simma_logga_2017
Jeane Thörner skriver om Mental Träning för dig !
Jeane Thörner skriver om Mental Träning för dig !

Mental träning
Krönika var 14:e dag av


Jeanette Thörner
Hälsofokus
www.halsofokus.se
 
Telefon: 08-574 124 70
Mobil: 0739-835 195
jeanette@halsofokus.se


Publicerad 15 februari 2019


Får du ut din fulla potential när det verkligen gäller?

Tiden går fort när man har roligt och jag antar att det blivit några bassänglängder till sen sist du kikade in här! Vi simmare är en av de idrottare som tränar absolut mest (i alla fall var det så när jag höll på).
Meter efter meter, timme efter timme i en bassäng med ett streck i botten, det krävs pannben för att klara av det vill jag lova.

Jag fick ofta frågan, hur i hela friden jag kunde tycka det var roligt men jag tror att du precis som jag, vet att det är något helt annat som driver en. Känslan att ha full kontroll i elementet vatten, att få till den där riktiga känslan av Flow, att få handen först in i kaklet när allting är på topp!

Idag blir det inte så mycket simning för mig men när jag väl tar mig ner till simhallen så kommer faktiskt känslorna tillbaka. Doften av klor (tänk att man kan gilla det J) och känslan av kontroll i vattnet. En känsla av välmående sätter sig i min kropp och mitt mind.

Med ett annat ord i den mentala träningsvärlden så kallas detta för Ankare… dvs synen av en plats, en doft, en känsla, något du hör eller kanske rent av en smak.

För mig så kommer en go känsla smygande när jag går till simhallen för i mitt system finns en massa positiva ankare sen min tid som simmare, jag kommer rent känslomässigt tillbaka även om jag logiskt sätt förstår att det hände i dåtid. Dessa ankare har skapats utan att jag då tänkte så mycket på dem. Det piffiga med vår hjärna är dock att vi kan skapa sådana ankare även medvetet till vår egen fördel för att få till just den känslan i situationer där vi behöver en extra puff för att hålla vårt tillstånd, tex i ett viktigt lopp där du vill vara Ditt Bästa jag!

Det handlar om att hitta ett tillstånd i ditt system där du är som bäst för den uppgift du ska utföra. Låt säga att du har lätt för att komma för högt i spänningsnivå inför ett viktigt lopp, du blir helt enkelt för nervös för att kunna prestera på topp! Då kan du vid ett tidigare tillfälle lägga in ett ankare i ditt system som hjälper dig att komma i rätt spänningsnivå när det väl gäller.
Låt säga att du gillar en speciell låt som du hört vid ett tillfälle som gav dig en riktigt go känsla, eller kanske har du en keps från sommarsemestern som för dig tillbaka till en rolig händelse (det behöver faktiskt inte ha med simning att göra), poängen är att ”ankaret” ska vara kopplat till tillståndet/känslan du vill åt. Varje gång du får tillgång till det så triggar det igång dig och eftersom du vet om det så kan du ju tänka lite extra på händelsen, då blir det starkare och starkare för varje gång.

Det är exakt samma sak som när lillebror vill ha snuttefilten när det är sovdags!
Lär vi oss hur vi kan använda vår hjärna samt hur vi kan träna den till vår egen fördel då kan vi även börja ta kontroll över vårt mind, precis på samma sätt som när du tränar lite extra på en teknikdetalj i frisimsdraget som gör att du blir lite mer delfinlik i vattnet.

Fundera över vilken ”snuttefilt” (som är kopplat till något av dina sinnen) som kan hjälpa dig att behålla ditt tillstånd när det är dags för prestation och vill du så hör gärna av dig och berätta hur det går! J

Jag heter Jeanette Thörner och simmade för Södertörns simsällskap när det begav sig. Har drivit företaget Hälsofokus sen 1998. Är utbildad till Idrottskonsulent på Bosön och samlat på mig en rad utbildningar inom fysisk träning och massage. Jag är utbildad i Prestationsutveckling via Metakommunikation (med ett enklare ord Mental tränare) och på det har jag en Master i Mjuk kiropraktik/Strukturell osteopati.

Kul att du tittade in, vi hörs!
Simma klokt! J
 
Jeanette Thörner


Publicerad 5 februari 2019
Får du ut din fulla potential när det verkligen gäller?

Brinner du för simning och lägger ner stor del av din tid på att träna timme efter timme, slipa detaljer, drömma om det där perfekta loppet?
Målinriktad, men ibland inte riktigt få till det som du önskat trots att du gjort allt du kan?
Precis så var jag när jag simmade!
Jag vara med och nosade på ett EJM, simmade några världscuper men aldrig som etablerad i landslaget, bästa placering fyra på SM mm. mm.

Jag var en person som ofta var bäst på träning men när det kom till de lite viktigare tävlingarna så spökade det mentala så jag satte krokben för mig själv.
Det gjorde såklart att jag kämpade ännu hårdare, ännu mer målinriktat, jag var minsann en duktig flicka men tyvärr med facit i hand så kanaliserade jag ofta min energi i fel riktning. Jag hade ingen som kunde hjälpa mig att ”tänka rätt” för att kunna hålla det tillstånd jag behövde för att få ut min fulla potential.
När jag slutade simma vid 21 års ålder, mycket p.g.a. av att ryggen inte höll längre, så kunde jag inte riktigt släppa tanken. Hur kommer det sig att vissa av mina simmarkompisar, som jag visste inte var lika ”seriösa” som jag, ofta presterade bättre när det verkligen gällde?!
Nu 22 år senare har jag utvecklat min firma Hälsofokus runt just det tänket!
Få ut din fulla potential i livet!

Jag har tills nu mest arbetat med företag och privatpersoner men har många gånger funderat, vad värdefullt det hade varit om jag hade haft den kompetens jag har idag under mina år som simmare, då hade min sim karriär sett helt annorlunda ut!

Kanske kan jag hjälpa Dig nu, så du slipper lägga din energi på krångliga tankar och skador…så du i alla fall slipper göra om samma misstag som jag gjorde!
Därför kommer jag att varannan vecka fram till sommaren berätta lite mer om hur jag arbetar och tänker idag. Vad jag tex. hade kunnat göra annorlunda på den tiden jag simmade, kanske det kan ge mening även för dig så du lättare kan kanalisera din energi på rätt saker både för knopp och kropp!
Hoppas du kikar in på mina inlägg och tveka inte att höra av dig om du vill veta mer!

Bli ditt Bästa jag helt enkelt!

Jag heter Jeanette Thörner och simmade för Södertörns simsällskap när det begav sig. Har drivit företaget Hälsofokus sen 1998. Är utbildad till Idrottskonsulent på Bosön och samlat på mig en rad utbildningar inom fysisk träning och massage. Jag är utbildad i Prestationsutveckling via Metakommunikation (med ett enklare ord Mental tränare) och på det har jag en Master i Mjuk kiropraktik/Strukturell osteopati.

Kul att du tittade in, vi hörs!
Simma klokt!