simma_logga_2017

klicka på Sarah Sjöström för att få veta mer om Arenas produkter

Simpodden
Hultén & Jansson

snackar simning. Utkommer sådär - var 14:e dag och du kan ladda ner den i din telefon och också höra den i din dator.
Du hittar podden här - klick

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

Ur innehållet på SIMMA:

Sarah Sjöströms drills - kolla Sarahs teknikövningar under 2017 -klick

Tävlingskalender för året hittar du alltid på SIMMA - klick

SIMMA på sociala medier? Dessa hittar du här - klick

Har du varit inne på vår Norska avdelning på senaste tiden? Den hittar du här - klick

1-15 november 2019 - Vårt ständiga innehåll
Lediga jobb i Sverige  -  Lediga jobb i Norge
Lyssna på Simpodden Hultén & Jansson - klick
Gå till Swim Swams internationella nyhetsservice på SIMMA

2019-11-17 Simpodden nr 132
Dagens gäst är SM-generalen Christoffer  Andersson. Det snackas naturligtvis SM-arrangemang. ISL-galan, Sun Yang, pengar, nomineringar till Idrottsgalan och en heldel annat avhandlades under den här podden.
Lyssna på podden - på spelaren nedan. (eller där poddar finns tex. Spotify)

S S

2019-11-17 International Swimming Leauge ikväll
Den amerikanska delfinalen av ISL avverkades till hälften igår kväll. Massor med fina resultat i College Station, utanför Washington. Du kan se den andra kvällen i afton, söndag mellan 20.00 tiill 22.00. Tävlingsrna sänds på Eurosport 2 och kommenteras av Bosse Hultén och Thomas Jansson.
Nedan  kan du se 50m fritt för herrar med Caeleb Dressel i huvudrollen på bana 8.


Se en del av loppen från lördagen -klick
Kompletta resultat från dag 1 - klick

Sarah Köhler - fotocred: Tyska Simförbundet / Deutsche Swimverband Sarah Köhler - fotocred: Tyska Simförbundet / Deutsche Swimverband

2019-11-17 Världsrekord av Sarah Köhler
Lördagkvällen av tyska mästerskapen i Berlin bjöd på ett världsrekord. Distanssimmerskan Sarah Köhler sänkte Mirea Belmontes gamla rekord på 1500m fritt från 15.19.71 till den nya rekordnoteringen 15.18.01

2019-11-14 Just nu (onsdag-söndag) Svenska Mästerskapen 2019
Vi bevakar SM i simning, i Eskilstuna. Följ oss på Mästerskapssidan - klick
Swedish Nationlal Championships Short Course in Eskilstuna. Go to - qlick

Fotocred:  Tony Leon/ActionWestPhotography.com Fotocred: Tony Leon/ActionWestPhotography.com

2019-11-12
Intervju med Hans Zdolsek – svensk spelare på college i USA
Det är inte många svenska spelare som har tagit chansen/fått möjligheten att studera och spela vattenpolo i USA genom åren. Tidigare har bl. a. David Lönnberg SKK varit vid St Francis i Brooklyn och Louise Hazell från Järfälla S avslutade nyligen sina fyra år i Kalifornien. Just nu så är Hans Zdolsek från Linköpings SF inne på sitt fjärde och sista år Los Angeles. Simma har fått chansen att göra en intervju med Hans om vistelsen ”Over There”.
 
Hej Hans, berätta lite om vilken skola du spelar för och vad studerar! 
Jag spelar för Whittier College i Los Angeles och är Senior, vilket innebär att jag studerar mitt sista år. Mitt huvudämne – Major - är Business Administration med finansinriktning. Jag är dessutom klar med min Minor – sidoämne - i kinesiska.

Vilken division spelar ditt lag i och hur är systemet uppbyggt?
Vattenpolo på universitetsnivå kan man antingen spela på Community colleges som är 2-åriga eller på 4-åriga Universitet eller Colleges. De senare är indelade i Division 1, 2 eller 3 där det som skiljer skolorna är bl.a. hur mycket pengar (läs idrotts scholarships) coacherna får för att rekrytera spelare. Divisionerna är alltså inte nödvändigtvis en indikator på ranking av en skola, men avgör möjligheterna att rekrytera spelare. Division 1 och division 2 skolor har 4,5 idrotts scholarships per lag vilket ger dem bättre förutsättningar för att rekrytera talanger, men mycket få spelare får en ”full-ride” utan coacherna kan dela upp stipendierna till halva eller kvarts scholarships. Är du juniorlandslagsspelare i länder som Kroatien eller Ungern kan du få en full-ride. Bäst chans att få ett scholarship har man om man är duktig i skolan och har ett bra resultat på det amerikanska högskoleprovet – SAT. Då kan du få ett stipendium för dina akademiska meriter, vilket är vad jag har fått. För det mesta spelar amerikanska landslags-kandidater med top 4 rankade skolor i USA, där samtliga är division 1 skolor. Division 3 skolor, som min, får inte ha idrottsstipendier. Dessutom finns det strikta regler för hur rekrytering sker, hur och när coacher får prata med intresserade spelare och hur mycket olika de divisionerna får träna. Vi på Whittier påbörjar försäsongsträning i slutet av augusti medan vissa division 1 skolor får börja redan mitt i sommaren. Vår säsong är på hösten medan vi på vårterminen inte får träna fullt till skillnad från D1-skolor. 
Whittier College spelar seriematcherna i SCIAC, Southern Intercollegiate Athletic Conferance i division 3 som består av 13 universitet/colleges i Los Angelesområdet. Vi tränar lika mycket under hösten som D1-skolor och ofta hårdare under försäsongen för att ändå försöka komma ikapp. Under början av hösten deltar vi, förutom i träningsmatcher, i flera stora turneringar där vi möter både D1, D2 och D3-lag. Det som framförallt varit roligt är att jämföra sig med de högst rankade skolorna i USA. Vi har både spelat jämna matcher mot USC och UCLA som är i absoluta USA-toppen.  
 
Hur har spelet fungerat hittills i år för dej och ditt lag?
I vår så kallad ”Conference”(serie) ligger vi just nu 1:a och är obesegrade i serien. Tidigare säsonger har vi förlitat oss på en bra förstauppställning men inte haft en vidare stark bänk. Det har ändrats till denna säsong och vi har ett mycket jämnt lag. 
När det gäller mitt eget spel går det bra. Under mina första båda säsonger fick jag ta en tung roll både i försvar och som målskytt och utsågs bl. a. till ”Newcomer of the year” i vår serie. Under både år 1 och 2 utsågs jag till ”All-American” dvs. att man är i ett slags ”All-star team” förutom att jag fick utmärkelse som ”All-Academic” dvs. bland de idrottare som fått bäst skolbetyg. När det gäller anfallsspel behöver jag inte, som tidigare säsonger, axla ett tungt ansvar som målskytt utan kan numera skapa lägen för mina duktiga lagkamrater vilket jag trivs med. Det blir ett antal mål även i år men jag kommer inte att vinna skytteligan vilket jag är helt OK med så länge vi vinner. Jag är en relativt stabil spelare som spelar med kontroll och lugn vilket jag tror min tränare värdesätter. Under denna säsong har jag och min coach prioriterat mitt försvarspel framför anfallspelet.

Hur ser din tidigare bakgrund inom vattenpolo ut och varför är du där du är idag?
Jag kommer från Linköping och har spelat vattenpolo i LSF i stort sett hela mitt liv. Som ung spelare hade jag turen att tillhöra en stark generation talanger från LSF och har vunnit SM både på junior- och seniorsidan med Linköping. Mycket av min tidigare utveckling har jag att tacka vår tidigare duktiga tränare i Silvije Cvijetic. Jag har också fått mycket hjälp och stöd från min familj. Linköping har alltid prioriterat att åka utomlands för att spelarna ska få erfarenhet från starka vattenpolo-nationer som Serbien, Kroatien, Ungern och Grekland. Dessutom har jag spelat juniorlandslag som definitivt har bidragit till ännu mer vattenpolo IQ. 
Under ett sommarlov, när jag gick på högstadiet, åkte jag med några lagkamrater till USA för att delta i ett vattenpolo-läger. Det vidgade mina vyer om vad det finns för möjligheter för vattenpolospelare, dvs. om man skall satsa på att bli proffs i Europa eller både spela polo och plugga på universitet i USA. Jag ville kombinera min utbildning med vattenpolo, vilket är svårt i Europa, men fungerar utmärkt i USA. Det är lite stressigt att hinna med studierna och träningen särskilt som jag har höga krav på mig själv gällande mina studier och betyg, men jag ångrar inte mitt val en enda sekund.

Hur mycket tränar du och ditt lag?
Under hösten, då vi har säsong, tränar vi lika mycket som de andra lagen i de andra divisionerna. Totalt tränar vi omkring 20 timmar i veckan. Måndag, onsdag, fredag morgonträning bestående av gym och simning samt eftermiddagspass bestående av polo främst. Tisdagar och torsdagar vilar vi på morgonen men tränar polo och simträning på eftermiddagen. I början av säsongen spelar vi som jag nämnt flera turneringar på helgerna, men under säsong spelar vi vanligtvis våra seriematcher på onsdagskvällar och lördagmorgnar. 
Under vårterminen tränar vi betydligt mindre och har färre matcher. Generellt har vi bestämda datum för 2-4 matcher och börjar träna polo några veckor innan dess. Under hela vårterminen ”gymmar” vi i stort sett lika mycket som under höstterminen men lyfter tyngre. Vi har fantastiska träningsfaciliteter, har hjälp av duktiga Fys coacher och har tillgång till fysioterapeuter om man skadar sig. Det som är skönt att gå på en D3 skola, men är väldigt svårt för D1 och D2 skola är att man faktiskt har tid att plugga mer på vårterminen. I praktiken väljer man jobbigare kurser under vårterminen än under hösten när vi har våra matcher. 

Vilka är dina mål med studier och vattenpolo?
Jag prioriterar skolan och mina studier högt. Jag försöker göra så bra ifrån mig som absolut möjligt även i skolan i hopp om att efter min tid på Whittier College kunna komma in på ett riktigt bra universitet, antingen i USA eller i Europa för att göra min master. Det skulle vara riktigt kul om det gick att kombinera masters-studier med fortsatt polospel.
Jag vill självklart dela med mig av vad jag lärt mig här till vattenpolon i Sverige. Varje gång jag är hemma försöker jag bidra med kunskap till alla talanger hemma i Linköping. Förhoppningsvis så har jag med min tid här i USA visat ungdomar i Linköping och Sverige att det finns möjligheter att som svensk komma ut i världen och spela vattenpolo och då inte bara som proffs i Sydeuropa som naturligtvis är en annan möjlighet. Man måste inte sluta spela polo för att ha tid för studier. Att spela och studera i USA är en riktig rolig erfarenhet.

Hur går tankarna kring svensk vattenpolo som du vill dela med dej av?
Jag har många tankar om vattenpolon i Sverige där en av dem är att det behöver bli fler spelare och inte minst fler klubbar. Jag tror att alla ledare måste lyfta blicken och inte bara stirra sig blinda på den egna klubbens möjligheter att vinna svenska medaljer. Istället borde man se hur man med ett bra samarbetsklimat kan utveckla sporten och hjälpa nya klubbar istället för att rekrytera sönder sköra nya klubbar. Det borde vara tvång på att delta i Poolkampen och Polocupen om man vill delta i Elitserien eller Allsvenskan. I USA är reglerna för universitetsidrotten otroligt strikt reglerade via NCAA som säger vad man får göra och inte göra, hur man får rekrytera och inte, hur övergångar och representationsregler skall ske och inte. Lite mera ordning och tydlighet från Simförbundets sida tror jag skulle vara bra.
Däremot tycker jag att det är tråkigt att vi inte har ett seniorlandslag och att våra ungdomslandslag har så små möjligheter att delta i turneringar och träna ihop sig som lag inför t.ex. NM. Jag är ganska säker på att möjligheter till landslagsspel skulle motivera spelare till att träna hårt och att satsa. Jag tror också att ha ett landslag, även om det inte är Europamästare, är viktigt. Yngre generationer behöver inte bara förebilder, men också mål i landslagsspelare att kunna sikta mot. Jag gör självklart mitt bästa att vara en förebild. Det finns inte mycket att klaga på här i soliga södra Kalifornien och jag hoppas fler unga svenskar vill ta chansen att försöka komma över hit. Trust me, it's a great time!
Simma tackar för dina utförliga svar och önskar lycka till med fortsatta spel och studier under hösten!


Läs mer om polo på Whittier College, där kan man se nyheter, spelare, schema etc. - klick
Fler texter om vattenpolo av Göran Kron hittar du här - klick

Danskar som är uttagna till EM i Glasgow i december. Danskar som är uttagna till EM i Glasgow i december.

2019-11-11 Danska Mästerskapen i kortbana
Igår avslutades de danska mästerskap i simning i Esbjerg. Fyra dagars tävlande gav 23 simmare uttagna till EM (4-8 december) i kort bassäng och åtta simmare till Nordiska Mästerskapen.

Under tävlingarna slogs det fyra stycken danska seniorrekord:
4x200m fritt herrar - Sigma 7.09,61
800m fritt herrar - Alexander Aslak Nørgaard, Sigma 7.39.03
100m bröstsim herrar - Tobias B. Bjerg  58.01 och 57.59

Dessutom sattes det sju stycken nya juniorrekord:
50m fjäril herrar - Rasmus Nickelsen   Herlev Svømnings 23.47 och 23.23
100m fjäril herrar - Rasmus Nickelsen   Herlev Svømning  51.34
4x100m medley damer - Gentofte 4.07,78
plus rekordi tre stycken 4x50 lagkapper


Simmare uttagna till EM i kortbane i december
Penille Blume, Sigma Swim Birkerød,Jeanette Ottesen, Farum Svømmeklub
Caroline Erichsen, Sigma Swim Birkerød,Clara Rybak-Andersen, Gentofte Svømmeklub,Emilie Beckmann, Tune IF / GTI / NTC,Emily Gantriis, Helsinge Svømmeklub / NTC,Helena Rosendahl Bach, Holstebro SvømmeClub,Josefine B. Pedersen, MK31/VAT-Copenhagen,Julie Kepp Jensen, A6, Matilde Schrøder, Berns Swim Team / NTC,Maria Grandt, Hovedstadens Svømmeklub,Signe Bro, Triton Ballerup / NTC, Thea Blomsterberg, Sigma Swim Birkerød, Bierre, Herlev Svømning / NTC, Alexander Aslak Nørgaard, Sigma Swim Birkerød, Krøyer Svendsen, Kvik Kastrup / NTC, Mathias Zander Rysgaard, Hørsholm , vømmeforening / NTC, Rasmus Nickelsen, Herlev Svømning / NTC, Tobias B. Bjerg, AGF / NTC, Regitze Gaarde, Kvik Kastrup / NTC, Mikkel Gadegaard, Esbjerg Svømmeklub, Oskar Lindholm, Aarhus Swim, Andreas Hansen, Vejle Svømmeklub

2019-11-11 Den här veckan i simvärlden
På onsdag morgon startar Svenska Mästerskapen i simning - i Eskilstuna.
All info om detta hittar du på Mästerskapssidan - klick

Lördag och söndag sänds ISL - International Swimming Leauge nästa omgång av matcher. Denna omgången innehåller de fyra USa-baserade lagen som möts i College Park och tävlingarna sänds direkt i Eurosport 2. Plus att vi följer det hela på SIMMA.

Nu är vår sida med svenska USA-simmare ändrad och rättad. Läs mer här - klick

2019-11-09 
Sum-Sim regionsfinaler

Nu är Sum-Sim igång. Följ det på våra specialla Sum-Simsidor!!!
Våra Sum-sim sidor hittar du via länkarna nedan och på resp. sidor finns totalgrenresultat för hela riket, där man kan följa vilka som gått till Riksfinalen.

Sum- Sim region lördagen den 9 november - pass 1 och pass 2 - klick
Sum- Sim region lördagen den 10 november - pass 3 och pass 4 - klick

2019-11-09 World Cup
Idag är det avslutningsdagen för World Cup i Doha. Michelle Coleman är på väg att tjäna runt en miljon kronor på sitt deltagande. Blir hon trea eller fyra sammanlagt? Svaret kommer i eftermiddag. Resultaten hittar du här - klick

Finalpasset lördag
Det blev en tredjeplats för Michelle Coleman på 100m fritt avslutningsdagen av Wolrd Cup i Doha. Om det blev en sammanlagd tredje eller fjärdeplats avgörs inte förrän i sista grenen, damernas 200m medley. Ungerskan Jakabos som slåss med Michelle om tredjeplatsen har en liten fördel före svenskan men hur slutpoängen blir tar en stund efter tävlingarnas avslutande innan vi får veta. FINAs resultatservice när det gäller poängen brukar inte vara den vassaste.

Resultat på 100m fritt idag
1  CAMPBELL Cate AUS  52.61 
2  CAMPBELL Bronte AUS 53.37 
3  COLEMAN Michelle SWE  53.39 
Alla resultat - klick

Nedan:  Slutresultat World Cup 2019 damer och herrar

2019-11-09  Idag för 30 år sedan
Idag för 30 år sedan föll Berlinmuren. Den dagen och dagarna efteråt – var dagar som berörde. Muren hade under hela vår uppväxt varit en symbol. En symbol för "att inte tillåta och att inte lita på". Muren snickrades till 1961 och den där dagen i november 1989 när den föll hade jag nöjet att vara på plats i Tyskland. En bra bit från gränsen, i Köln men det hade ingen betydelse. Festen spred sig över hela landet och inom 24 timmar anlände släktningar till hotellägarna där vi bodde och snart var allt igång. Fritt blås, fest, tårar och många skratt. Att få vara en del av - detta var stort. Det blev en sådan dag som man minns som en av de där dagarna där man kommer ihåg var man var, vid en speciell händelse. Kennedymordet. Estoniaförlisningen och ett antal till. Men den här gången var den enbart förknippad med glädje.
Under uppväxten som simmare och senare också som tränare besökte jag DDR 15–18 gånger och med tanke på hur det var då och hur det blev efter 1989 så har denna händelse etsat sig starkt i minnet. Allt blev inte bra direkt. Murens fall innebar inte att allt blev en omvänd hand. Det har varit en lång resa för alla från de östliga delarna av Tyskland men känslan den där dagen - den var det verkligen inte fel på. Ett foto av en pryl från DDR som jag bytt till mig en gång får illustrera denna text. En dag att minnas och att glädjas över.

Läs gärna Craig Lords betraktelse över DDR-simningen på Swimming World - klick

2019-11-08 Fredag i simningen värld

Benadetta Pilato, Italiens 14-åriga supertalang i bröstsim satte idag italienska rekord i Genua på 50m bröstsim. Den nya kortbanenoteringen lyder på 29,74. Hon vann före Martina Carraro som noterade 29.77. Samme Carraro som förra veckan satte nytt nationsrekord på 100m bröstsim med 1.04.68.

Just nu är vi inne på tredje dagen av USA GP i Greensboro. En hel del intressanta resultat att gräva bland. Lång bana är det som gäller och det är läge för mycket positioneringar i världens bästa simnation inför OS 2020. Du hittar alla resultat på den här länken - klick


Ett resultat som har speciellt intresse för oss svenskar i Greensborotävlingarna, Sophie Hanssons på 100m bröstsim. Hon hade 1.07.87 och vann grenen. Noteringen tre tiondelar över henns bästa hittils underkarriären. Bra start på säsongen mao. I morgon simmar hon 200m bröstsim.

Hannah Brunzell, Västeråssimmerskan fortsätter att simma bra. Skapar tom. rubriker på Swim Swam efter ett antal segrar för sitt NorthWestern. Läs gärna mer här - klick

2019-11-08 World Cup fredag
Efter de två första dagarna av World Cupfinalerna i Doha hade vi in den enda svenskan på tävlingarna på en 2, 3 och 4 plats i resultatlistan. Bästa placeringen kom under torsdagen på 50m fritt där hon noterades för 24.50 en bit över  sitt nya personliga rekord. Under lördagen avslutas tävlingarna och för Misja del är det dags för 100m fritt sista adgen av tävlingarna. En tävlingsserie som er eller mindre har gett Spårvägensimmerskan ett andra genombrott internationellt sett. Notera att tävlingarna simmas på lång bana.

Segerresultat plus Coleman lopp från de första två dagarna.

400m fritt damer  KAHLER Marlene AUT  4:10.51 
400m fritt herrar  RAPSYS Danas LTU  3:47.87 
50m ryggsim damer  TOUSSAINT Kira NED 9 27.80 
200m ryggsim herrar   WOODWARD Bradley AUS  1:58.42
200m fjäril damer  HOSSZU Katinka HUN  2:08.60 
100m fjäril herrar   le CLOS Chad RSA  51.70 
200m bröstsim damer  BEKESI Eszter HUN  2:28.24 
100m bröstsim herrar   KOSEKI Yasuhiro JPN  59.11 
50m frisim damer  CAMPBELL Cate AUS 24.11    2  COLEMAN Michelle SWE  24.50 
50m fritt herrar  MOROZOV Vladimir RUS  21.83 
50m ryggsim herrar   MOROZOV Vladimir RUS  24.75 
200m fritt damer JAKABOS Zsuzsanna HUN  1:58.86    4 COLEMAN Michelle SWE  1:59.71 
200m medley herrar  SUNAMA Keita JPN 1:59.28 
100m ryggsim damer  TOUSSAINT Kira NED 59.14 
50m bröstsim herrar  KOSEKI Yasuhiro JPN 27.07 
50m fjäril damer OTTESEN Jeanette DEN  26.06   3 COLEMAN Michelle SWE 26.76 
100m fritt herrar  MOROZOV Vladimir RUS 0 48.50 
100m bröstsim damer CONCEICAO Jhennifer BRA  1:08.28 
200m fjärilsim herrar  le CLOS Chad RSA 1:57.66 


Resultatserice med heatlistor, resultat och LIvetiming - klick

Tv. Ulrika Sandmark, Bengt Schött Radiosporten och Jane cederqvist. Tv. Ulrika Sandmark, Bengt Schött Radiosporten och Jane cederqvist.

2019-11-08  Sveriges Olympiahistoriska förenings höstmöte - med simkänning
Sveriges Olympiahistoriska förenings höstmöte, där Jane Cederqvist, Sveriges första kvinnliga bragdmedaljör efter OS-silvret i Rom 1960 samt Ulrika Sandmark, förbundskapten berättade om Sarah Sjöströms och de andras förberedelser för OS i Tokyo. Bengt Schött, Radiosporten, ledde samtalet.

Lars Allert var SIMMAs representant på mötet och han skriver så här om torsdagkvällen:

Jane berättade om sin simmarkarriär, om träningen, influenser från Australien, tränaren, livet efter OS när  gnistan för simning hade tagit slut. Berättade om detta att hon aldrig varit direkt idrottsintresserad och menade också att det här med att simma 1500 m vidrigt.

Ulrika Sandmark berättade om planeringen inför  om OS Tokyo 2020. Initierade också lyssnarna om sina egna  meriter som simmerska - bl .a. att hon  fortfarande  har distriktsrekord 1500 m sedan 1982. Ulrika gav bakgrund till svensk simnings stora stjärna - Sarah,Sjöström. Vidare gled hennes resonmang in på att precamps inför mästerskap är viktiga viktiga men också att simningen inte tillräckligt bra ”ta hand” om potentiella talanger, nysvenskar.
Ulrika kom inpå skillnader om tekniker som finslipas på idag inom simningen jämfört med 1960.
Om Jane beskrivs som en grå eminens för simningen - blir Ulrika en gnistrande och positiv kapten - som leder skutan idag!


Några saker till om Jane

-lyfte fram sin ”upptäckare” och tränare Hellkvist. "Han pressade mig aldrig, bara peppade och gav tekniska instruktioner.

- hög syreupptagningsförmåga i klass med Sixten Jernberg, vilken hon beundrade och vice verca, även om han var oförstående till att träna simning när det fanns skog!

- berättade att i OS-finalen 1960 hade de flesta gosedjur , inte Jane. På en direkt fråga från den amerikanska konkurrenten om varför, sa Jane ”jag tror på mig själv”

- en episod (hyss) hon och en tjej till gjorde på en stor tävling i Israel, klättrade på natten ut från förläggningen via vinrankorna och åt massor med vindruvor, trots förmaning från ledare att vara försiktig med mat och dryck

- upplevde nära och god kontakt med såväl inhemska som utländska simmare, men den upphörde efter avslutad karriär 1961

- på fråga om hon fortsatt om det funnits VM? Troligen inte, lusten fanns inte. En direkt fråga i slutet av samtalet var bl.a riktad till Jane " Om du hade varit 12 år idag, hade du velat starta upp som simmerska igen?" Hennes blixtsnabba svar - Aldrig!


Något mer om Ulrika

- svensk damidrott och särskilt svensk simning har haft stora framgångar på 2000-talet, men vi är trots det mycket dåliga på att få fram kvinnliga tränare

- saknar spetskompetens i teknisk utrustning i Sverige, ex en simränna (som fanns ett tag på GIH).

- på fråga om Sarah skulle kunna slå hennes distriktsrekord på 1500 - nej! Med eftertanke kanske, med hennes vinnarskalle. Hade det varit för fyra år sedan hade hon lätt gjort det, idag är hon mer specialiserad på kortare distanser.

2019-11-06 Sum-Sim regionsfinaler
Till helgen är det dags för ett av de mest uppskattade och mest publikfriande arrangemangen i svensk simning under året - nämligen Sum-Sims Regionsfinale. Simmas på sju ställen runt om i landet och du hittar bilder och resultat på SIMMA under helgen.
Våra Sum-sim sidor hittar du via länkarna nedan och på resp. sidor finns totalgrenresultat för hela riket, där man kan följa vilka som gått till Riksfinalen.

Sum- Sim region lördagen den 9 november - pass 1 och pass 2 - klick
Sum- Sim region lördagen den 10 november - pass 3 och pass 4 - klick

2019-11-06 Järfälla söker Tränare
Järfälla Simsällskap söker en ny tränare på Ungdoms/Junior-nivå. En tjänst som finns i spannet mellan 75 - 100% tjänstgöring. Läs om jobbet i en av landets mest intressanta simklubbar och med en sprillans ny simhall på länken nedan.

Läs hela annonsen här - klick

Annonsen finns klickbar den närmaste månaden ute i högerspalten - under LEDIGA JOBB eller strax över nyhetsnotiserna under rubriken LEDIGA JOBB I SVERIGE.

2019-11-06 World Cup avgörs i helgen
Nu till helgen är det dags för säsongsavslutningen på FINAs World Cup. Campbell och Morozov heter favoriterna att plocka hem titalrna men det kan bli en del svenska prispengar också, genom Michelle Coleman som ligger på en sammanlagd tredjeplats på damisdan inför den sista deltävlingen.

Tävlingsdagar: Torsdagen den 7 nov- lördagen den 9 november
Tävlingsplats: Hamad Aquatic Center, Doha, Qatar
Tävlingstiderna: Försöken    och finalerna  (svensk tid)
Anmälningar - klick
Resultatserice med heatlistor, resultat och LIvetiming - klick

Bilderna nedan visar ställningen i World Cup på dam och herrasidan inför veckans World-Cup finaler

Ställningen i World Cup damer inför finalerna i Doha.
Ställningen i World Cup damer inför finalerna i Doha.
Ställningen i World Cup herrar inför finalerna i Doha.
Ställningen i World Cup herrar inför finalerna i Doha.

2019-11-06 SM i Eskilstuna
Nästa vecka är det dags för Sim-SM i Eskilstuna. SM_sidan kommer att vara klar under torsdagen och en liten premiär skall sägas om Sm på nätet - att torsdagen och fredagens finaler kommenteras exklusivt för er som väljer att följa SIM-SM via webben. Det är Eurosports simkommentatorer Bosse Hultén och Thomas Jansson som guidar er genom Sim-SM. Obs bara på torsdagen och fredagens  finalpass. Mästerskapssidans SM-edition hittar du här (komplett under torsdagen) - klick

2019-11-04 World Cup Kazan 1-3 nov
Michelle Coleman fortsätter att simma fort på World Cup. Helgens peak var hennes 100m fritt där hon i Kazans långbana noterades för 53.04 vilket var ett personligt rekord med ett par tiondelar. Mest anmärkningsvärt under hösten har varit att hon simmat upp sig från 32:a plats i världen efter VM i smomras upp till en åttonde plats efter helgens tävlingar. Michelles notering är den enda på Top-10 listan som inte har kommit på VM eller på Australiska resp. Amerikanska Mästerskapen/VM-uttagniongarna. Tävling belönas. 
På 50m fritt så var hon några hundradelar från personliga rekordet och så simmade hon också final på 50m fjärilsim. Däremot har hon inte täckning/motivation för sin normaöt kanske bästa sträcka 200m fritt. Där tog sig inte till finalen. Men 100m fritt loppet var ett stort steg framåt. OS-kval bör det kunna räcka till. Tar man bort en australiska så ligger hon sjua och det krävs Top-8 enligt SOK för att komma ifråga och hon är rejält under kvaltiden både på 50 och 100m fritt. Bra jobbat helt enkelt!

FINA:s OS-kvlatider - klick


Damernas Världsranking på 100m fritt 2019
1 52.04 MANUEL Simone USA 18th FINA World Championships 2019 KOR 26 Jul 2019
2 52.12 CAMPBELL Cate AUS 2019  Australian Swimming Trials AUS 13 Jun 2019
3 52.23 SJOESTROEM Sarah SWE 18th FINA World Championships 2019 KOR 21 Jul 2019
4 52.41 MCKEON Emma AUS 2019 Australian Swimming Trials AUS 13 Jun 2019
5 52.84 CAMPBELL Bronte AUS 2019  Australian Swimming Trials AUS 13 Jun 2019
6 52.98 COMERFORD Mallory USA 18th FINA World Championships 2019 KOR 21 Jul 2019
7 53.03 RUCK Taylor CAN 18th FINA World Championships 2019 KOR 26 Jul 2019
8 53.04 COLEMAN Michelle SWE FINA Swimming World Cup 2019 RUS 03 Nov 2019
9 53.05 HEEMSKERK Femke NED 18th FINA World Championships 2019 KOR 26 Jul 2019
10 53.18 WEITZEIL Abbey USA Philipps 66 National Championships USA 31 Jul 2019
10 53.18 JACK Shayna AUS 2019  Australian Swimming Trials AUS 13 Jun 2019


Segerresultaten från från Kazan
400m fritt damer 1 EGOROVA Anna RUS  4:08.93
400m fritt herrar 1 RAPSYS Danas LTU  3:44.60
50m ryggsim damer 1 TOUSSAINT Kira NED  27.89 9
200m ryggsim herrar 1 MARTIN Daniel ROU  1:58.42 
200m fjäril damer 1  HOSSZU Katinka HUN  2:08.23
100m fjäril herrar 1  VEKOVISHCHEV Mikhail RUS  51.56 
200m bröstsim damer 1  TEMNIKOVA Mariia RUS  2:24.10 
100m bröstsim herrar 1  CHUPKOV Anton RUS  58.94 
50m fritt damer 1  CAMPBELL Cate AUS  24.08  2  COLEMAN Michelle SWE  24.28 
50m fritt herrar  1  MOROZOV Vladimir RUS  21.71 
1500m fritt herrar 1  KURACHKIN Kanstantsin BLR 15:55.50
50m ryggsim herrar  1  MOROZOV Vladimir RUS  24.55
200m fritt damer  1  USTINOVA Daria  RUS  1:59.23  Coleman ut i försöken
200m medley herrar  1  HEINTZ Philip GER  1:59.11 
100m ryggsim damer  1  McKEOWN Kaylee AUS  59.25 
50m bröstsim herrar 1  KOSEKI Yasuhiro JPN  27.07 
50m fjäril damer 1  SURKOVA Arina RUS  25.62  5  COLEMAN Michelle SWE  26.35 
100m fritt herrar 1  GRINEV Vladislav RUS 47.78  WC
100m btröstsim damer 1  CASTIGLIONI Arianna ITA 1:07.59
200m fjärilsim herrar 1  PAKHOMOV Daniil CLB 1:57.85
100m fjäril damer1  SURKOVA Arina RUS 57.78 
50m fjäril herrar 1  ANDREW Michael USA  23.14
200m ryggsim damer 1  McKEOWN Kaylee AUS  2:07.92 9
100m ryggsim herrar 1  TARASEVICH Grigory RUS  53.76 897
50m bröstsim damer 1  CONCEICAO Jhennifer BRA 30.68 
200m bröstsim herrar 1  CHUPKOV Anton RUS  2:07.71 
100m fritt damer 1  CAMPBELL Cate AUS  52.76  2  COLEMAN Michelle SWE  53.04 
200m fritt herrar 1  RAPSYS Danas LTU  1:46.32 
200m medley damer  1  HOSSZU Katinka HUN  2:09.50 

 Alla resultat - klick

2019-11-04 Simpodden Hulten och Jansson nr 131
Den här gången ställs Michelle Coleman, nytänd svensk toppsimmerska i fokus, ISL är den tävlingsformen bra för simningen, man följer upp TYR Open i Ystad, eftersnack till podd nr 130, Sarah Sjöströms placering på mediaexponeringslistan och Vinterstudions dopning av skidintresset - rätt eller fel? Du kan lyssna på vår podd genom att gå till SIMMA podsida - klick eller gå till någon sida där poddar brukar finnas - tex Spotify.

Redaktören Bosse Hultén tillbaka efter en tripp till Teneriffa. Här i mitten med Glen Christiansen tv och förre världsmästaren i bröstsim, Nick Gillingham till höger.! Redaktören Bosse Hultén tillbaka efter en tripp till Teneriffa. Här i mitten med Glen Christiansen tv och förre världsmästaren i bröstsim, Nick Gillingham till höger.!

2019-11-04 Tebaks efter semester
Uppladdning inför kortbanesäsongen kan man kalla det, för SIMMA-redaktören Bosse Hultén som tillbringat en vecka på varma Teneriffa.

Nu är det dags att köra igen med ISL, World Cup och så Sm-simning nästa vecka. Nu kör vi!
Sm simmas i Eskisltuna onsdag till söndag och under helgen är det också ISL- Femte omgång av simningar.

Här nedanför hittar du internationella nyheter från Swim Swam så fort de uppdateras på Swim Swams internationella sida. Det betyder att du aldrig behöver gå till något annat ställe för att hitta internationella nyheter - än SIMMA.NU

Hitta nyheter från den 1-15 september  2019 -  klick
Last Months News - klick
Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick

Tävlingar

Läger/Camps

Jobb
annonser


Järfälla söker ny Simtränare
Klicka på loggan för mer info

SK Neptun söker ny Klubbchef.
Klicka på loggan för mer info


Lidingö SK söker ny Huvudtränare
Klicka på loggan för mer info


SK Triton söker Simtränare
Klicka på loggan för mer info


Karlskrona söker Chefstränare
Klicka på loggan för mer info


Falu Simsällskap söker Breddansvarig tränare.
Klicka på loggan för mer infoNorrköpings KK söker Klubbchef
Klicka på loggan för mer info

Konferens

Äldre annonser till jobb hittar du här - klick

Studier

Kombinera idrott och studier i Umeå. Klicka på loggan för att läsa mer!

Här ovan hittar du länkar till nya jobb inom simningen. Dessa jobb finns också på plats på vår speciell jobbsite som du hittar i en norsk och en svensk upplaga.
Jobb i Sverige
Jobb i Norge