simma_logga_2017

Göran Kron presenterar vattenopolo ur ett svenskt perspektiv för SIMMAs läsare med lagom regelbundenhet.
Vi samlar hans artiklar här - efter publiceringen på Nyhetssidan.

Trettondagscupen 2020 och Coventrys målvakt (d) och Järfällas målvakt (h). Fotograf: Magnus Frödeberg Trettondagscupen 2020 och Coventrys målvakt (d) och Järfällas målvakt (h). Fotograf: Magnus Frödeberg
2020 -01-11 Järfälla S Vattenpolo och Trettondagscupen
1971 byggdes simhallen (25 meter) i Järfälla, den simhall som numera är ersatt med en ny 50-metersanläggning. Vet att det är många som håller med när man säger att 25-meters arenan i Järfälla, under flera decennier, var en av de bästa att såväl utöva som att beskåda simidrott i. En väl konstruerad läktare som gav en närhet till bassängen som med sina 25 x 16 m gav gott om utrymme för träning och tävling på många olika sätt. För vattenpolosporten har den varit en stor tillgång (trots att den var något grund på ena sidan) och har också bidragit till den plantskola som Järfälla S (JS) vattenpolo alltid varit och är än idag.

Då anläggningar skulle byggas tog man hjälp av expertis som fanns inom Järfällas gränser och det berättas att man samlade erfarna simidrottare från de olika disciplinerna och lät dem bidra med sin kompetens i planerings- och konstruktionsfaserna. Vattenpolon representerades då av Laios Adorian, en f.d. ungersk toppspelare, som kommit till Sverige i samband med Ungern krisen. Laios blev också den som drog igång vattenpoloverksamheten i klubben och som i många år var tränare för seniorerna och så småningom viktig i ungdomsverksamheten. Den som efter Laios tog över rodret och än idag leder verksamheten är Bengt Lidh. Givetvis inte ensam utan precis som på spelarsidan så sköts rekryteringen på ledarsidan också på ett bra sätt.

Inom JS har i alla tider rått ett förhållandevis gått samarbete mellan disciplinerna simning, konstsim och vattenpolo. JS vattenpolo har i stort sett alltid varit ”självförsörjande” på spelarfronten, väldigt få spelare har tillförts utifrån genom åren. Att inom den egna föreingen få se och prova på olika typer av simidrott och att ha möjlighet att välja den disciplin som passar individen bäst har varit ett kännetecken i Järfälla.
Trettondagscupen

I Järfälla simhall har genom åren spelats tusentals matcher och genomförts otaliga turneringar. Turneringarna har varit i form av slutspel och kval inom olika ålderkategorier men också i form av inbjudningsturneringar. Upptramp Cup har varit och är en av de största nybörjar- och ungdomsturneringarna och genomförs varje år helgen före midsommar. Sedan ca 20 år tillbaka genomför JS vattenpolo också en internationell turnering i samband med trettonhelgen. Alltid dam- och herrturnering, alltid med internationellt deltagande. 2020 års Trettondags Cup blev något mindre än planerat p.g.a. sena avhopp men samlade ändå 6 lag från 4 nationer. I damturneringen segrade JS med minsta möjliga marginal övar Coventry från England. Trea blev ett kombinationslag från Göteborg/SKK. I herrturnering fick dock hemmaklubben nöja sig med tredje och sista platsen efter att i avslutningsmatchen besegrats av Tommerup från Danmark. Klara segrare blev Zaibas från Litauen som vann alla sina 4 matcher klart. Till saken hör att Zaibas är ett av få eller kanske det ända nordiska/baltiska lag som är semiprofessionellt. Klubben har en sponsor som gör att spelarena kan träna upp till 10 pass i veckan året runt. När får vi ett sådant lag i Sverige?

Slutspel
I helgen, räknat från skrivande stund, spelas säsongens först slutspel. 11-12/1 spelas U 16 (mixed teams) i Eriksdalsbadet. Sex lag gör upp om denna titel och utgången är mycket svårtippad med tanke på de jämna matcher som spelats under höstens seriespel. Kvalificerad är SK Hellas, Höganäs Ängelholm VP, Järfälla S, Linköping SF, SK Neptun och Polisen.
Intervju med Hans Zdolsek – svensk spelare på college i USA  Det är inte många svenska spelare som har tagit chansen/fått möjligheten att studera och spela vattenpolo i USA genom åren. Tidigare har bl Intervju med Hans Zdolsek – svensk spelare på college i USA Det är inte många svenska spelare som har tagit chansen/fått möjligheten att studera och spela vattenpolo i USA genom åren. Tidigare har bl

2019-11-12
Intervju med Hans Zdolsek – svensk spelare på college i USA
Det är inte många svenska spelare som har tagit chansen/fått möjligheten att studera och spela vattenpolo i USA genom åren. Tidigare har bl. a. David Lönnberg SKK varit vid St Francis i Brooklyn och Louise Hazell från Järfälla S avslutade nyligen sina fyra år i Kalifornien. Just nu så är Hans Zdolsek från Linköpings SF inne på sitt fjärde och sista år Los Angeles. Simma har fått chansen att göra en intervju med Hans om vistelsen ”Over There”.
 
Hej Hans, berätta lite om vilken skola du spelar för och vad studerar! 
Jag spelar för Whittier College i Los Angeles och är Senior, vilket innebär att jag studerar mitt sista år. Mitt huvudämne – Major - är Business Administration med finansinriktning. Jag är dessutom klar med min Minor – sidoämne - i kinesiska.

Vilken division spelar ditt lag i och hur är systemet uppbyggt?
Vattenpolo på universitetsnivå kan man antingen spela på Community colleges som är 2-åriga eller på 4-åriga Universitet eller Colleges. De senare är indelade i Division 1, 2 eller 3 där det som skiljer skolorna är bl.a. hur mycket pengar (läs idrotts scholarships) coacherna får för att rekrytera spelare. Divisionerna är alltså inte nödvändigtvis en indikator på ranking av en skola, men avgör möjligheterna att rekrytera spelare. Division 1 och division 2 skolor har 4,5 idrotts scholarships per lag vilket ger dem bättre förutsättningar för att rekrytera talanger, men mycket få spelare får en ”full-ride” utan coacherna kan dela upp stipendierna till halva eller kvarts scholarships. Är du juniorlandslagsspelare i länder som Kroatien eller Ungern kan du få en full-ride. Bäst chans att få ett scholarship har man om man är duktig i skolan och har ett bra resultat på det amerikanska högskoleprovet – SAT. Då kan du få ett stipendium för dina akademiska meriter, vilket är vad jag har fått. För det mesta spelar amerikanska landslags-kandidater med top 4 rankade skolor i USA, där samtliga är division 1 skolor. Division 3 skolor, som min, får inte ha idrottsstipendier. Dessutom finns det strikta regler för hur rekrytering sker, hur och när coacher får prata med intresserade spelare och hur mycket olika de divisionerna får träna. Vi på Whittier påbörjar försäsongsträning i slutet av augusti medan vissa division 1 skolor får börja redan mitt i sommaren. Vår säsong är på hösten medan vi på vårterminen inte får träna fullt till skillnad från D1-skolor. 
Whittier College spelar seriematcherna i SCIAC, Southern Intercollegiate Athletic Conferance i division 3 som består av 13 universitet/colleges i Los Angelesområdet. Vi tränar lika mycket under hösten som D1-skolor och ofta hårdare under försäsongen för att ändå försöka komma ikapp. Under början av hösten deltar vi, förutom i träningsmatcher, i flera stora turneringar där vi möter både D1, D2 och D3-lag. Det som framförallt varit roligt är att jämföra sig med de högst rankade skolorna i USA. Vi har både spelat jämna matcher mot USC och UCLA som är i absoluta USA-toppen.  
 
Hur har spelet fungerat hittills i år för dej och ditt lag?
I vår så kallad ”Conference”(serie) ligger vi just nu 1:a och är obesegrade i serien. Tidigare säsonger har vi förlitat oss på en bra förstauppställning men inte haft en vidare stark bänk. Det har ändrats till denna säsong och vi har ett mycket jämnt lag. 
När det gäller mitt eget spel går det bra. Under mina första båda säsonger fick jag ta en tung roll både i försvar och som målskytt och utsågs bl. a. till ”Newcomer of the year” i vår serie. Under både år 1 och 2 utsågs jag till ”All-American” dvs. att man är i ett slags ”All-star team” förutom att jag fick utmärkelse som ”All-Academic” dvs. bland de idrottare som fått bäst skolbetyg. När det gäller anfallsspel behöver jag inte, som tidigare säsonger, axla ett tungt ansvar som målskytt utan kan numera skapa lägen för mina duktiga lagkamrater vilket jag trivs med. Det blir ett antal mål även i år men jag kommer inte att vinna skytteligan vilket jag är helt OK med så länge vi vinner. Jag är en relativt stabil spelare som spelar med kontroll och lugn vilket jag tror min tränare värdesätter. Under denna säsong har jag och min coach prioriterat mitt försvarspel framför anfallspelet.

Hur ser din tidigare bakgrund inom vattenpolo ut och varför är du där du är idag?
Jag kommer från Linköping och har spelat vattenpolo i LSF i stort sett hela mitt liv. Som ung spelare hade jag turen att tillhöra en stark generation talanger från LSF och har vunnit SM både på junior- och seniorsidan med Linköping. Mycket av min tidigare utveckling har jag att tacka vår tidigare duktiga tränare i Silvije Cvijetic. Jag har också fått mycket hjälp och stöd från min familj. Linköping har alltid prioriterat att åka utomlands för att spelarna ska få erfarenhet från starka vattenpolo-nationer som Serbien, Kroatien, Ungern och Grekland. Dessutom har jag spelat juniorlandslag som definitivt har bidragit till ännu mer vattenpolo IQ. 
Under ett sommarlov, när jag gick på högstadiet, åkte jag med några lagkamrater till USA för att delta i ett vattenpolo-läger. Det vidgade mina vyer om vad det finns för möjligheter för vattenpolospelare, dvs. om man skall satsa på att bli proffs i Europa eller både spela polo och plugga på universitet i USA. Jag ville kombinera min utbildning med vattenpolo, vilket är svårt i Europa, men fungerar utmärkt i USA. Det är lite stressigt att hinna med studierna och träningen särskilt som jag har höga krav på mig själv gällande mina studier och betyg, men jag ångrar inte mitt val en enda sekund.

Hur mycket tränar du och ditt lag?
Under hösten, då vi har säsong, tränar vi lika mycket som de andra lagen i de andra divisionerna. Totalt tränar vi omkring 20 timmar i veckan. Måndag, onsdag, fredag morgonträning bestående av gym och simning samt eftermiddagspass bestående av polo främst. Tisdagar och torsdagar vilar vi på morgonen men tränar polo och simträning på eftermiddagen. I början av säsongen spelar vi som jag nämnt flera turneringar på helgerna, men under säsong spelar vi vanligtvis våra seriematcher på onsdagskvällar och lördagmorgnar. 
Under vårterminen tränar vi betydligt mindre och har färre matcher. Generellt har vi bestämda datum för 2-4 matcher och börjar träna polo några veckor innan dess. Under hela vårterminen ”gymmar” vi i stort sett lika mycket som under höstterminen men lyfter tyngre. Vi har fantastiska träningsfaciliteter, har hjälp av duktiga Fys coacher och har tillgång till fysioterapeuter om man skadar sig. Det som är skönt att gå på en D3 skola, men är väldigt svårt för D1 och D2 skola är att man faktiskt har tid att plugga mer på vårterminen. I praktiken väljer man jobbigare kurser under vårterminen än under hösten när vi har våra matcher. 

Vilka är dina mål med studier och vattenpolo?
Jag prioriterar skolan och mina studier högt. Jag försöker göra så bra ifrån mig som absolut möjligt även i skolan i hopp om att efter min tid på Whittier College kunna komma in på ett riktigt bra universitet, antingen i USA eller i Europa för att göra min master. Det skulle vara riktigt kul om det gick att kombinera masters-studier med fortsatt polospel.
Jag vill självklart dela med mig av vad jag lärt mig här till vattenpolon i Sverige. Varje gång jag är hemma försöker jag bidra med kunskap till alla talanger hemma i Linköping. Förhoppningsvis så har jag med min tid här i USA visat ungdomar i Linköping och Sverige att det finns möjligheter att som svensk komma ut i världen och spela vattenpolo och då inte bara som proffs i Sydeuropa som naturligtvis är en annan möjlighet. Man måste inte sluta spela polo för att ha tid för studier. Att spela och studera i USA är en riktig rolig erfarenhet.

Hur går tankarna kring svensk vattenpolo som du vill dela med dej av?
Jag har många tankar om vattenpolon i Sverige där en av dem är att det behöver bli fler spelare och inte minst fler klubbar. Jag tror att alla ledare måste lyfta blicken och inte bara stirra sig blinda på den egna klubbens möjligheter att vinna svenska medaljer. Istället borde man se hur man med ett bra samarbetsklimat kan utveckla sporten och hjälpa nya klubbar istället för att rekrytera sönder sköra nya klubbar. Det borde vara tvång på att delta i Poolkampen och Polocupen om man vill delta i Elitserien eller Allsvenskan. I USA är reglerna för universitetsidrotten otroligt strikt reglerade via NCAA som säger vad man får göra och inte göra, hur man får rekrytera och inte, hur övergångar och representationsregler skall ske och inte. Lite mera ordning och tydlighet från Simförbundets sida tror jag skulle vara bra.
Däremot tycker jag att det är tråkigt att vi inte har ett seniorlandslag och att våra ungdomslandslag har så små möjligheter att delta i turneringar och träna ihop sig som lag inför t.ex. NM. Jag är ganska säker på att möjligheter till landslagsspel skulle motivera spelare till att träna hårt och att satsa. Jag tror också att ha ett landslag, även om det inte är Europamästare, är viktigt. Yngre generationer behöver inte bara förebilder, men också mål i landslagsspelare att kunna sikta mot. Jag gör självklart mitt bästa att vara en förebild. Det finns inte mycket att klaga på här i soliga södra Kalifornien och jag hoppas fler unga svenskar vill ta chansen att försöka komma över hit. Trust me, it's a great time!
Simma tackar för dina utförliga svar och önskar lycka till med fortsatta spel och studier under hösten!

Foto: Britta Hassler Foto: Britta Hassler

2019-10-18  Vattenpolo – lite som hänt sedan sist och kommande

NM för klubblag 2019 (Nordic Champions League Water Polo)
En genomgående bra turnering med många jämna matcher som utvecklar spelare och lag för båda Damer och Herrar. Huvuddelen av de bästa klubblagen från Danmark, Finland, Norge och Sverige deltog. Endast FREM, Odense DAN och KUHAT, Helsingfors FIN saknades på herrsidan. På damsidan segrade förhandsfavoriterna Järfälla över Åbo med 8-5. På herrsidan hade fjolårssegrarna Polisen två oturliga uddamålsförluster i gruppspelet vilket gjorde att man inte lyckades nå semifinal utan slutade femma. Järfälla nådde dock final och ställdes mot danska vicemästarna från Slagelse. Efter en jämn och välspelad match avgick det danska laget med seger 16-15. Noteras i övrigt från turneringen var att många svenska spelare, som agerar publik vid finalmatchen, hellre hejade på di danske än på det svenska finallaget!?

Seriespelet
Seriespelet i J 20 och Allsvenskan (näst högsta serien) har kommit igång på allvar. Segrar för Linköping SF och Höganäs – Ängelholms Vattenpolare kan noteras. Troligen är dessa lag att betrakta som största rivaler till att spela om en plats i nästa års Elitserie. Detta avgörs dock inte förrän om ett drygt halvår.

Svenska cupen 2018
Simförbundets hemsida låter meddela ”2018 års Svenska Cupen final för herrar bokförs som oavgjord”. Man tackar, äntligen! Att bli mästare i kavaj har man ju hört talas om men att det ska ta nästan ett år att komma fram till ett sådant resultat måste vara något sorts rekord!

Nordic Water Polo League
För andra året kommer denna turnering att genomföras med herr lag från Finland, Litauen, Polen och Sverige. Första omgången spelas 25-27/10 i två grupper på två ställen, Stockholm och Vilnius. Hellas SK åker till Vilnius och Järfälla & Polisen spelar i Eriksdalsbadet, Stockholm.

Svenska polospelare i USA
I nästa artikel presenteras en av dessa.

2019-09-20
Inför vattenpolosäsongen 19-20

Pololedarkonferens
Helgen 7-8 september genomfördes Svensk Vattenpolos sin årliga ledarkonferens i Stockholm. Då undertecknad inte hade möjlighet att delta och inga minnesanteckningar ännu har delgivits så redovisas här det som framkommer på SSF hemsida.

Nya FINA regler
Svensk vattenpolo kommer från starten på denna säsong att följa de nya FINA reglerna som beslutades i slutet av 2018. På många punkter är det ganska stora förändringar och kan tolkas som att man bl. a. vill främja ett snabbare och mindre statiskt spel, fler försök till avslut i kontringar och bättre kontroll på onödigt hårt spel. Ett kort utdrag av de nya reglerna: 
-    Anfallstiden (tid laget har på sig att komma till avslut på mål) sänks från 30 till 20 sek.
-    Byte av spelare får ske var som helst utmed sidlinjen på den egna planhalvan efter att spelarna haft handkontakt med varandra utanför planen. 
-    Det är tillåtet att skjuta för målförsök efter frikast även då bollen ”dribblats” och direkt på hörnkast. 
-    Målvakten får delta i anfallsspelet ända upp till motståndarens mål men betraktas då som en utespelare.
-    Antalet spelare under en match höjs från max 13 till 15.
-    ”Foul from behind” innanför 6 m ska alltid rendera i straff.

Serieupplägget 2019-20
Seriespelet för ungdomarna drar igång i slutet av september. Vad gäller säsongens seriesystem så kan man skönja en liten uppgång och något ökad stabilitet. Elitseriespelet innehåller 4 lag vardera för damer och herrar, givetvis egentligen för lite men ett steg i rätt riktning! Allsvenskan samlar 10 lag i två nivåer (A och B) och juniorserierna (J20) och ungdomsserierna (U18 & U16) vardera lag från 10-12 klubbar.  

EU Nations Men Clubs
Säsongen har för svensk del, precis som förra året, smygstartat med att Järfälla S har deltagit i ”EU Nations Men Clubs Cup” i Tjeckien. I turneringen deltog 12 klubblag (företrädesvis respektive lands mästarlag) från Europas B/C-nationer. Med lite ”oflyt” i gruppspelet fick de svenske representanterna även denna gång spela om de lägre placeringarna, vilket gjordes med bravur då man avgick med 4 av 5 segrar och placerade sig på 9: plats.  

Nordic Champions League Water Polo 2019
Helgen 4-6 oktober arrangerar stockholmsklubbarna årets NM för klubblag i Eriksdalsbadet. Turneringen spelas för båda Damer och Herrar med de bästa klubblagen från Danmark, Finland, Norge och Sverige. Rapport från detta redovisas i kommande artikel.

 11 maj   VATTENPOLO av Göran Kron

Polo säsongen 18-19 närmar sig slutet
EU-NATIONS CUP U 17

Då Svensk Simidrott äntligen släppt på förbudet mot landslagsspel i vattenpolo utanför Norden har det svenska U 17 landslaget för pojkar deltagit i EU-nations Cup. Turneringen spelades i påskveckan i Brno, Tjeckien. Resultatmässigt hamnade laget där man kunde förvänta sig. Det blev en 8:e plats efter segrar mot Wales, Finland och Irland samt förluster mot England (i match om 7:e plats), Tjeckien, Sydafrika och Vitryssland. Turneringen vanns av Moldavien som slog Sydafrika i finalen med 11 – 8. Förhoppningsvis vanns viktiga erfarenheter för framtiden inte minst avseende vad som krävs såväl fysiskt, tekniskt som taktiskt! Med mer kvalitativ träning och betydligt fler spelade matcher per säsong kan vi säkerligen närma oss dessa länder. Att det sedan finns 15-20 nationer till i Europa som är ännu bättre är ju en annan sak!
Ett stort plus ska ges till arrangörerna som genom bra ”live-sändningar” och snabb och innehållsrik resultatgivning gjorde det lätt att följa turneringen. Inget man kan säga om resultatgivningen inom det svenska seriesystemet direkt. Skandalöst dåligt är nog snarare omdömet. Det kan ta upp till flera veckor innan resultat kommer in på för ändamålet avsedd plats på SSF hemsida. Att det sedan många gånger saknas uppgift om vilka spelare som deltagit, domare, målgörare m.m. gör det hela ändå mer frusterande. Det verkar också som att man mörkar VO matcher genom att ”fejka” 5-0 resultat genom att delge detta som slutresultat!? Detta är inte bra och medför inte direkt att intresset att följa svensk vattenpolo ökar. Här tycks krävas en skärpning på alla nivåer från klubb till förbund!
  

Ny Nordisk polo liga
En ny positiv företeelse och också den med bra resultatåtergivning är det som går under namnet ”Nordic Water Polo League”. Tanken är att den så småningom ska innehålla de bästa lagen från alla nordiska länderna. Starten har dock begränsats till att innehålla tre lag från Finland och Sverige. En grundserie har spelats och nu följer slutspel. Polisen och Järfälla är klara för semifinal med de finska lagen Turun Uimarit (Åbo) och Cetus Espo möts i en kvartsfinal och Hellas (SWE) möter Kuhat från Helsingfors i den andra. Semifinaler och final lördag-söndag 11-12/5. Återkommer med resultat i nästa artikel.

Slutspel i högsta serierna
Slutspelet i de högsta serierna är inne i ett slutskede om att få spela SM final lördag 1 juni i Eriksdalsbadet, Stockholm. På damsidan är LUGI från Lund klara för final och får där möta segrarna mellan Järfälla och SKK (bäst av tre matcher). På herssidan är Polisen klara medan Järfälla och Hellas gör upp om den andra finalplatsen. 

2019-02-23 Halva säsongen 18-19 genomförd

Slutspel i U 16 och JSM (U 20)
Säsongens första slutspel, U 16 Mix (killar och tjejer i mixade lag), avgjordes redan i helgen 11-13 januari i Eriksdalsbadet, Stockholm. Efter tidigare gruppspel under hösten och kvalomgångar under fredag och lördag så spelades placeringsmatcherna under söndagen. Favoriterna till årets titel SK Neptun vann finalen mot överraskningslaget från Höganäs-Ängelholms Vattenpolare (HÄVP). Positivt är den stora geografiska spridning som finns i denna ålderskategori med lag från Falu SS i norr till SK Ran, Malmö i söder. Det som behövs är att dessa lag kan smitta av intresset för vattenpolo i sina respektive omgivningar. För en bättre utveckling av svensk vattenpolo behöver antalet föreningar på sikt minst fördubblas. Mot idag 10 lag i denna ålderskategori behövs minst det dubbla! Här kan man inte minst hoppas på både tidigare starka vattenpolo-orter men även de som varit borta från polokartan länge nu såsom Jönköping, Örebro, Nässjö, Helsingborg, Norrköping, Sala, m.fl. Ett ”Simidrotts-Sverige” värt namnet borde kunna presentera minst 3-5 föreningar per distrikt som bedriver förbundets olika discipliner! Förekommer något sådant arbete överhuvudtaget från centralt/regionalt håll?

JSM slutspelt avgjordes detta år i Borås fina simarena med SK Elfsborg som arrangör. Bland killarna lyckades fjolårsmästarna Hellas inte förvara sin titel utan slutade trea. I finalen segrade Järfälla S (JS) med minsta marginal (10-9) mot Svenska Vattenpolo Akademin (SVA) från Burlöv. Bästa målskyttar i medaljmatcherna med 4 mål vardera, och kanske spelare att hålla ögonen på i framtiden, var Petros Ketsetzidis JS, Alan Papic SVA och Isac Holm Hellas. På tjejsidan stod åter JS som klara segrare efter vinster mot de övriga två finallagen SKK och LSF. Bästa målskyttar i turneringen var Engla Lindman-Long och Melisa Niskanen båda från JS med 10 mål vardera.

Superallsvenskan herrar
Den allsvenska serien (serien under elit) där 9 lag i 2 grupper gjort upp om 4 platser till Superallsvenskan (SA) är nu avgjord. De 4 platserna togs av HÄVP, Karlstad SS, Linköpings SF och SVA. I SA kommer de/det lag (borde vara 3) som ska spela kval till nästa års elitserie att tas fram. De lag som inte tog sig till SA spelar vidare under våren i en fortsättningsserie. De allsvenska serierna med SA och fortsättningsserien är idag att anse som svensk herrseniorpolos ryggrad. Det är här det flesta lagen finns och där de flesta matcherna och de spelmässigt jämnaste spelas. För att på sikt lyfta den svenska seniorpolon behövs att 3-5 av dessa lag/klubbar vill satsa på att gå upp i högsta serien, träna mer och hårdare och att spela fler matcher med hög kvalité. Samtidigt behöver det fyllas på med fler klubbar och 2:a – 3:e lag från elitklubbarna i allsvenskan. Med 6 – 8 lag i elitserien och 12 – 16 lag i allsvenskan (uppdelat på 2 – 3 regioner med SA och fortsättningsserie) har Svensk Simidrott den grund (behövs egentligen inte fler lag) som på sikt kan leda till att vi återigen kan komma ut på den internationella scenen.

Elit D och H
Dessa serier har nyligen dragits igång och mer kommer i nästa artikel.

EU-NATIONS CUP U 17
Svensk Simidrott (läs SSF) har äntligen släppt på förbudet mot landslagsspel i vattenpolo utanför Norden. Det svenska U 17 landslaget på killsidan ska få ”pröva sina vingar” mot 15 andra länder i EU-nations Cup som spelas i påskhelgen i Brno, Tjeckien. En slutlig uttagning till turneringen sker i samband med ett landslagsläger i Stockholm 30-31 mars. Huvuddelen av spelarna representerar vanligtvis Falu SS, SK Neptun och SVA. Ansvarig coach är Vincent Tirado. STORT LYCKA TIIL!  

Järfälla S damlag vid EU Nations Cup i Prag Fotograf: Bnengt Lidh Järfälla S damlag vid EU Nations Cup i Prag Fotograf: Bnengt Lidh

2018-10-07 Inför vattenpolosäsongen 18-19
Säsongen 2018-19 har för svensk del smygstartat med att Järfälla S har deltagit i, det som numera går under benämningen, ”EU Nations Cup” (EU NC). Denna turneringsform är sprungen ur det som i mitten av 1990-talet kallades för ”the North Sea Cup” (sedermera 6-nationers) och var en vänskapsturnering mellan ett antal herrlandslag kring Nordsjön. Dessa var s.k. B-nationer (initialt Belgien, England, Irland, Skottland och Sverige) inom vattenpolon som inte alltid hade sportsliga och ekonomiska förutsättningarna för att kunna ta plats i de ordinarie mästerskapsturneringarna under LEN. Sverige deltog med framgång i turneringen under nittiotalet och de tio första åren in på det nya milleniet men efter 2012 lades detta ner då SSF tog bort all landslagsverksamhet för seniorer och juniorer inom vattenpolon. 

Sedan ett antal år tillbaka drivs nu EU N C som landslagsturneringar för herrar resp. damer för såväl juniorer och seniorer, dock utan något deltagande från Sverige. Utöver landslagsturneringar arrangeras även turneringar för klubblag (oftast respektive lands mästarklubb) numera inom ramen för EU NC. Det var vid dessa två turneringar som Järfälla deltog. Resultatmässigt blev det inga större framgångar för herrarna som slutade på 10:e och sista plats medan damerna blev 6:a av 8 lag. Det som ändå hedrar klubben är att man försöker upprätthålla ett internationellt utbyte. Utan internationellt utbyte är det svårt att se hur den inhemska elitverksamheten på junior- och seniornivå ska kunna utvecklas.

Kommande nationella säsong innehåller ungefär samma antal lag som förra. Det finns dock både positiva och negativa förändringar. Det mest positiva torde vara att damernas serie nu innehåller 6 st lag för första gången på många år. Utöver de fyra som deltog förra året så deltar även Upsala och SKK denna säsong. På herrsidan är det tyvärr tvärtom så att ett lag (Linköping) har dragit sig ur Eliserien och endast 4 lag återstår. Med endast ett hemma- & bortamöte blir det endast 6 matcher per lag i grundserien, alldeles för dåligt för att nå någon som helst utveckling tyvärr! Det är bara att hoppas på att de yngre spelarna som är på väg upp kan bidra till att fler lag vill spela i högsta serien i framtiden. Allsvenskan (andra serien) för herrar har glädjande nog ändå 10 lag (8 rena klubblag + 2 B-lag) uppdelade på två serier. Här blir det sedermera Superallsvenska och så småningom kval. Något man kanske kan hoppas på är att två av dessa lag tar steget upp så att nästa års Elitserie kan innehålla 6 lag. På sikt bör ändå målet vara att återigen ha 8 lag i högsta serien!

En unik händelse (tror inte det inträffat tidigare i ”modern tid”) är att en helt ny förening lär ha bildats och anmälts till seriesystemet i svensk vattenpolo, Simsällskapet Vattenpolo Akademin från skånska Burlövs kommun (?). 13 st unga spelare från huvudsakligen LUGI och RAN har bytt till denna klubb. Inte mycket annat har framkommit mer än att laget är anmält att ska spela i såväl Allsvenskan som Juniorserien kommande säsong. Tyvärr saknas representation även kommande säsong från Sveriges andra stad Göteborg och många andra städer/klubbar med tidigare god polokultur! Kom igen, hur svårt kan det vara, i Stockholm finns 5 aktiva poloklubbar med lag i flera serier!
______________________________________________________

Göran Kron heter vår polokommentator som är tillbaka med lagom jämna mellanrum och initierar oss i vattenpolo.

Från SM finalen i vattenpolo 2018 för herrar med kamp framför Järfällas målvakt Viktor Alvan-Ahlinder Foto: Britta Hassler Från SM finalen i vattenpolo 2018 för herrar med kamp framför Järfällas målvakt Viktor Alvan-Ahlinder Foto: Britta Hassler

2018-08-08 Vattenpolosäsongen 2017-18
Säsongen 2018-19 avslutades som tidigare år med att SM i Beach-polo avgjordes i samband med SM-veckan i Landskrona. Precis som de tidigare fyra åren var det Linköpings SF som tog hem herrtiteln genom att i finalen besegra Järfälla S med 9-2. Beach-polo mästare bland damerna blev Järfälla S. Just Järfälla är också den förening som dominerat senior verksamheten inom svensk vattenpolo under säsongen såväl på dam- som herrsidan med bl a dubbla SM-guld vid finalerna som spelades i Eriksdalsbadet 9 juni. I herrfinalen besegrades Polisen med 8-5 och i dam-finalen SK Neptun med 12-11. Bronsmedaljerna gick till Linköpings SF på herrsidan och Polisen bland damerna. När det gäller junior- och ungdomssidan så har Järfälla varit dominerande bland flickorna medan Hellas haft en klar dominans bland pojkarna.

Svenska simförbundet har sedan fem år tillbaka satsat huvuddelen av tilldelade ekonomiska resurser för vattenpolon på att bredda sporten och att öka antalet utövare. Det huvudsakliga instrumentet för detta är den s.k. Poolkampen. Helt klart har verksamheten och antalet utövare ökat i serierna bland juniorer (J) och ungdomar (U). Detta har dock ännu så länge främst skett bland redan etablerade föreningar (de som hade vattenpolo innan projektet startade) då nya saknas i resultatlistorna. I en jämförelse mellan säsongerna 14/15 och 17/18 har deltagandet i serierna ökat från 24 till 34 lag representerande 11 olika föreningar. På seniorsidan här inga större förändringar skett förutom att några föreningar har försvunnit och några har tillkommit. Glädjande är att Uppsala, efter väldigt många års bortavaro, åter igen finns med i seriesystemet. Sämre är dock att tidigare starka ”fästen” för vattenpolo såsom Göteborg, Västerås, m fl saknas. (Statistikuppgifter hämtade från simförbundets hemsida.)

Nyligen avslutades EM i vattenpolo i Barcelona. På damsidan segrade Nederländerna i finalen mot Grekland med 6-4. Serbien tog återigen EM guld bland herrarna genom att efter straffläggning besegra hemmanationen Spanien. Sveriges internationella deltagande på landslagssidan är sedan 2012 nästan helt obefintlig. Förutom deltagande i Ungdoms NM med U15 och U17 lag finns ingen landslagsverksamhet. I och med detta är det givetvis svårt att idag veta vart svensk vattenpolo står. Just nu är man dock helt klart långt ifrån att i kunna representera i internationella mästerskap! Rätt snart kanske man ändå borde börja om med någon form av internationellt utbyte. Detta inte minst för att ge de bästa spelarna i landet en chans att få representera sitt land i sin idrott!

Mer om detta, nästa säsongs verksamhet och annat inom vattenpolons värld i kommande artiklar.

(artiklar med lagom regelbundhet  om vattenpolo - kommer att finnas på SIMMA.NU med hjälp av Göran Kron)