1. Anna Brandt Nielsen 98 Denmark 27.76
2. Hilla Kortetjaervi 96 Finland 28.33
3. Sara Sylvest 00 Denmark 28.45
4. Trine Forss 03 Sweden 28.67 5,00
6. Miranda Arvidsson 98 Sweden 28.94

50m ryggsim herrar OPEN
1. Niki Karlsson 00 Finland 25.11
2. Olle Skoeld 99 Sweden 25.16
3. Pavels Vilcans 90 Latvia 25.18

4x200m fritt damer 13-16 år
1. Denmark junior Denmark 8:13.64
2. Norge J1 jr. Norway 8:19.49
3. Sweden Jr Sweden 8:24.67  
Hanna Bergman 01  2:03.21  Gloria Muzito 02 2:08.12
Edith Jernstedt 02  2:05.49 Wilma Johansson 01  2:07.85

4x200m fritt damer 17 år och äldre
1. Finland Sr Finland 8:08.97
2. Denmark senior Denmark 8:12.31
3. Iceland Sr Iceland 8:31.80
DSQ Sweden Sr Sweden 8:26.14

4x200m fritt herrar 14-17 år
1. Denmark junior Denmark 7:14.60
2. Sweden Jr Sweden 7:15.08
Robin Hanson 01 1:46.82 Johan Rydahl 01 1:49.44
Melker Olsson 00 1:49.85 Marcus Holmquist 001:48.97
3. Norge G1 jr. Norway 7:29.50

4x200m fritt herrar 18 år och äldre
1. Denmark senior Denmark 7:19.73
2. Sweden Sr Sweden 7:21.94 14,00
Erik Brandt 99  1:50.50 Daniel Kertes 991:49.74
Albin Loevgren 99  1:50.29 Oskar Hoff 98  1:51.41
3. Finland Sr Finland 7:35.81

Svenska simmartjejer på NM Island. Foto: Mikael Eriksson Svenska simmartjejer på NM Island. Foto: Mikael Eriksson

2017-12-01 Nordiska Mästerskapen på Island - fredag
Nedan hittar du resultaten från dagens finalpass på Nordiska Mästerskapen på Island. Resultaten på SIMMA omfattar finalresultat med Top-3 och svenskar. Vi kommer med en rejäl sammanfattning av tävlingarna på söndag. Den kompletta resultatlistan hittar du här - klick

Resultat fredag finaler

200m fritt daner 13-16
1. Elisabeth Sabroe Ebbesen02 Denmark 1:59.94
2. Hanna Bergman 01 Sweden 1:59.98
3. Amalie Soeby Mortensen 01 Denmark 2:00.06
7. Gloria Muzito 02 Sweden 2:05.86

200m fritt damer 17 och äldre
1. Hilla Kortetjaervi 96 Finland 2:01.27
2. Sofia Henell 97 Sweden 2:02.56
3. Sunneva Doegg Robertson99 Iceland 2:03.30

200m fritt herrar 14-17 år
1. Robin Hanson 01 Sweden 1:46.75
2. Andreas Hansen 00 Denmark 1:47.87
3. Rasmus Udbye 00 Denmark 1:48.56
4. Melker Olsson 00 Sweden 1:50.01

200m fritt herrar 18 år och äldre
1. Mikkel Gadgaard 99 Denmark 1:48.11
2. Erik Brandt 99 Sweden 1:48.15
3. Tomas Sungaila 99 Lithuania 1:48.81

100m bröstsim damer 13-16 år
1. Kotryna Teterevkova 02 Lithuania 1:08.92
2. Eva Kummen 01 Norway 1:09.43
3. Josephine Kruse 02 Denmark 1:09.53
5. Julia Mansson 02 Sweden 1:09.99

100m brästsim damer 17 år och äldre
1. Silje Poll Mikkelborg 98 Norway 1:07.93
2. Hanna Kareinen 00 Finland 1:09.53
3. Agne Seleikaite 00 Lithuania 1:09.74
4. Sara Wallberg 99 Sweden 1:10.10

100m bröstsim herrar 14-17 år
1. Andre Klippenberg Grindheim 00 Norway 1:01.26
2. Joonas Niine 00 Estonia 1:01.93
3. Nikolai Soereboe 01 Norway 1:02.09
4. Gustav Persson 00 Sweden 1:02.37

100m bröstsim pojkar 18 år och äldre
1. Patric Ridell 93 Sweden 1:00.15
2. Daniel Kertes 99 Sweden 1:00.16
3. Miikka Ruohoniemi 93 Finland 1:00.38

100m ryggsim damer 13-16 år
1. Trine Forss 03 Sweden 1:01.31
2. Julie Kroeyer Svendsen 02 Denmark 1:01.42
3. Astrid Julie Halvorsen 01 Norway 1:02.07

100m ryggsim damer 17 år och äldre
1. Sara Sylvest 00 Denmark 1:00.31
2. Anna Brandt Nielsen 98 Denmark 1:00.48
3. Signhild Joensen 00 Faroe Isl. 1:00.50
5. Miranda Arvidsson 98 Sweden 1:01.94

100m ryggsim herrar 14-17 år
1. Alanas Tautkus 00 Lithuania 54.09
2. Niki Karlsson 00 Finland 54.33
3. Stefan Varga 00 Sweden 55.54

100m ryggsim herrar 18 år och äldre
1. David Hildiberg Adalsteinsson 90 Iceland 53.91
2. Rokas Juozelskis 99 Lithuania 54.40
3. Pavels Vilcans 90 Latvia 54.68
4. Olle Skoeld 99 Sweden 54.89

50m fjäril damer Open
1. Hedda Oeritsland 99 Norway 26.51
2. Karoline Barrett 02 Denmark 26.56
3. Kaisla Kollanus 93 Finland 27.14
6. Emilia Christiansen 99 Sweden 28.15

50m fjäril herrar Open
1. Oskar Hoff 98 Sweden 24.02
2. Eemil Varho 97 Finland 24.29
3. Nikita Saunonen 97 Finland 24.41
4. Johan Rydahl 01 Sweden 24.51

200m medley 13-16 år
1. Edith Jernstedt 02 Sweden 2:15.12
2. Ellen Nielsen 01 Denmark 2:16.51
3. Wilma Johansson 01 Sweden 2:17.18

200m medley damer 17 år och äldre
1. Anna Brandt Nielsen 98 Denmark 2:15.08
2. Anna Miram 99 Sweden 2:15.47
3. Hilla Kortetjaervi 96 Finland 2:16.36

200m medley herrar 14-17 år
1. Emil Hassling 00 Sweden 1:58.94
2. Arthur Dalen Ellegaard 01 Denmark 2:01.90
3. Linus Kahl 01 Sweden 2:02.33

200m medley herrar  18 år och äldre
1. Andreas Kaas Elmgreen 99 Denmark 1:59.73
2. Kalle Pyykkoenen 96 Finland 2:00.15
3. Miikka Ruohoniemi 93 Finland 2:01.02
4. Anton Andersson 93 Sweden 2:01.34

800m fritt damer Open
1. Astrid Julie Halvorsen 01 Norway 8:48.22
2. Martine Hallberg 02 Norway 8:48.84
3. Louise Bach Andersen 01 Denmark 8:50.42
7. Malin Eklund 01 Sweden 9:09.75

1500m fritt herrar
1. Oskar Lindholm 01 Denmark 15:07.25 816
2. Alexander Aslak Noergaard 00 Denmark 15:10.34
3. Andreas Hansen 00 Denmark 15:34.59
4. Robin Hanson 01 Sweden 15:42.11
5. Melker Olsson 00 Sweden 15:42.61

Omslaget på månadens Swimming World med Sarah Sjöströms utnämd till Årets simmare i världen 2017 - foto: Swimming World Omslaget på månadens Swimming World med Sarah Sjöströms utnämd till Årets simmare i världen 2017 - foto: Swimming World

2017-12-01 Super Sarah bäst i världen
Sarah Sjöström utnämndes idag till Årets simmare i världen. En titel som de senare åren har landat i USA - och hos Katie Ledecky men nu var det dags för Sarah Sjöström att ta över den titeln. Wow !!!

Läs mer det hela på Swimming World - klick

Världens bästa 2017:  Sarah Sjoström & Caeleb Dressel
Amerikas bästa 2017 Katie Ledecky & Caeleb Dressel
Europas bästa 2017  Sarah Sjoström & Adam Peaty
Asiens och Oceaniens bästa  Emily Seebohm & Sun Yang
Afrikas bästa 2017:  Farida Osman & Chad le Clos

2017-12-01 Öppet vatten av Mikael Rosén

Simmas Bosse Hultén har läst MIkael Rosens bok "Öppet vatten" och så här tycker han:

Jag kan gott inleda på det här sättet. Jag hade önskat att jag skrivit den här boken själv. Mikael Roséns bok med den aningen missvisande titeln ”Öppet vatten” är kanske det bästa som skrivits på svenska om idrotten simning.
Rosén har på drygt 300 sidor fått med massor av det som gör att simning är en av de största idrotterna i världen. Han har blandat simhistoria med träningstips. Han har gjort intressanta listor och sorterat fakta som aldrig tidigare har varit sorterade. Han har suttit på Swimming Hall of Fame i Fort Lauderdale och rotat bland amerikanska simskrönor. Han har hittat de intressanta simmarna och historierna och de  är hela vägen - läsvärda. Språket är lättsamt och tilltalande. Nästan varje historia har en twist och man har känslan att han har filtrerat det hela genom sitt eget simnördiga filtersystem. Ut kommer berättelser som kan läsas av simmare från 15 år och uppåt. Av föräldrar och simtränare. Av alla som är aktiva och verkar i simklubbar men också alla ni som tycker att simningen är en idrott värd att dra en lans för. Ni som tycker att simningen är en riktig idrott!

Alla ni som tycker att – ”den där Rosén har inget att lära mig”. Tänk om. Det gjorde jag. Eller alla ni som kanske tycker att Öppet vattensimning intresserar inte mig. För det är så att det enda som är lite märkligt med den här boken – är just titeln. Det är mer bassängsimning än Öppet vatten.

Det här är den givna julklappen till alla er som vill läsa en bra bok om simning under julen. En bok för alla er som får sköna vibbar av klorlukt men också för alla er som gillar idrott – när den är på riktigt och inte bara skall stavas kronor och ören, dollar och cent.

Det är bara att gratulera dig som har denna läsupplevelse kvar i livet. Som sagt jag skulle gärna skrivit boken själv.


Läs kapitel 1 i Öppet vatten -klick
Här kan du köpa boken på nätet - klick

2017-12-01 Saltsjöbaden söker Chefstränare
Saltsjöbaden SIm söker Chefstränare.  Tjänsten finns i intervallet 50-100% och sista ansökningsdag är den 27 december.

Läs mer om tjänsten här - klick

Annonsen finns också klickbar under Lediga jobb ute i högerspalten eller från länken överst på sidan - Lediga jobb i Sverige

2017-12-01 Kom ihåg att anmäla er till WADC i Lund innan 1 december.
WADC arrangeras för fjärde gången 11–14 januari 2018 på ny renoverade Scandic Star Hotell i Lund. WADC har två spår Competitive Swimming och Learn to Swim.
 
Ta möjligheten att lära och få inspiration av internationella experter på hemmaplan. Det är också en möjlighet att utvidga ditt nätverk inom simningen. WADC samlar deltagare från ca 20 länder i hela värden.
Föredragshållare är bl. a John Atkinson och Iain McDonald från Canadas Simförbund, Sara Isakovic (Slovenia), Silver från OS 2008, Kunio Kuno, Noriko Inada och Takahisa Ide från Japan.
 
För inbjudan med info om föreläsare, program och anmälan se här - klick
WADC finns också på Facebook - klick

2017-12-01 Triton söker Tränare
Simklubben Triton i Staffanstorp i Skåne söker en Simtränare för att täcka en förldraledighet Jan 2018 till September 2018.

Du kan läsa hela annonsen i länken nedan eller senare genom att gå till Lediga jobb ute i högepösalten eller överst på denna sida under Lediga jobb i Sverige. Läs hela annonsen här - klick

Hitta nyheter från den 16-30 november-  klick

Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick

Tävlingar

Läger

Jobb
annonser

Strängnäs SK söker Klubbchef med Huvud-tränaransvar
Klicka på loggan för att läsa mer

Helsingborgs Sim söker Simtränare
Klicka på loggan för att läsa mer

Vellinge söker Tävlingsansvarig.
Klicka på loggan för att läsa mer

Saltsjöbaden söker Chefstränare.
Klicka på loggan för att läsa mer

SK Triton
söker Simtränare
Klicka på loggan för att läsa mer

SS Mora söker Chefstränare.
Klicka på loggan för mer info.

Karlskrona söker Chefstränare.
Klicka på loggan för mer info.

SS04 söker Elitutvecklare
Klicka på loggan för mer info.

Ålands Simförening söker Verksamhets-ledare.
Klicka på loggan för mer info.


Helsingborg söker ny Klubbdirektör.
Klicka på loggan för mer info.


Värnamo Sim söker Kanslist och SimskoleansvarigKlicka på loggan för att läsa hela annonsen


Trollhättans Sim söker Chefstränare
Klicka på loggan för att läsa hela annonsen


Helsingborgs SImsällskap söker Medleyansvarig
50%
Klicka på loggan för att läsa mer !


Helsingborgs SImsällskap söker
Assisterande breddansvarig
100 %
Klicka på loggan för att läsa mer !

Äldre annonser till jobb hittar du här - klick

Studier

Kombinera idrott och studier i Umeå. Klicka på loggan för att läsa mer!

Här ovan hittar du länkar till nya jobb inom simningen. Dessa jobb finns också på plats på vår speciell jobbsite som du hittar i en norsk och en svensk upplaga.
Jobb i Sverige
Jobb i Norge