simma_logga_2017

klicka på Sarah Sjöström för att få veta mer om Arenas produkter

Simpodden
Hultén & Jansson

snackar simning. Utkommer sådär - var 14:e dag och du kan ladda ner den i din telefon och också höra den i din dator.
Du hittar podden här - klick

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

Ur innehållet på SIMMA:

Sarah Sjöströms drills - kolla Sarahs teknikövningar under 2017 -klick

Tävlingskalender för året hittar du alltid på SIMMA - klick

SIMMA på sociala medier? Dessa hittar du här - klick

Har du varit inne på vår Norska avdelning på senaste tiden? Den hittar du här - klick

16-31 december 2019 - Vårt ständiga innehåll
Lediga jobb i Sverige  -  Lediga jobb i Norge
Lyssna på Simpodden Hultén & Jansson - klick
Gå till Swim Swams internationella nyhetsservice på SIMMA

Alla bilder på SIMMA blir (oftast) jättestora om klickar på dem. Foto: SIMMA Alla bilder på SIMMA blir (oftast) jättestora om klickar på dem. Foto: SIMMA
2019-12-29 Att checka ut... och om SIMMA 20 år 2020
Ibland måste man logga ut och ta det lite lugnt. Det är just vad den svenska SIMMA-redaktionen gjort under julen. Men nu är vi tillbaka. Dags att samla ihop året 2019. Summera intrycken och pränta det som hänt under detta år strax innan OS 2020.

Inför det kommande året kan vi meddela att SIMMA den 1 maj firar 20-års jubileum. Det gör vi som simvärldens näst äldsta sim-sajt. Vi hoppas att på vägen fram mot detta kunna presentera en del intressanta händelser under de första 20 åren av SIMMA men också en del nyheter för SIMMAs framtid.

Som ni ser av bilden ovan så har det inte saknats vatten den senaste tiden men kanske i mindre klorerad form än vanligt. Malta blev julvistet för SIMMA-redaktören. En ö som för min idrottsgeneratiopn kanske mest är känd för en grusplan i Valetta men är så mycket mer.

Förra helgen var det ju ISL:s slutrunda med finalerna i Las Vegas. Kanske inte helt rätt att ha finalen i USA men låt gå för att det var så. En Europaarena hade nog kunnat bjuda på mer publik MEN sammantaget är ISL en succé. Format, speeden (ja kanske tom. för hög) entusiasmen har kommit för att stanna. Hade det internationella simförbundet FINA varit i helt avsaknad av prestige och tanken på egen vinning hade man nu gjort en jättelik simpudel och dockat World Cup med ISL. Men detta kommer inte att ske. Lika enkelt som att få en psykopat förstå att han har fel. (märk väl jag använde inte ordet hon eller hen)

Det som kanske är mest oroväckande för svensk del - är för utvecklingen hos Sarah Sjöström!! Jo, hon vann MVP-titeln på ISL-touren men sättet som hon simmar sina 100 meters lopp - är oroväckande. Hennes unga nya konkurrenter slår henne med Sarahs normala egna styrkor - att vara överlägsen på slutet. Vad det beror på kan man fråga sig. För stark? Ingen rejäl kontinuitet i träningen? För mycket sprint? Svårt att koordinera träningen på de bägge träningsbaserna? Det finns fler ingångar i detta. Men det vi har sett de senaste 18 månaderna talar inte för att det blir en större medaljskörd i Tokyo för Sarahs del? Men vi hoppas att allt löser sig och att resultaten är viktigare än pengarna 2020. Det vill till. Man är bara så bra som det senaste mästerskapet.

ISL då.... man skall bygga ut nästa år. Fler lag, fler simmare men ändå finns det en del frågor att ställa sig. Hur man skall kunna hålla trycket uppe ett OS-år. Hur skall man kunna identifiera sig med lagen i ISL. Det är lite av grundproblemet i upplägget.  Kör man tävlingen FÖR snabbt? Hinner det inte att sätta sig det som händer. Ibland känns det som 75% av insatserna och det högklassiga sådana skyms helt av top2 simmarna. osv osv.
Champions Swim Series 2020 - det penningstinna FINA arrangemanget innehåller ju bara två tävlingar (ännu). Bägge i Kina under januari. Man kan ju hoppas att Sjöström avstår dessa för att ge allt ljus på OS. dessutom måste hon repa OS-programmet på EM under maj månad. Det är en viktig övning på väg mot =S 2020.

Närmaste veckan kommer statistik, tävlingsprogram, best-off presentationer och mycket att finnas med på SIMMA. Håll ögat öppet.
2019-12-29 Sverige Top 100 - Damer 50 meters bana 2019 (LC)
Tillsammans med Svenska Simförbundet och Tempus / ICC Media Sport presenterar vi Sveriges Top-100 de närmaste dagarna.
Idag startar vi damernas lång bana. De 100 bästa simmerskorna i varje gren finns representerade. Efter detta följer vi med ny statistik varje dag. Det är bara att frossa i siffrorna.
Sweden Top 100 women 2019 Long Course - klick
2019-12-19 Ystad satsar vidare !!!!
Ystad Simsällskap satsar vidare som ingen annan klubb i Sverige när det gäller tävlingar. Nu är det dags för femte upplagan av Ystad GP - som omfattar två tävlingar - landet äldsta inbjudningstävling i simning - Korsvirkesimmet den 18-19 april och sedan Tyrs Open den 31 oktober - 1 november. Skall man simma till sig de stora pengarna skall man vara med på bägge tävlingarna - så klart. På långbana arrangerar man dessutom Österlen Swim Challenge i Simrishamn den 23-24 maj. Länkar och annonser till tävlingarna finns ute i vår högerspalt under tävlingar - under hela året.

Ystad Grand Prix - klick
Österlen Swim Challenge - klick
2019-12-29 Nordiska Masters 2020
Det blir Torshavn på Färöarna som kommer att arrangera Nordiska Msters 2020.
Datumen är satta till 2.-4 oktober.
Mer om tävlingen kan du läsa här - klick
2019-12-19 Tyresö söker......
Verksamhetschef och skriver så här i sin annons " I tjänsten som verksamhetschef i TSS är ditt uppdrag att leda, stödja och följa upp verksamheten. Du är direkt underställd styrelsen och ytterst ansvarig för att driva den dagliga verksamheten i föreningen. Du coachar ett team om tre medarbetare samt är även delaktig i simträningen. Arbetstiderna följer verksamheten, vilket innebär -dagtid, kvällar & en del helger"
Tjänsten är på heltid och sista ansökningsdag 24 januari

Läs hela annonsen här - klick

Som vanligt finns annonsen klickbar ovan under "Lediga jobb i Sverige" sant ute i högerspalten under rubriken "Lediga jobb" - den närmaste månaden.
2019-12-19 Simpodden 136
I den här upplagan är Simförbundets / Spårvägens Jenny Gustavsson gäst. Det snackas om tävlingar som har varit, om  planeringen inför 2020 om hur simningen kommer att omfattas av barnknventionen när denna blir lag 1 januari och mycket annat. Det finns också ett nyhetsblock om simning - som alltid. Välkomna till årets sista Simpodden Hultén & Jansson.

Du lyssnar på podden i spelaren nedan eller där poddar finnes - tex på Spotify.
Äldre upplagor av Simpodden hittar du på vår poddsida - klick
Photo: Sabrina Schultz, Leipzig Photo: Sabrina Schultz, Leipzig
2019-12-19 Fredagsnotiser
Lars Ove Jansson, Upsala Simsällskap vann SM på 50m fritt 1990 och 1991. Förra helgen vann han Klubbmästerskapen på samma distans i moderklubben i Uppsala. Segertiden på 25 och delar. L-O är född 1969 och fyllde 50 år just i år.

Det är alltid intressant att titta på hur övergångar mellan svenska klubbar flyter på. Pilar pekar ofta på samma håll mellan klubbarna. Speciellt när man har kommit till problem. Problem som man numera inte löser utan sopar under mattan och skiftar klubb... Klubbyten hittar du här - klick

Förra helgen simmades "Björken Sprint" i Hässleholm. Uppkallad efter Hässleholmstränaren Mikael Björklund. Han har varit verksam i S71 sedan 80-talet. Stort!!

Läs i Aftonbladet om hur Spårvägen vill förändra svensk simning. Ett ämne som du också kan lyssna på om i Simpodden Hultén & Jansson nr 136. Till Aftonbladet - klick


Nedan: Se klippet med Clark Kent (ja han heter så) som är världens snabbaste 11-åring
2019-12-19 ISL-finalerna fredag och lördag
I morgon fredag startar finalerna i ISL. På plats i USA - i den uppbyggda bassängen, i arenan, i Las Vegasw - finns bl.a Sarah Sjöström. Redo för att simma ihop massor med poäng och pengar till sitt Energy Standard.

Tävlingsplats: Mandalay Bay Resort and Casino, Las Vegas, USA
Tävlingsdagar: 20-21 December 2019 –
Tävlingstider:  Fredag 21.45-24.00  Lördag 22.00-00.15
Tv-sändning i Eurosport 2
Massor av fakta runt iSL-finalerna hittar du här - klick

Nedan - Myrthapoolen i Las Vegas byggs upp (fem dagar komprimeras till 1 minut)
Mikael Rosén - foto: Apollo Resor Mikael Rosén - foto: Apollo Resor
2019-12-19  Hallå Micke Rosén
Micke Rosén landade häromåret med sin bok "Open Water" på baokhandelsdiskarna. Blir det någon fortsättning. Sedan är han ju ansvarig för landslagets Open Watersimning. Hur står det till där? Simmar han själv? Ja det är ju en hjärtefråga för oss som sysslar med simning. Här är svaren vi fick idag:

Simma
Det ryktas om att du skriver på en ny bok. Vad skall den handla om och när kommer den på bokhandelsdiskarna?

Mikael Rosén
Jo jag har påbörjat ett nytt bokprojekt. I mitt gästrum finns åtta organiserade mappar med olika teman där jag samlat material och en stor whiteboard med anteckningar och urklipp som påminner om en brottsutredningsvägg i CSI.
Det jag försökte förmedla med Öppet Vatten är att simidrotten har historia och vetenskap som är alltför rik och värdefull för att vi ska hoppa över den. 
Många simböcker blir centrerade runt USA, men det finns massor av kunskap och historier från alla världsdelar som kan hjälpa till att lyfta vår idrott. Arbetsnamnet är "A World of Swimming".
I dagsläget vet jag inte om boken kommer att färdigskrivas på svenska eller engelska.
Fram till SUM-SIM i sommar är min huvudsakliga uppgift att stötta ungdomsgruppen i Simklubben Neptun medan Justin Shields är pappaledig. 37 ambitiösa, artiga och ansvarstagande ungdomar mellan 13 och 17 år. Efter SUM-SIM kommer jag att resa, intervjua och skriva mer intensivt.

Simma
OS 2020 i Tokyo. Blir det någon Open Watersimmare på plats i Japan för Sveriges del och hur kan det gå till?

Mikael Rosén
Jag tror att vi har simmare som kan ta klivet till Olympisk nivå. De som är närmast aktuella är Ellen Olsson och Elliot Sodemann.
På OS finns 25 platser för herrar och 25 för damer på sträckan 10km. De tio första på VM i Korea fick varsin plats och de 15 återstående inbjudningarna delas ut efter OS-kvaltävlingen i Fukuoka (30/5).
Eftersom SOK tillämpar Top-8-kriterierna för uttagning så kommer det att krävas mer än att bli inbjuden av FINA för att komma med i den svenska truppen till Tokyo. Till exempel ett konkurrenskraftigt resultat på Världscupen i Qatar (15/2). 
Säsongen 2020 är också viktigt för att distanssimmare i bassäng och öppet vatten börjar positionera sig för nästa olympiad. Jag gillar tanken på hur man i Italien har gemensamma satsningar. Till exempel laddade distanssimmarna, med Simona Quadarella och Gabry Detti i spetsen, upp tillsammans med OW-landslaget istället för att vara med bassängsimmarna. Det här samarbetet börjar tidigt i ungdomsåren och italienarna levererar både i bassäng och öppet vatten.
Simmare i Italien som Greg Paltrinieri och Giulia Gabbrieleschi simmar framgångsrikt både bassäng och öppet vatten liksom David Aubry (FRA), Florian Wellbrock (GER), Lara Grangeon (FRA) och Hannah Moore (USA).
Tre steg mot en gryning för Sverige som OW- och distansnation tror jag är: a) snabba simningar på 5K time trial I bassäng b) lagkapper på EJM (4x1250 m) c) gemensamma samlingar och läger för distans och OW för utbyte och inspiration för vad som krävs.
 
SIMMA 
Simmar du själv någonting och i vilken omfattning

Mikael Rosén
Jag tränar inte för att simma Masters i vinter men har ändå en Swimstreak på 123 dagar i rad nu (18/12). Längden har varierat mellan 300 meter och 10km men håller sig oftast till 15-20 minuter varje dag.
I början av februari ska jag runda en atoll på Maldiverna tillsammans med några lokala profiler samtidigt som jag ska coacha Ous Mellouli och några andra elitsimmare. Sen gör jag några simresor ihop med norrbottniska ryggsimmaren Tobias Marklund som varit min bästa kompis sedan vi möttes på simgymnasiet för nästan 30 år sedan.
Det går att följa min Swimstreak och mina tankar runt simning på instagramkontot @human_ambition. 

SIMMA
Tack för dina svar och ha ett riktigt bra 2020 med både simning, simning och simning!

Mikael Rosén
Tack för det och God jul och Gott nytt år till dig och SIMMA:s alla läsare
TT-text från Sydsvenska Dagbladet onsdagen den 18 december 2019 TT-text från Sydsvenska Dagbladet onsdagen den 18 december 2019
2019-12-18  Rikako Ikee lämnar sjukhuset
Japanskan Rikako Ikee har fått lämna sjukhuset efter leukemi-behandlingar. Bra nyheter en onsdag i gråa december. Hoppas hon kommer tillbaka till livet!
Malmö Simsällskap blev som första icke Stockholmsklubb - Landets bästa klubb. Detta skedde 1969 och tarditionsenligt åkte många i vattnet. Här Birger Buhre, Lars Eric Paulsson och Gunnar Larsson. En k Malmö Simsällskap blev som första icke Stockholmsklubb - Landets bästa klubb. Detta skedde 1969 och tarditionsenligt åkte många i vattnet. Här Birger Buhre, Lars Eric Paulsson och Gunnar Larsson. En k
2019-12-16  Malmösimningen 150 år
Under det gågna året har Malmö simningen fyllt 150 år. Tidigare i år har vi här på SIMMA presenterat jubileumsboken. Nu finns också lite av historien med i Skånes Idrottshistoria 2019. Du kan läsa detta kapitlet här - klick
Simmas Bosse Hultén Simmas Bosse Hultén
2019-12-16 Måndag morgon i simlandet
Helgen som gick så simmades det en hel del intressanta tävlingar och mästerskap runt om i världen. Det man ur svensk synsvinkel kanske kan finna värt att notera är att alla dessa simmare som deltog i dessa mästerskap fick en månads längre säsong än de svenska simmarna. Det innebar att man fick fler chanser/en längre period att träna tufft och långt. Man fick några viktiga tävlingstillfällen mer än de svenska simmarna och man nådde lite längre utvecklingsmässigt än vad svenska simmare monementant nått just idag. I motsats till detta så har svenska simmare fått en längre föreberedelse period inför långbane säsongen 2020. Vad detta nu kan vara värt? Men det som gruvar allra mest är att svenska simmarna under den sk. kortbanesäsongen inte riktigt "hinner fram" - inte hinner fram till den nivå som man har rätt att vänta. Man tävlar för lite och kortbanesäsongen som är bra för speed/fart skojas bort. De åtta veckorna tuffare träning efter igångsättningen och innan toppningen blir för kort.
PK i simsammanhang hade varit att göra en längre långbanesäsong (slutmålet för Sverigeelit i början av augusti istället) - men detta låter sig inte göras med det samhällssystem vi har idag. Kort långbanesäsong när det är bra träningsväder kompenserar vi med kort kortbanesäsong så att vi inte hinner tävla. Logiken? Ja var finns den?

Nedan hittar du lite länkar till helgens mästerskapstävlingar....
2019-12-16  Helgens länkar och notiser
Danmark avslutar brett med sin Simligan (25 m). I olika divisioner och där man simmar massor med grenar och räknar samman FINA-poängen. Det skall finnas täckning och många måste offra sig. Pernille Bluhme simmade tex. 200m fritt. Det gör hon inte varje dag. Sigma vann sammanlagt och vill du botanisera i resultat hittar du dem här - klick

I Ontario, Kanada simmades Ontario Junior International (25m). På 100m fritt herrar i åldersklasdssen 18 år och yngre vann 16-årige Matt Richards 100m fritt på 46,8.....Cole Pratt, simmade också fort. 18åringen noterade 1.51.70 på 200m fjärilsim och satte nytt nationsrekord.
Resultaten hittar du här - klick


I Argentina är det upp och nedvända världen. Där simmade man sina sommarmästerskapen (50m) i helgen. Resultaten hittar du här - klick

I Amsterdam så simmade man Amsterdam Cup (50m). Från den tävlingen kan vi konstatera att både Hermskeerk och Kromowidjojo Oskvalde till Tokyo. Det betyder att man slipper jag kval under våren. Bekvämt.  Resultaten hittar du här - klick

Italien simmar alltid sina vintermästerskap (50m) veckorna innan jul. I år liksom många gånger tidigare i Riccione. Italienarna kvalade också till OS i några fall. Simmare som Paltrineri och Panziera är nu klara. Resultaten  som låg på en hög nivå, hittar du här - klick

Skottska Mästerskapen är viktiga. Viktiga för skottarna och simmades under helgen i Edinburgh. Ett antal duktiga brittiska simmare är just skottar och och dessa dagar av politiska strömningar blir just de skottska mästerskapen allt viktigare. Resultaten hittar du här - klick

I Kaposvar simmades de Ungerska Mästersakpen (25m). Som vanligt vann Katinka Hosszu massor med grenar men dt fanns också annat smått och gotta tt glädjas åt i resultatlistan som du hittar här - klick
2019-12-16 Franska Mästerskapen dag 4 (söndagen)
Söndagen var sista dagen av de franska kortbanemästerskapen. Avslutningsdagen visade återigen på den bredd som fransk simning uppvisar efter några års svackor. Framförallt visar det på en bredd under den absoluta toppen. Några av de allra bästa simmarna var aningen sparsamma med sina starter, några laddar på ISL-finalerna andra vågade kanske som det är i många länder, inte riskera sin ära på hemmaplan. Men som kan ses av nedanstående resultat så var det alldeles utmärkt även om det smög sig in en och annan utlänning i resultatlsitrona och förgyllde det hela.

Alla resultat hittar du här - klick

Tävlingsplats: Piscine Jean Boin, Angers, Frankrike
Tävlingsdagar: Torsdag-Söndag 12-15 december
Bassänglängd: 25 m

Top-3 alla grenar under söndagen

100m fjäril damer
1. PORTECOP Naële 2003 FRA AMIENS METROPOLE NAT. 00:58.29 ÅldersRekord 16 år
2. ARLANDIS Anais 1997 FRA AS MONACO NATATION 00:58.72
3. HEIDEYER Mika 2000 FRA MULHOUSE ON 00:58.80

50m bröstsim herrar
1. BUSSIERE Theo 1995 FRA CN MARSEILLE 00:26.56
2. VIQUERAT Antoine 1998 FRA DAUPHINS TOULOUSE OEC 00:26.89
3. LOTH Matthias 1994 FRA CN MARSEILLE 00:27.18

400m fritt damer
1. BONNET Charlotte 1995 FRA OLYMPIC NICE NATATION 03:59.80
2. KIRPITCHNIKOVA Anastassia 2000 RUS MONTPELLIER METROPOLE NATATION 04:03.72
3. GRANGEON Lara 1991 FRA CN CALÉDONIENS 04:05.27

50m ryggsim herrar
1. STRAVIUS Jérémy 1988 FRA OLYMPIC NICE NATATION 00:23.05
2. NDOYE BROUARD Yohann 2000 FRA DAUPHINS D'ANNECY 00:23.72
3. HUILLE Stanislas 1999 FRA SN VERSAILLES 00:24.02

200m ryggsim damer
1. VAN ROUWENDAAL Sharon 1993 NED MONTPELLIER METROPOLE NATATION 02:05.80
2. GRANGEON Lara 1991 FRA CN CALÉDONIENS 02:07.55
3. TOUILI Lila 2000 FRA CN MARSEILLE 02:10.12

200m medley herrar
1. DESPLANCHES Jeremy 1994 SUI OLYMPIC NICE NATATION 01:53.83
2. LIMOZIN Emmanuel 1996 FRA CN MARSEILLE 01:55.87
3. TOMAC Mewen 2001 FRA AMIENS METROPOLE NAT. 01:56.32  ÅldersRekord 18 år

100m fritt herrar
1. GROUSSET Maxime 1999 FRA AMIENS METROPOLE NAT. 00:46.10
2. STRAVIUS Jérémy 1988 FRA OLYMPIC NICE NATATION 00:47.02
3. SAHNOUNE Oussama 1992 ALG CN MARSEILLE 00:47.43
2019-12-15

Tävlingsplats: Mandalay Bay Resort and Casino, Las Vegas, USA
Tävlingsdagar: 20-21 December 2019 –
Tävlingstider:  Fredag 21.45-24.00  Lördag 22.00-00.15
Tv-sändning i Eurosport 2
SIMMA-redaktören Bosse Hultén SIMMA-redaktören Bosse Hultén
2019-12-13 Simpodden Hulten & Jansson nr 135
Simpodden Hultén & Jansson träffar Sveriges bäste distanssimmare, Victor Johansson och summerar hösten och blickar fram emot OS-året 2020. Vi avrundar podden på slutet med att snacka elitidrottsmäns hälsa men också hur man utvärderar idrottsresultat.

Du kan lyssna på podden i spelaren nedan eller så hittar du den där poddar finnes - tex Spotify.
Älder poddar hittar du här - klick
Här nedanför hittar du internationella nyheter från Swim Swam så fort de uppdateras på Swim Swams internationella sida. Det betyder att du aldrig behöver gå till något annat ställe för att hitta internationella nyheter - än SIMMA.NU

Hitta nyheter från den  1-15 december 2019 -  klick
Last Months News -   klick
Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick

Tävlingar

Läger/Camps

Jobb
annonser
Tyresö SIM söker Verksamhetschef
Klicka på loggan för mer infoMedarbetare till sim- och teknikskola
Klicka på loggan för mer infoEskilstuna SK söker Simskoleansvarig - med Utvecklings-uppdrag
Klicka på loggan för mer info

Konferens

Äldre annonser till jobb hittar du här - klick

Studier

Här ovan hittar du länkar till nya jobb inom simningen. Dessa jobb finns också på plats på vår speciell jobbsite som du hittar i en norsk och en svensk upplaga.
Jobb i Sverige
Jobb i Norge