simma_logga_2017

klicka på Sarah Sjöström för att få veta mer om Arenas produkter

Simpodden
Hultén & Jansson

snackar simning. Utkommer sådär - var 14:e dag och du kan ladda ner den i din telefon och också höra den i din dator.
Du hittar podden här - klick

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

Ur innehållet på SIMMA:

Sarah Sjöströms drills - kolla Sarahs teknikövningar under 2017 -klick

Tävlingskalender för året hittar du alltid på SIMMA - klick

SIMMA på sociala medier? Dessa hittar du här - klick

Har du varit inne på vår Norska avdelning på senaste tiden? Den hittar du här - klick

16-31 oktober - Vårt ständiga innehåll
Lediga jobb i Sverige  -  Lediga jobb i Norge
Lyssna på Simpodden Hultén & Jansson - klick
Gå till Swim Swams internationella nyhetsservice på SIMMA

2019-10-30 Simpodden Hulten och Jansson nr 131

Den här gången ställs Michelle Coleman, nytänd svensk toppsimmerska i fokus, ISL är den tävlingsformen bra för simningen, man följer upp TYR Open i Ystad, eftersnack till podd nr 130, Sarah Sjöströms placering på mediaexponeringslistan och Vinterstudions dopning av skidintresset - rätt eller fel?

Du kan lyssna på podden genom spelaren nedan eller hitta den där poddar finns. Tex på Spotify

2019-10-25 Neptun söker Klubbchef
En av landets bästa simklubbar - SK Neptun i Stockholm söker en ny  Klubbchef.

Allt om tjänsten kan du läsa här - klick.

Annonsen finns också klickbar, som vanligt ute i högerspalten under lediga jobb och längst upp på Nyhetsidan under Lediga jobb i Sverige - den närmaste månaden.

2019-10-25 Helgen tävlingar
Lördag och söndag kan du kolla ISL fjärde omgång av Swimming Leauge. Sänds på Eurosport 2. Se notisen nedan.

I Finland simmas Nordiska Mästerskapen för Masterssimmare.
Du har alla resultaten på den här sidan - klick .
Du kan också se tävlingarna som SuperLIVE här - klick

2019-10-25 Gary Hall x 3
Här är tre artiklar från Gary Halls skrivbord i Florida.

Förbättra din start 1 - klick
Simteknik i medley - klick
Förbättra din start 2 - klick

2019-10-23 Omgång 4 - International Swimming Leauge
Till helgen är det dags för den fjärde matchen i ISL. Samma lag som simmade i Dallas med vissa förändringar. Adam Peaty i London Roars är en sådan. Missa inte att kolla det nya spännande formatet för simtävlingar. Så g du inte tävlingarna förra helgen så kommer i som repriser på Eurosport 2 under helgen. Men för LIVE-sändningarna den 26-27 oktober gäller följande data:

Tävlingsplats:
Duna Arena, Budapest, Ungern
Tävlingsdagar:
26-27 oktober

Tävlingstider:
Lördag 18.00-20.00 och söndag 18.00-20.00  (svensk tid)
Bassänglängd:
25 meter
Deltagande lag:
LA Current , NY Breakers , London Roar och  Team Iron
TV-sändningar:
Eurosport 2 
Lördag 18.03-20.00 samt söndag 18.03-20.00 LIVE
Kommenteras av Paul Ahlgren och Thomas Jansson
Hemsida - klick
Laguppställningarna - klick

2019-10-22 Wild swimming - av Helena Kubicek Boye

Bosse Hultén har läst boken "Wild Swimming" av Helena Kubicek Boye och han skriver så här:
Det är inte lätt att beskriva en känsla. Det där att sätta ord på något som man har upplevt starkt och vill förmedla till andra – har blivit för stort för många skribenter. I sin bok ”Wild swimming” gör Helena Kubicek Boye detta - om att simma ute i naturen.  Helena lyckas, skall sägas!!!

Vi som har simmat och simmat i olika former. Inomhus eller utomhus. I varmt eller kallt vatten. Under mjuka sommarnätter eller i bländande Floridasolsken. Vi har alla bevarat en känsla av detta. En känsla som har varit mer eller mindre stark, Vi har dessutom, många gånger velat förmeddela den till vår omgivning. Just det greppet har Helena Kubicek Boye tagit i sin bok ”Wild Swimming”. Hon lyckas dessutom – som jag ser det. Hon har nästan nått hela vägen fram – för att kunna beröra mina känslor.

Helena är något över 40 och har tidigare varit simmerska i SK Poseidon i Lund. Hennes simförmåga nådde upp på Sum-Sim Riks och JSM-nivå. Hon talar ett språk som många av oss - som har intresse för simning – kan identifiera oss med och förstår. Hon har respekt för simning och bad och det förmedlar hon till läsaren i sin bok men det som är mest påtagligt är att hon lyckas med en lagom dos pedagogik och med hälsosam dos entusiasm ge oss ord på det där med att simma ute i naturen. Med en nyfikenhet och helt utan störande pekpinnar guidar hon oss genom vad som händer med kroppen, med psyket och med andra yttre faktorer när vi hoppar i vattnet och låter oss omslutas av den del av naturen som består av vatten. Kanske kan man vara lite kritisk till (säger jag som mer gillar simning än bad) att hon på lite för många sidor tar oss med till bara ett dopp i kallt vatten. Jag hade hellre sett att vi hade fått simma mer och med lite längre sträckor. Kanske fått sträcka ut i lent havsvatten eller omslutas av skogstjärnens svart/bruna vattenvärld. Men detta finns också med i boken tillsammans med tips, taktik och information om vad som händer med dig i det blöta elementet. Detta plus att hon har en styrka att med författarens förmåga att ge oss ord på hur ”otroligt skönt det kan vara att simma ute i Guds fria natur”.

Detta sammantaget ger en given bok för dig som älskar simning och som vill drömma vidare i andra bassänger är de som vanligen bär fram oss inom simningen.  I bassänger med bottnar som inte innebär att man räknar kakelplattor utan med nyfikna blickar kan spana efter fiskar, djur och växter. Boken är den givna julklappen till den som gillar Open watersimning, Swimrun eller kanske för dig som vågar bryta klordoftens makt och ge dig ut i naturen med din simning.

Skall också sägas att boken innehåller inspirerande bilder från bad- och simlivet utanför de kommunala simhallarna –med bilder av fotografen Gabriella Dahlman. Boken kommer ut den 27 oktober men finns redan nu för beställning på nätet.

Bosse Hultén/www.simma.nu

Helena Kubicek Boye. Fotograf: Åsa Siller Helena Kubicek Boye. Fotograf: Åsa Siller

Fakta Helena Kubicek Boye
Helena Kubicek Boye började som journalist på Kvällsposten, Expressen och Damernas Värld. Utbildade sig till psykolog och har arbetat inom psykiatri, i företagsvården och inom primärvården.  Skrev sin första bok 2008 och sedan 2016 har hon intensifierat skrivandet. Har sex stycken boksläpp mellan 2016 och fram till dags dato.
Hon har skrivit om att ”kunna sova” för både barn och vuxna, gett ut en uppmaning att gå från ”depp till pepp” dessutom har hon under 2018 kommit med två deckare baserade på sin huvudperson eller sitt alter ego - Anna Varga - som har sin bas på Säters Sjukhus.
Säter, en plats som Helena Kubicek Boye är bekant med sedan en lång första tjänstgöring som psykolog. En tredje bok i Anna Varga serien kommer i januari 2020.
I sin ungdom) simmade hon i SK Poseidon i Lund. Inom simningen nådde hon till Sum-Sims riksfinalnivå och simmade på Junior-SM

2019-10-21 Ystad Grand Prix 2019
Ystad Grand Prix  har avslutat sin fjärde säsong. Två tävlingar ingår, Korsvirkes simmet på våren och TYR Open i oktober 
Simmare, föräldrar och åskådare har tagit tävlingen till sig. Varje år kommer ett gäng landslagssimmare ner till Ystad och förgyller tävlingarna och nästa år kommer det inte att bli sämre.
Bassängrekordet i relativt nya Ystad Arena börjar bli riktigt bra numera. Men trots detta blev det fyra ny rekordnoteringar under helgen.
400 frisim H    
Robin Hansson 3,50,48, Spårvägen
200 ryggsim D
Hanna Rosvall 2,09,37, Helsingborg
400 frisim D    
Hanna Eriksson 4,14,04, Jönköping
100 ryggsim D
Hanna Rosvall 58,21

Två lopp över 800 FINA-poäng med Hanna på 100 rygg 58,21 gav 844 poäng och
Robin 200 frisim 1,46,50 och 812 poäng. 

I denna konkurrens överraskande Hanna Rosvall och stod som slutsegrare YGP 2019, men det visar att hennes ryggsimstider är riktigt bra.
Sedan var det riktigt jämt i poängen denna omgång mellan vinnaren och tvåan i både dam- och herrklass….skilde endast 2 resp 4 poäng.
Vi måste också nämna "the old ladys" Magdalena Kuras och Ida Marko Varga som visa att glöden för att simma fort finns kvar, hoppas att få se mycket av dessa två under OS-året 2020.
 
Pristagare YGP 2:
 
1:a pris Herrar, Robin Hansson
2:dra pris Herrar, Adam Paulsson
3:dje pris Herrar, Björn Seeliger
 
1:a pris Damer, Magdalena Kuras
2:dra pris Damer, Hanna Rosvall
3:dje pris Damer, Hanna Eriksson
 
Totalsegrare Ystad Grand Prix 2019, Hanna Rosvall HS

Alla resultat - klick

2019-10-21 ISL  Omgång 3 ISL
Tredje matchen av ISL Simliga har avgjort i helgen. Det är ett format som till en början kan kännas lite stökigt och informationen, nedgrottandet i tider och de individuella prestationerna är inte lika vanliga som på ordinarie simtävlingar. Men efter ett tag känns det här uppfriskande. Snabba ryck, inga prisutdelningar, nationella utspel med flaggor och annat. Simning rakt upp och ned. Fräckt inramat. Härlig go från läktaren och från kanten. Simmarna verka älska det hela och resultaten är av toppklass. Det enda negativa kan sägas att det kan vara lite svårt att identifiera sig med lagen men just detta kanske är den rätta vägen in i den här tävlingen. Man kastar alla regionala, nationella känslor åt skogen och fokus blir bara på den rena skära simningen. Hade nu det internationella simförbundet, FINA var framåtsträvande, kunnat kasta all prestige åt sidan så skulle det här kunnat vara en tävling som i kombo med World Cup hade kunnat ta marknadsandelar från många andra idrotter. Definitivt mycket mer idrott är friiidrottens galor tex.

Erik Persson var svensk deltagare på tävlingen i Lewisville, Tx, USA. En bra 200ing bröstsim på lördagen, lagkapp under 58 sekunder och igår en 100ing bröstsim på 58.76 visar att Eriks form är i vardande. Hans lag Iron Swim blev sammanlagt trea i tävlingen - n match som vanns klart av London Roars för LA Current. Dessa lag kommer med all säkerhet att ta sig till finalen i LAs Vegas i december. Detta tillsmmmans med förra veckans två bästa lag.
Alla resultat hittar du i länkarna nedan och det finns anledning att kolla igenom dem med ett örnöga!

Alla resultat från dag 1 - klick
Alla resultat från dag 2 - klick

Totala lagresultat efter dag 2
London Roar – 484.5
LA Current – 457.0
Iron – 402.0
NY Breakers – 278.5

Nästa helg är det dags igen......... Duna Raena i Budapest står värdar för den fjärde matchen. Du ser den liksom de tidigare på Eurosport 2

Nedan: Så här tyckte Mike Andrews om sitt första ISL Meet....

2019-10-18 Simpodden
 I veckans upplaga av Simpodden Hultén & Jansson snackas det om International Swimming League, World Cup och andra nyheter i simningens värld.

Dessutom en intressant intervju med Göran Westerlund, svensk/amerikansk simtränare som initierar oss i USA-simningen där han naturligtvis har åsikter - men också säger vad han tycker om simningen i sitt födelseland, Sverige.

Foto: Britta Hassler Foto: Britta Hassler

2019-10-18  Vattenpolo – lite som hänt sedan sist och kommande

NM för klubblag 2019 (Nordic Champions League Water Polo)
En genomgående bra turnering med många jämna matcher som utvecklar spelare och lag för båda Damer och Herrar. Huvuddelen av de bästa klubblagen från Danmark, Finland, Norge och Sverige deltog. Endast FREM, Odense DAN och KUHAT, Helsingfors FIN saknades på herrsidan. På damsidan segrade förhandsfavoriterna Järfälla över Åbo med 8-5. På herrsidan hade fjolårssegrarna Polisen två oturliga uddamålsförluster i gruppspelet vilket gjorde att man inte lyckades nå semifinal utan slutade femma. Järfälla nådde dock final och ställdes mot danska vicemästarna från Slagelse. Efter en jämn och välspelad match avgick det danska laget med seger 16-15. Noteras i övrigt från turneringen var att många svenska spelare, som agerar publik vid finalmatchen, hellre hejade på di danske än på det svenska finallaget!?

Seriespelet
Seriespelet i J 20 och Allsvenskan (näst högsta serien) har kommit igång på allvar. Segrar för Linköping SF och Höganäs – Ängelholms Vattenpolare kan noteras. Troligen är dessa lag att betrakta som största rivaler till att spela om en plats i nästa års Elitserie. Detta avgörs dock inte förrän om ett drygt halvår.

Svenska cupen 2018
Simförbundets hemsida låter meddela ”2018 års Svenska Cupen final för herrar bokförs som oavgjord”. Man tackar, äntligen! Att bli mästare i kavaj har man ju hört talas om men att det ska ta nästan ett år att komma fram till ett sådant resultat måste vara något sorts rekord!

Nordic Water Polo League
För andra året kommer denna turnering att genomföras med herr lag från Finland, Litauen, Polen och Sverige. Första omgången spelas 25-27/10 i två grupper på två ställen, Stockholm och Vilnius. Hellas SK åker till Vilnius och Järfälla & Polisen spelar i Eriksdalsbadet, Stockholm.

Svenska polospelare i USA
I nästa artikel presenteras en av dessa.

SLUTSTÄLLNING DAMER - Nordic Champions League Water Polo
1. Järfälla (SWE)
2. Turun Uimarit (FIN)
3. HSK/KVIK (DEN)
4. LUGI (SWE)
5. Cetus (FIN)
6. SPIF (SWE)

SLUTSTÄLLNING HERRAR - Nordic Champions League Water Polo
1. Slagelse (DEN)
2. Järfälla (SWE)
3. Turun Uimarit (FIN)
4. Hellas (SWE)
5. SPIF (SWE)
6. HSK/KVIK (DEN)
7. VIKA (NOR)
8. Cetus (FIN)


fler poloartiklar av Göran Kron - klick

2019-10-18 ISL  Omgång 3
Nu är det dags för den tredje omgången av International Swimming League. Det kommer säkert bli lika intressant som de två första omgångarna. Svensk simmare i denna deltävlingen är Erik Persson som simmar för Iron Swimming. All fakta om tävlingarna hittar du nedan.

Tävlingsplats:
The LISD Westside Aquatic Center, Lewisville, Texas, USA

Tävlingstider:
Lördag 21.00-23.00 och söndag 21.00-23.00 (svensk tid)
Bassänglängd: 25 meter
Deltagande lag:
LA Current , NY Breakers , London Roar och  Team Iron
TV-sändningar:
Eurosport 2 - söndag 08.30-10.00 (eftersändning) och söndag 12.00-23.00 (LIVE) kommenteras av Bosse Hultén och Thomas Jansson
Hemsida - klick
Laguppställningarna - klick

2019-10-16 TYR Open i Ystad i helgen
Ystad GP med två deltävlingar är en av de bäst profilerade simtävlingarna numera. Korsvirkessimningar i maj och nu i helgen, TYR Open i Ystad Arena. Det är fjärde gången den här tävlingen arrangeras med rekord i starter och deltagare. Som vanligt kommer också en hel del landslagssimmare men denna gången med något av ett generationsskifte.

Stjärnskottet Robin Hanson finns på plats för sin nya klubb Spårvägen. Europa Juniormästaren Björn Seeliger som i veckan simmade World Cupfinaler i Berlin - andra är Sara Junevik, Hanna Rosvall, Magdalena Kuras, Hanna Eriksson ,Adam Paulsson. Från Norge kommer Marte Lövberg, Lambertseter. Intressant är också comebackande Ida Marko Varga och så finns det ett gäng duktiga skåningar på startbryggan - som Emil Hassling, Landskrona SS, Elias Persson, MKK och Johan Rydal Helsingborg. Odense står för det danska bidraget i tävlingen.


Tävlingarna sänds som vanligt över webben - klick
Startlistor / Resultat över Livetiming - klick 
Tävlingsdagar: Lördagen den 19 och söndagen den 20 oktober
Tävlingstider: Försöken 09.00  finalerna 16.00 

2019-10-16  Klart, snart  -bland USA-simmarna.
Nu hoppas vi att det skall vara städat och klart bland de svenska USA-simmarna. Vi tar tagit bort dem som har slutat, lagt till de som har börjat den här terminen och gjort övriga ändringar. Kolla gärna så att vi gjort rätt! Så att det inte ligger kvar simmare på listan som kommit hem, startat upp företag, slutat simma osv.
Gå till - klick
(meddela oss via mejlen simma@telia.com - om det finns felaktigheter)

2019-10-16  Lidingö SK söker Huvudtränare
Liding SK söker ny Huvudtränare.
En tjänst som är 75-100% omfattning efter disk.
Sista ansökningsdag är den 20 december.

Annonsen finns här, ute i högerspalten under lediga jobb och överst på sidan under "Lediga jobb i Sverige"   Läs hela annonsen här - klick

Här nedanför hittar du internationella nyheter från Swim Swam så fort de uppdateras på Swim Swams internationella sida. Det betyder att du aldrig behöver gå till något annat ställe för att hitta internationella nyheter - än SIMMA.NU

Hitta nyheter från den 1-15 september  2019 -  klick
Last Months News - klick
Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick

Tävlingar

Läger/Camps

Jobb
annonser


SK Neptun söker ny Klubbchef.
Klicka på loggan för mer info


Lidingö SK söker ny Huvudtränare
Klicka på loggan för mer info


SK Triton söker Simtränare
Klicka på loggan för mer info


Karlskrona söker Chefstränare
Klicka på loggan för mer info


Falu Simsällskap söker Breddansvarig tränare.
Klicka på loggan för mer infoNorrköpings KK söker Klubbchef
Klicka på loggan för mer info

Konferens

Äldre annonser till jobb hittar du här - klick

Studier

Kombinera idrott och studier i Umeå. Klicka på loggan för att läsa mer!

Här ovan hittar du länkar till nya jobb inom simningen. Dessa jobb finns också på plats på vår speciell jobbsite som du hittar i en norsk och en svensk upplaga.
Jobb i Sverige
Jobb i Norge